Panský chodník - vyrúbané kríky

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

V riešení

Podľa stavebného povolenia mal stavebník zachovať 3m pas zelene, avšak všetky kríky aj stromy boli vyrúbané, rozhodne išlo o viac ako 10m2 - bolo na výrub vydané stavebné povolenie?

04. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pán Petrovič, ďakujeme za podnet, preverím to.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
27. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, na pozemku, ktorý popisujete, nebolo nutné žiadať Mesto Pezinok o povolenie výrubu drevín.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
27. marec 2020

Marek Petrovič

Dobrý deň Veronika,
ja neviem, to má byť vtip?

V stavebnom povolení je priamo záväzné stanovisko mesta Pezinok, odd. výstavby a životného prostredia: "Zachovať plochy verejnej zelene v šírke min. 3m od existujúceho chodníka (ul. Panskýchodník) v celej dÍžke uvažovanej výstavby pre zachovanie nadväznosti pásu líniovej zelene."

Takže ak staviteľ nedodrží záväzné stanovisko, vyrúbe všetku zeleň, tak Vy to uzavriete tým, že "nebolo nutné žiadať mesto Pezinok o výrub"?

To sa naozaj mesto Pezinok stavia k ochrane zelene???
27. marec 2020

Vladislav Marušic

Pani Škultéty, tu vám kopírujem znenie zákona o ochrane prírody a krajiny 543/2002 Z. z., § 47. Podľa tohoto mali žiadať od mesta povolenie na výrub súvislých krovitých porastov druhu trnka obyčajná v zastavanom území obce, ktorý mal rozlohu vyššiu ako 10 m2. Teraz dajte vy dôkaz, podľa čoho ste sa rozhodovali, že netreba povolenie. Keď nedáte (pre istotu to píšem, lebo je to bežná prax úradov), budeme to považovať za to, že niekto na MsÚ rozhodol svojvoľne a bude to dôvod na podanie podnetu na porušenie zákona.

"(3) Na výrub dreviny sa vyžaduje súhlas orgánu ochrany prírody, ak tento zákon neustanovuje inak. Súhlas na výrub dreviny sa môže v odôvodnených prípadoch vydať len po posúdení ekologických a estetických funkcií dreviny a vplyvov na zdravie človeka a so súhlasom vlastníka alebo správcu, prípadne nájomcu, ak mu takéto oprávnenie vyplýva z nájomnej zmluvy, pozemku, na ktorom drevina rastie, ak žiadateľom nie je jeho vlastník, správca alebo nájomca a po vyznačení výrubu dreviny.

(4) Súhlas na výrub dreviny sa nevyžaduje

a) na stromy s obvodom kmeňa do 40 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty v zastavanom území obce s výmerou do 10 m2 a za hranicami zastavaného územia obce s výmerou do 20 m2,"

https://www.zakonypreludi.sk/zz/2002-543#f2829265
30. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, bohužiaľ, takúto informáciu som dostala od kolegov. Prepošlem im podnet naspať s prosbou o preverenie.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
30. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Ešte pre doplnenie uvádzam, že v predmetnej lokalite sa rúbalo na základe "oznámenia o výrube", preto nebolo nutné povolenie od Mesta Pezinok. Mesto je informované o výrube alebo povoľuje výrub ešte pre územné konanie, ku konaniu sa vyjadruje tiež Okresný úrad Pezinok, Úsek ochrany prírody - oni zrejme dali do podmienok zachovanie 3-metrového pásu zelene, vyjadrenie nášho oddelenia výstavby a ŽP to určite nebolo. A ak túto podmienku stavebník dostal v územnom konaní a nedodržal ju, je to na jeho zodpovednosti - nie je zodpovedné Mesto Pezinok. Ďakujeme za porozumenie.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
30. marec 2020

Vladislav Marušic

Pani Škultéty, "oznámenie o výrube" sa môže uplatniť iba pri bezprostrednom ohrození okolia, pri výrube produkčných sadov alebo do 80 cm obvodu na pozemku vedenom ako záhrada. Toto tie prípady neboli. Takže si idem vyžiadať to oznámenie a potom dám podnet. Takto prišiel Pezinok o 100 € správneho poplatku za žiadosť a o výsadbu, ktorú by žiadateľa musel urobiť.
01. apríl 2020

Marek Petrovič

Dobrý deň Veronika,
aj keby sa rúbalo na základe "oznámenia o výrube", tak stále ide o nedodržanie podmienok uložených mestom v stavebnom povolení.

Prosím pozrite si stavebné povolenie! Záväzné stanovisko vydalo MESTO PEZINOK!

Stanoviská a podmienky odborných a dotknutých oddelení Mesta Pezinok:
Mesto Pezinok, odd. výstavby a životného prostredia
Referát investičnej výstavby, realizácie a územného plánu - záväzné stanovisko (...) za
podmienky:

Zachovať plochy verejnej zelene v šírke min. 3m od existujúceho chodníka (ul. Panský
chodník) v celej dÍžke uvažovanej výstavby pre zachovanie nadväznosti pásu líniovej zelene.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania