Weberova-Dopravné značenie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Michal 12. októbra 2021

Keďže podnety https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/100758/okruzna-semafor-nefunkcny a
https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/97126/kuzmanyho-semafor-nefunkcny
boli uzavreté, ale
- nie je možné súhlasiť s tvrdením, že led indikácia plní "len" vizuálnu-informatívnu funkciu ani, že ku dňu podania podnetu, či kontroly boli zariadenia "plne funkčné"
- z odpovede nie je jednoznačná informácia o frekvencii kontroly týchto zariadenií zo strany zmluvného partnera (mesačná/ročná/iná?)
otváram nový podnet.

Vzhľadom na obmedzenú dĺžku textu v podnete zo strany OpS systému, prikladám bližšie detaily v bezprostredne nasledujúcom komentári.

12. október 2021

Michal

Žiadam mesto o
- doplnenie informácie aká je frekvencia kontroly dopytových zariadení pre peších na cestných svetelných signalizáciách v Prešove
- prehodnotenie svojho stanoviska o plnej funkčnosti týchto zariadení na ul. Weberova/Okružná a Kuzmányho

Nesúhlasím s tvrdením mesta, že táto led indikácia plní "len" vizuálnu-informatívnu funkciu, ani s tvrdením o ich plnej funkčnosti na ul. Weberova/Okružná, či Kuzmányho

Túto "vizuálno-informatívnu funkciu" považujem za značne dôležitú. Bez dostatočne viditeľného signalizovania zaevidovania dopytu stlačením dopytového tlačidla chodci nevedia, či ich dopyt bol zaevidovaný, alebo nie, najmä ako v prípade tohto typu zariadení, ked tlačidlo dopytu po stlačení chodcom sa ani nepohne, resp. "necvakne".

Značná časť chodcov, ak nedostane spätnú väzbu o stlačení dopytového tlačidla, preto na zelenú po stlačení dopytového tlačidla na zelenú nepočká a prejde priechodom aj na červenú – buď v čase, keď nablízku nejde auto, alebo, znervóznení dlhým čakaním a tým, že nevedia, či ich dopyt na zelenú bol/nebol zaevidovaný, aj obmedzia prechádzajúce autá.

V lepšom prípade, zelená pre chodcov naskočí dodatočne, ked už chodci cez priechod prešli a tým sa zbytočne zdržuje plynulosť premávky pre automobily, v horšom, dochádza k zvýšeniu rizika dopravnej nehody.

Mimochodom, to, že sa tlačidlo dopytu po stlačení ani nepohne – "necvakne", je vlastnosť alebo chyba?

Považujem minimálne za zvláštne, že kontrola dňa 22.9. (Weberova/Okružná), resp. 7.9. (Kuzmányho), napriek nedostatočnej intenzite nápisu "ČAKAJTE", resp. nezasvieteniu nápisu vôbec – po stlačení dopytového tlačidla chodcom, zhodnotila stav zariadenia ako – "plná funkcionalita".


Za odpoveď ďakujem.

Admina OpS poprosím uzavrieť podnet, až mesto
- kompletne odpovie a
- zariadenia budú po plánovanej preventívnotechnickej prehliadke v októbri plne funkčné, t. j. aj vrátane dostatočného signalizovania stlačenia dopytového tlačidla.
13. október 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
13. október 2021

Michal

Dovolím si ešte na fotografii ukázať, ako má vyzerať "plne funkčné" dopytové zariadenie pre peších po stlačení dopytového tlačidla, aby sa zamestnanci MsÚ v budúcnosti už nedali dodávateľom "opiť rožkom". Priložená fotografia je z CDS z ul. Pod Kalváriou.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania