Rusínska-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Michal 20. septembra 2021

Bezpečnosť chodcov.

Plocha, parc. č. 14832/163, oddeľujúca príjazdovú cestu k predajniam v areáli Hobby parku Sekčov (Hornbach, ASKO, SIKO) a chodník s cyklochodníkom, je vysadená stredne vysokými kríkmi a vysokými kvetmi, ktoré bránia vodičom prichádzajúcim do areálu vo výhľade na chodník pre chodcov a cyklistov. Zvýšené riziko kolízie automobilu s chodcami, najmä malými deťmi prichádzajúcimi sprava (od ul. Východná) na priechod pre chodcov.

Zámer vysadenia kvetín na tejto ploche je ušľachtilý a oceňujem aj starostlivosť o túto zeleň, ale domnievam sa, že bezpečnosť chodcov by mala byť v tejto časti prvoradá.

Navrhujem kontaktovať vlastníka/vlastníkov pozemku, aby na tejto ploche, v blízkosti priechodu pre chodcov a cyklistov vysadil iba nízkorastúcu zeleň, resp. trávu.

20. september 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
27. október 2021

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Riešenie je v kompetencii Hornbachu, mesto nemá kompetencie vyzvať vlastníka.
27. október 2021

Michal

Nuž, zdá sa mi, že kto chce, hľadá spôsoby, kto nechce, hľadá dôvody.

Možno sa mýlim, ale snáď sa s kompetentnými zhodneme na tom, že
- zabezpečenie zdravia a bezpečnosti občanov má mať najvyššiu prioritu
- ak mestu pri tomto zabezpečovaní príslušné kompetencie nevyplývajú priamo zo zákona o obecnom zriadení, neznamená, že nemôže, či nemá konať na základe iných zákonov
- výsadba vegetácie na miestnych komunikáciách nesmie zhoršovať (znižovať) rozhľadové pomery
- stromy a kríky ani pri plnom vzraste nesmú brániť rozhľadu vodičov, chodcov a cyklistov a ich vzájomnému vizuálnemu kontaktu
- v miestach, kde to priestorové a prevádzkové podmienky vyžadujú, napr. kde je umiestnený priechod pre chodcov, alebo kde je hlavná cesta smerovo a výškovo vedená tak, že sú zhoršené rozhľadové podmienky, výška krovín nesmie presiahnuť 0,5 m, aby bola zabezpečená viditeľnosť detí na priechode
- žiadne prekážky – žiadna stredne vysoká a vysoká zeleň
- pod MsÚ patria: Odbor územného rozvoja, architektúry a výstavby, Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry, Stavebný úrad, Mestská polícia . Je mi ťažké uveriť, že mesto napriek tomu "nemá kompetencie vyzvať vlastníka..."

Dovolím si odcitovať len zopár základných úloh, napr. Mestskej polície:
- spolupôsobí pri ochrane jej obyvateľov a iných osôb v meste pred ohrozením ich života a zdravia
- oznamuje príslušným orgánom porušenie právnych predpisov, ktoré zistí pri plnení svojich úloh a ktorých riešenie nepatrí do pôsobnosti mesta
- plní úlohy na úseku prevencie v rozsahu pôsobnosti ustanovenej zákonom o obecnej polícii

Pripájam dve fotografie spred mesiaca zo strany chodca na chodníku pred priechodom pre chodcov. Nižší dospelí a deti môžu ľahko prehliadnuť auto prichádzajúce zľava a vodič auta ich.

Za prehodnotenie svojho stanoviska zo dňa 27.10. a vybavenie podnetu mestu ďakujem.
03. november 2021

Michal

Prosím admina OpS o preposlanie posledného príspevku zo dňa 27.10. na mesto. Ani po týždni mesto nepotvrdilo jeho prijatie.

Verím, že sa mesto k tomuto príspevku/podnetu vyjadrí.
30. november 2021

Michal

@OpS
Mohlo by OpS informovať, prečo podnet z 27.10. doteraz mestu nepreposlalo?

@Mesto Prešov
Mohlo by mesto
- vysvetliť, ako je možné, že mesto "inú právnickú osobu" ŽST Prešov – v prípade podobného podnetu https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/123644/zapotockeho-zelen-a-zivotne-prostredie-ine – kontaktovať mohlo (a vďaka za to, malá stanice vyzerá teraz lepšie), ale v prípade tohto podnetu, kde ide "iba" o bezpečnosť a život najmä malých detí, či ľudí nižšieho vzrastu, túto sro-čku kontaktovať nemôže?
- prijať a vybaviť podnet zo dňa 27.10.? Myslím, že tam sú dostatočné argumenty na to, aby ich mesto uznalo a zmenilo svoje pôvodné stanovisko, alebo, odpovedalo a konkrétnymi, podloženými argumentami presvedčilo o tom, že konalo správne.

Ďakujem za vysvetlenie a skorú odpoveď.
01. december 2021

Prešov Odkazprestarostu.sk

Mesto zmenilo zodpovednost na spolocnost Hornbach, preto nebol podnet preposlany
02. december 2021

Michal

Mám tomu rozumieť tak, že podnet bol na základe mojej výzvy z 3.11. vyargumentovanej ešte v podnete z 27.10. zo strany OpS mestu síce preposlaný, len mestu nedoručený, lebo mesto nastavilo iný subjekt? Alebo len na základe mestom nepodloženého tvrdenia, že zodpovedný je Hornbach, OpS sa rozhodlo, že môj príspevok z 27.10. mestu neprepošle? Pravdepodobne sa OpS s obsahom môjho podnetu z 27.10. predtým, než spravilo toto rozhodnutie, neoboznámilo.

Nech už bolo ako bolo, môže teraz OpS zmeniť zodpovedný subjekt na mesto Prešov a preposlať mu moje podnety z 27.10. a 30.11. na vyjadrenie, vybavenie?

Ďakujem.
07. december 2021

Michal

@OpS
Môže OpS zmeniť podnet z Iný subjekt na Mesto Prešov a preposlať mu požadované podnety? Resp. vysvetliť dôvod nekonania?

Sumarizujem:
Mesto oznámilo, že zodpovedným subjektom je Hornbach a že nemá kompetencie na vyzvanie vlastníka.
Ja som následne oznámil, že mesto v podobnom podnete oslovilo ŽST Prešov a žiadal som mesto o vybavenie podnetu z 27.10. Aj o potvrdenie prijatia. Uviedol som, napr. konkrétne úlohy MsP, ktoré, domnievam sa, mestu potrebné kompetencie na konanie dávajú.

Mesto podnety neprijalo, napriek tomu, že je povinné zo zákona tak urobiť, ak podávateľ o to požiada.

Dokedy OpS nechá túto samosprávu skákať po hlave sebe aj občanom –
nepodloženými argumentami, ignoráciou, diletantstvom, ...?

Ak je mesto presvedčené, že má pravdu, isto to dokáže aj zdôvodniť konkrétnymi zákomni a konkrétnymi paragrafmi. A predovšetkým by mohlo aspoň začať dodržiavať zákony, prijímať a správne vybavovať podnety.

Ďakujem za porozumenie a odpoveď od OpS aj mesta.
07. december 2021

NebudemLabutKedNebuduUradnici

Inak ked sme pri hornbachu tak je zaujimave ako mohlo byt povolene nove parkovisko bez stromov. Podla VZN o uzemnom plane plati... Parkoviská musia byť ozelenené výsadbou
stromov v pomere minimálne 1 strom na 4 parkovacie miesta pri organizácii parkovania vo dvoch a viacerých radoch, pri jednoradovom parkovaní v pomere minimálne 1 strom na 2 parkovacie miesta. Veduci stavebneho uradu opradeneho kurupcnymi legendami by mohol vysvetlit ako sa to mohlo zasa po stykrat stat. A "odbornici" architekti na MsU zase si nic "nevsimli", ze projekt bez stromov na parkoviskach.
07. december 2021

NebudemLabutKedNebuduUradnici

Vizualizacia vs. realita. V realite niektore parkovacie bloky uplne bez jedineho stromu.
12. december 2021

Michal

@OpS
Vysvetlí OpS, čo má Hornbach spoločné s vybavením podnetov smerovaných na mesto od 27.10.?
Prečo zodpovednosť je stále nastavená na "Iný subjekt", nie na "mesto Prešov"?
Žiadam zmeniť zodpovednosť na mesto a preposlať mu podnety šesť podnetov od 27.10.

Ďakujem.
20. december 2021

Michal

@Mesto Prešov
Žiadam o
- potvrdenie prijatia tohto podnetu, podnetov od 27.10.2021 a ich správne vybavenie
- uvádzania názvu odboru pod zaslanou odpoveďou. Žiaľ, v dosiaľ jedinej a pritom neuspokojivej odpovedi zo dňa 27.10. názov odboru uvedený nebol.

@OpS
Môžete vysvetliť, či mesto Prešov dostáva podnety, príspevky, aj v situácii, keď je zodpovednosť za riešenie nastavená na "iný subjekt" a prečo doteraz zmena zodpovednosti a preposlanie podnetov neboli vykonané? V podnetoch od 27.10. sú otázky na mesto Prešov, s ktorými Hornbach nemá nič spoločné.

Ďakujem.
31. január 2022

Michal

Prosím OpS o vysvetlenia požadované v podnetoch zo 7., 12. a 20. decembra.
Resp preposlanie podnetu mestu a zmenu zodpovedného subjektu na mesto.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania