Slnečné údolie - výrub buku v oblasti Stratený kút

Zodpovednosť za riešenie: Pezinok

Uzavretý
meno
Vladislav Marušic 03. júla 2020

Výrub neoznačeného obrovského buku v mestských lesoch v oblasti Stratený kút, bod na mape presne, GPS 48.3254250,17.1903117. Označený bodkou na výrub nie je ani na pníku a ani na viditeľnej strane ležiaceho kmeňa. Výrub podľa olistenia prebehol cca apríl-jún 2020. Priemer pňa 132 cm a obvod 430 cm, vypočítaná indexovaná spoločenská hodnota je 11 553 €. Žiadam: 1) Zistiť zodpovedného za neoznačenie a vyvodiť zodpovednosť. 2) Ak bol výrub plánovaný, tak zakázať výrub takýchto veľkých stromov. Takýchto veľkých bukov je v mestských lesoch pár desiatok a treba ich nechávať na dožitie. 3) Vyvodiť zodpovednosť voči tomu, kto ho naplánoval vyrúbať a zrejme pre veľkosť nedokázali odviesť zhodnotiť, čím mestu vznikla spoločenská škoda 11 553 €, ekologická je ešte väčšia. 4) Nelegálny dať polícii. Foto 27.6.20

07. júl 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedený strom bol riadne označený bielou bodkou a vyťažený z dôvodu náhodnej ťažby. V priloženej fotografii - pohľad z druhej strany - je zrejmé, že sa jednalo o ZLOM (zlomenie kmeňa). V zmysle platnej legislatívy kalamitu je obhospodarovateľ povinný spracovať do 6 mesiacov od jej vzniku. Strom bol vyrúbaný bezprostredne pred pandémiou, kedy bola zastavená komplet ťažba dreva. Výrez bol ponechaný v poraste z dôvodu zastavenia ťažby dreva (pandémia) ako aj terénnych podmienok (blato). K znehodnoteniu dreva neprišlo, keďže sa jednalo o výrez presilenej vlákniny.

Mgr. Veronika Štrba Škultéty
Referent komunikácie a protokolu
Kancelária primátora
07. júl 2020

Vladislav Marušic

1:) Označený bodkou min. na pníku nie je, opakovaný problém ktorý keď je spôsobený nedôsledným značením, tak ho treba napraviť dôslednejším aby mohla prebiehať kontrola.
2.) Kalamitou nie je zlomenie jedného stromu ako to bolo v tomto prípade, okolitý porast je neporušený. Toto píšu lesníci:
"V zákone č. 326/2005 Z. z. o lesoch v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o lesoch) nie je pojem kalamita pre účely zákona o lesoch vymedzený. Kalamita je podľa STN rozsiahle poškodenie lesa škodlivými činiteľmi spôsobujúce vážne hospodárske a iné straty. Kalamita je kritický stav nepriaznivých prírodných faktorov spojených s vážnymi, rozsiahlymi škodami. V lesoch k nemu môže prísť viac menej jednorázovo, napríklad pri vetrových smrštiach, pri vysokom a mokrom snehu, námraze a podobne, alebo sa tento jav tvorí postupne, napríklad stálym premnožovaním škodcov alebo rozširovaním chorôb."
3.) Ak vôbec bol zlomený, ich foto sa mi nezdá a pôjdem to ešte skontrolovať, tak bol zlomený min. v polovici a spodok bol živý, kľudne mohol ďalej rásť a mohol sa nechať s prihliadnutím na jeho vek, veľkosť, význam pre prírodu, chránené chrobáky napr. fuzáč alpský, ktorý sa vyvíja v starých bukoch. Okrem toho, vedľa boli zrezané dva trochu menšie buky, čiže aj tie boli zlomené?!
4.) Toto všetko ukazuje na potrebu podrobnejšie stanoviť kedy ťažiť a kedy nie, s prihliadnutím na ochranu prírody, život. prostredia a rekreáciu, poprípade aby každý výrub na mieste zhodnotil aj zástupca mesta sledujúc aj iné aspekty ako hospodárenie pre zisk.
07. júl 2020

Vladislav Marušic

Len pre ilustráciu čitateľom a mestu, ten strom môže mať podľa drevárskej kalkulačky 7 m3 dreva, podľa dodatku zmluvy s Lesy SR 2019 je čistý zisk mesta 7,65 €/m3, takže na tom strome mesto zarobí 54 €. Spoločenská hodnota živého celého stromu je podľa kalkulačky 11 553 €, v prípade zlomeného/poškodeného do 60% je 6 932 €.
28. júl 2020

Vladislav Marušic

Už odtiahli 5 m kmeň, zbytok asi 10 m nechali pre nekvalitne drevo.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania