Jarková-vandalizmus-graffiti

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení

Postriekany novy mobiliar.

06. september 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
05. október 2021

Odpoveď samosprávy

Príslušníci Mestskej polície Prešov vykonali v uvedenej veci miestne šetrenie, kde bolo zistené, že na ulici Jarkovej sú postriekané sprejom odpadkové koše a automaty na parkovanie.
Vzhľadom k tomu, že uvedeným konaním došlo k podozreniu zo spáchania trestného činu podľa § 246 zákona č.300/2005 Z.z. a uvedené riešenie patrí do pôsobnosti Policajného zboru bola vec v zmysle § 3, ods. 1, písm. „f“ zákona o obecnej polícii oznámená miestne príslušnému OO PZ Prešov – juh, ktorá uvedenú vec na mieste prevzala k ďalšiemu konaniu.

Mestská polícia v Prešove
05. október 2021

Michal

Je fajn, že mesto informovalo, že to rieši PZ SR. Aj keď po tak dlhom čase zrejme kamerové záznamy už nie sú k dispozícii, konkrétny páchateľ sa nezistí a trestné stíhanie sa preruší. Dáme sa prekvapiť.

Ak však polícia má daný stav zdokumentovaný, na opravu poškodených zariadení – vyčistenie, resp. prestriekanie farbou mesto snáď nemusí čakať, kým polícia daný prípad vyšetrí, či kým dôjde k odsúdeniu páchateľa (ak bude vypátraný).

Môže mesto zabezpečiť uvedenie poškodeného zariadenia do pôvodného stavu už teraz s tým, že náhradu škody si bude vymáhať dodatočne?

Mimochodom, nemá mesto (predpokladám, že je vlastníkom týchto zariadení) platnú poistnú zmluvu pokrývajúcu aj vandalizmus na tomto majetku?

Po takmer mesiaci skúmania očakávam, že mesto sa vyjadrí aj k termínu a spôsobu opravy poškodených zariadení, resp. ich uvedeniu do štandardného stavu.

Za skorú odpoveď ďakujem.
13. október 2021

Michal

Keďže sa mesto k jednoduchým otázkam z 5. 10. do 7 dní nevyjadrilo, žiadam mesto o vyjadrenie
- ako a kedy chce daný podnet riešiť, t. j. zabezpečiť vyčistenie, resp. prestriekanie farbou posprejovaného parkomatu a odpadkových košov
- prečo nerozhodlo o riešení do 30 dní od podania podnetu a na jednoduché otázky zo dňa 5.10. neodpovedalo do 7 dní.

Za skorú odpoveď vopred ďakujem.
15. november 2021

Jozef

Poprosim o preposlanie mestu.
22. november 2021

Michal

Žiadam OpS o preposlanie príspevku zo dňa 13.10. mestu a mesto o potvrdenie jeho prijatia a vybavenie.

Ďakujem.
29. november 2021

Michal

Na ul. Jarková sú posprejované už všetky tri parkovaty, všetky pod dohľadom kamerového systému, jeden dokonca v tesnej blízkosti sídla mestskej polície. A jeden na Baštovej.

Môže mesto informovať:
- či má o tomto vedomosť
- či sa mu podarilo prostredníctvom kamerového systému identifikovať páchateľov
- koľko páchateľov grafiti vandalizmu identifikovalo za posledné dva-tri roky
- kedy zabezpečí vyčistenie, prestriekanie farbou 3+1 parkomatov (Jarková, Baštová)
- je pre mesto, resp. zmluvného dodávateľa skutočne tak veľký problém zakúpiť sprej za cca 10 € a prideliť zamestnancovi prácu na cca 30 minút, potrebuje v tomto pomoc od občanov?

Za skorú odpoveď ďakujem.

Poznámka: Jednu ideu ohľadom riešenia vandalizmu môžu kompetentní nájst v mojom dnešnom príspevku k podnetu https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/127021/zapotockeho-vandalizmus-graffiti
Vzhľadom na rozsah príspevku, sem ho nekopírujem.
Budem však rád, ak mesto túto myšlienku zdokonalí, zavedie a zamedzí ďalšiemu poškodzovaniu, minimálne mobiliáru na Jarkovej ul.
11. december 2021

Michal

@OpS
Žiadam o vysvetlenie, prečo podnety odo dňa 15.10. neboli mestu preposlané, resp. o preposlanie podnetov mestu a potvrdenie preposlania.

Odpoveď mesta zo dňa 5.10. bola neuspokojivá. Odvtedy mesto nepotvrdilo žiadny z piatich podnetov, napriek tomu, že mu táto povinnosť vyplýva zo Smernice primátora č. 08/2016 a aj zo Správneho poriadku.

Navyše sa domnievam sa, že trestné stíhanie zo strany PZ SR bolo medzitým prerušené z dôvodu nezistenia páchateľa. Ale mesto o tom isto vie viac a môže predkladateľa podnetu informovať. Dňa 6.9. sľúbilo informovať o vybavení podnetu bezodkladne, t. j., v zmysle rozhodnutia NS SR č. 5Tdo/32/2012, max. 5 – 7 dní. "Pod pojmom bez zbytočného odkladu (bezodkladne) treba rozumieť v lehote spravidla pár dní (max. 5 - 7 dní), no určite nie mesiac."

Ďakujem.
08. január 2022

Michal

"Kultúrou podkuté mesto" určite vie, že súčasťou kultúry je aj morálka a právo a preto určite potvrdí prijatie predchádzajúcich podnetov a správne ich vybaví.

Parkomaty sú stále od grafitov neočistené a mesto od 5.10.2021 žiadny z piatich podnetov doteraz neprijalo, nevybavilo. Hádam nechce, aby si občania začali myslieť, že na MsÚ pracujú nezodpovední, či odborní, právni a kultúrni analfabeti.

Za skoré, jasné, konkrétne a úplné odpovede a vybavenie podnetov ďakujem.
29. január 2022

Michal

OpS:
Prosím preposlať podnet mestu, resp. označiť za neriešený. Od 5.10.2021 mesto neprijalo nia jeden podnet, dokocna aj napriek výslovnej žiadosti o potvrdenie prijatia.
Uvítam aj vysvetlenie
- či OpS považuje konanie mesta za slušné, správne, v súlade so zákonmi a pravidlami webu
- v čom konkrétnom môj komentár porušil pravidlá webu a aké, resp. v čom bol neslušný, ak ho OpS za taký považuje.

Pripomínam, že mi OpS blokuje z dôvodov "neslušného správania" 31 čakajúcich podnetov bez vysvetlenia, v čom je správanie neslušné, ešte lepšie – aké pravidlá OpS portálu som porušil. Verím, že mi aj toto mi vysvetlí.

Ďakujem.
31. január 2022

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.
Mestský úrad v Prešove
14. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Ako bolo uvedené v predchádzajúcej odpovedi zo dňa 05.10.2021:
Príslušníci Mestskej polície Prešov vykonali v uvedenej veci miestne šetrenie, kde bolo zistené, že na ulici Jarkovej sú postriekané sprejom odpadkové koše a automaty na parkovanie.
Vzhľadom k tomu, že uvedeným konaním došlo k podozreniu zo spáchania trestného činu podľa § 246 zákona č. 300/2005 Z. z. a uvedené riešenie patrí do pôsobnosti Policajného zboru bola vec v zmysle § 3 , ods. 1, písm. !f! zákona o obecnej polícii oznámená miestne príslušnému OO PZ Prešov – juh, ktorá uvedenú vec na mieste prevzala k ďalšiemu konaniu.
V predmetnej veci koná iný orgán k tak mestská polícia nevyvíjala aktivitu pri odstraňovaní nápisov.
Aj napriek tomu, že nám nie je známe či za uvedené konanie bola obvinená alebo aj odsúdená konkrétna osoba (voči ktorej si mesto môže nárokovať náhradu škody), vyzvali sme príslušný odbor na MsÚ na zabezpečenie odstránenia popisov na automatoch.

Mestská polícia v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania