Komenského-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Poprad

Vyriešený

Dobry den,

takto vyzera stojisko kontajnerov objektu Javor kazdy tyzden v nedelu. Kazdy tyzden.

Je mozne, aby to mesto riesilo?

Dakujem

22. marec 2023

Igor

Pripajam foto z dalsej nedele 19.3.2023.
26. marec 2023

Igor

Pridavam foto z nedele 26.3.2023
29. marec 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

po preverení skutočností bude stojisko doplnené o 2ks Bobrov - nádoby na komunálny odpad. Doplnenie nádob by malo túto situáciu vyriešiť, samozrejme je veľmi dôležité, aby občania odpad dôsledne triedili
Kto? oddelenie životného prostredia
Kedy? bezodkladne

Ing. Daniela Gerčák Polaštiková
vedúca | oddelenia životného prostredia
Mestský úrad Poprad
29. marec 2023

Radoslav

Dobrý deň pani Polaštiková. Uvedený problém bol niekoľko krát nahlasovaný uz v minulosti nahlasovaním cez City monitor. Dohovaranie ľuďom nepomáha, je treba to vyriešiť systémovo. Do kontajnera nosia smeti ľudia z Javora, Luxoru a Limby. Nehovoriac o tom , že občas sa pridajú aj obchodné prevádzky. 2 nádoby na taký objem ľudí? Prosím nepíšte mi odpovede typu, že Luxor a Javor má kontajnerové stojisko na inom mieste, lebo ako vidíte je to sice pekná teória odniekiaľ z kancelárie, ale realita je bohužiaľ iná. Problém s preplnenými kontajnermi sa opakuje týždeň čo týždeň, tak asi je niečo zlé nastavené, nemyslíte? Upozorňoval som na tento stav už viac krát a stále čakám až niekto zodpovedný sa toho chytí a konečne vyrieši napr. ubratím jedného z parkovacích miest a vystavenie seriózneho, polokrytého stojiska komunálneho a triedeného odpadu. Situácia je zlá a povedal by som že hraničiaca so zanedbanou hygienickou zodpovednosťou voči obyvateľom a mesto bude ľahostajné až do chvíle, kým sa niečo nebodaj nejakemu dieťaťu v tejto súvislosti nestane, ale potom už bude neskoro. Hovorím za väčšinu obyvateľov danej lokality s ktorými sa stretávam a sú so situáciou nespokojní, avšak toto je vecou Mesta Poprad, nie nás ako obyvateľov. Preto Vás opätovne prosíme o definitivne vyriešenie problémovej situácie. Ďakujem.
29. marec 2023

Igor

Dobry den p. Polastikova,

plne suhlasim s p. Radoslavom. Pridanie kontajnerov je nekoncepcne riesenie a uplne zbytocne. Vidim len 2 riesenia - oplotene stojisko s cipom pre obyvatelov Javora alebo podzemne kontajnery.

Odpadky do kontajnerov hadzu okolite bytove objekty, retail priestory Limby, ale aj cudzi ludia, co len pristavia auto a vyhodia odpad (videl som x krat). Zaroven neporiadok robia nasi socialne slabsi spoluobcania - nonstop je v kontajneri ponoreny nejaky clovek, prehrabuje a vyhadzuje odpad. V zimnom obdobi zijeme v obrovskom neporiadku a my obyvatelia Javoru sa citime ako na smetisku - tento odpad zamrzne a je tam neporiadok aj niekolko tyzdnov vkuse, kym lad nerozmrzne.

Ak by sa mesto naozaj staralo o obyvatelov (a nie len stavalo zbytocne zimne stadiony), tak sa taketo veci nestavaju - pozrite si napriklad https://sensoneo.com/sk/smart-riesenie-pre-riadenie-odpadu/.

Prepacte, ale naozaj to hranici s uplnou nezodpovednostou mesta, problemy s hygienou, apod.

Ziadame Vas a mesto o riadne a definitivne riesenie problemu. Nie len rychlokvasene riesenie formou pridania kontajnerov. (Mimochodom, kde ich chcete umiestnit? Na parkovacie miesta, kde po prvom vetre budu poskodene zaparkovane auta?)

Dakujem.
02. apríl 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Lenka Makarová
Odkaz pre starostu
[email protected]
02. apríl 2023

Igor

Pripajam foto z 2.4. vecer. Situacia je vyriesena pridanim kontajnerov len ciastocne. Odpadu je menej, ale je stale je tam neporiadok. Co je horsie, tak novy kontajner zasahuje do vjazdu na parkovisko a ak sa niekto potrebuje otocit okolo stojacich aut (neriesim teraz, ze tam vobec nemaju stat - to bude samostatny “Odkaz pre starostu”) do podzemnej garaze, tak sa otaca okolo kontajnera tak na 5 cm od spatnych zrkadiel. Este raz ziadam o komplexne riesenie situacie napriklad oplotenim stojiska (co by sposobili, ze kontajnerov staci menej, ak by maji cipy len obyvatelia Javoru), ale seriozneho vytvorenia novych miest pre kontajnery.
03. apríl 2023

Lukáš Kober

Tento problém je v celom meste. Toto vyriešia podzemné kontajnery do ktorých budu mat prístup iba rezidenti v danej oblasti. Je to veľká hanba mesta. Poprad pôsobí naozaj ako smetisko a to niekoľko rokov.
12. apríl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Mesto Poprad v prípade prejaveného záujmu bytových spoločenstiev, resp. domov pripravuje možnosti adresnosti stojísk pre konkrétny bytový dom. Alternatív je viac. Mesto vždy preveruje výhody a nevýhody jednotlivých alternatív. Napr. umiestnenie polo podzemných kontajnerov nie je možné všade aplikovať, pretože musí ísť o priestor bez podzemných sietí. O alternatívach a možnostiach budú občania včas informovaní. Stojisko pri bytovom dome Javor bolo vybudované ako súčasť výstavby bytového domu Javor a nie je v správe mesta. Stojisko je vybavené všetkými zberovými nádobami na zmesový komunálny odpad a na triedené zložky. Oddelenie ŽP vykonáva monitoring nádob na území mesta a pri obhliadke nádob na komunálny odpad na tomto stojisku bolo zistené, že v týchto nádobách sa nachádzal odpad, ktorý mal byť triedený do nádob na triedené zložky. V nádobách na zmesový komunálny odpad sa nachádzali plechovky (patria do žltého zvonu), sklenené fľaše (patria do zeleného zvonu) a papier a kartóny (modrý zvon), nestlačené viacvrstvové obaly od džúsu, ktoré patria do žltého zvonu. Je dôležité, aby občania odpad triedili a stláčali, pretože čím do zvonov vojde viac odpadu, tým viac sa predíde prepĺňaniu nádob na komunálny odpad. Odpad uložený na stojisku vedľa kontajnerov (objemný odpad a kartóny veľkých rozmerov) v zmysle platného Všeobecne záväzného nariadenia mesta č. 5/2021o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Poprad je zakázané ukladať ku kontajnerom, pretože takto ide o vytváranie nelegálnej skládky. Tento odpad sú občania povinní odniesť do zberných dvorov na území mesta s celoročnou prevádzkou na ul. Hraničnej a na ul. L Svobodu.

Ing. Daniela Gerčák Polaštiková
vedúca oddelenia životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania