Švábska-cesta-výtlk

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
Miňo Lee 05. novembra 2021

Zdravim,

K odbocke na Svabsku 72 mame dva problemove useky uz velmi vela rokov - chodim tadialto x krat do dna a vzdy mi to udrie do napravy nechutnym sposobom a zial sa tym miestam neda ani vyhnut.

Z fotografii to mozno nie je az tak vidiet, ale cesta je na tych usekoch vyduta a bije to do napravy velmi zlym sposobom. Nemienim kvoli tomu menit diely napravy a radsej by som Vas velmi pekne poprosil o napravu tychto problemovych miest - nezaberie to viac ako jeden cely den.

Pokojne ma kontaktujte na cisle 0907 397 740, ukazem Vam to a preveziem Vasim autom cez ne, aby ste citili, co musim/musime absolvovat kazdy jeden den.

Dakujem!

05. november 2021

Michal

Blahoželám k prvému podnetu na tomto OpS webe!

Dovolím si poradiť: Nerobte si veľké ilúzie z prvej odpovede mesta, že " ...tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať..."

Ani nebuďte veľmi sklamaní ďalšou nekonkrétnou odpoveďou bez určenia predpokladaného, plánovaného, či najneskoršieho dátumu opravy, v lepšom prípade – už po "krátkych", cca šiestich týždňoch, tzv. "univerzálnou prešovskou štandardkou", že "Opravy miestnych komunikácií a chodníkov na území mesta Prešov, sa budú realizovať v závislostí od rozsahu, prípadne charakteru poškodenia, ako aj priorít a finančných možností mesta Prešov. Vašu požiadavku evidujeme v zozname žiadostí na opravu, ktorú vykonáva Správa a údržba komunikácií mesta Prešov.".

Zdá sa totiž, že mesto má len akýsi zoznam opráv, ktoré by sa mali vykonať. A občanom neznámym spôsobom, nevedno, či práve najtransparentnejším a najobjektívnejším, vyberú sa občas niektoré cesty, chodníky, ktoré sa opravia. Žiaľ, stav mnohých ciest a chodníkov v Prešove je zlý a ešte horší a dostupné finančné zdroje v rozpočte na všetky potrebné opravy nestačia.

Mesto pozná charakter a rozsah nutných opráv, náklady na tieto opravy, pozná rozpočet na opravy na ďalší rok i odhad na ďalšie dva roky, a malo by mať stanovené aj priority, teda oprava ktorých ciest a chodníkov sa uprednostní a prečo.

A teda by malo vedieť určiť očakávané terminy opráv jednotlivých ciest, či chodníkov. Prípadne, ak zistí, že rozpočet na opravy nestačí ani na opravu najkritickejších úsekov počas jedného – dvoch rokov, požiadať poslancov MsZ o jeho navýšenie.

Avšak "seriózny" plán opráv, na základe ktorého by poslanci navýšenie odsúhlasili, zdá sa, doteraz neexistuje. Ani na MsÚ, ani v jeho mestskej firme Správa a údržba komunikácií mesta Prešov, s. r. o

Držím Vám však prsty, aby som sa mýlil a mesto v svojej odpovedi k Vášmu podnetu konkrétne uviedlo termín vykonania opravy tejto cesty. Ešte lepšie, aby ju v krátkom čase opravilo a cesta vydržala v štandardnom stave aspoň počas záručnej doby.

A v prípade, že nevydrží, aby reklamáciu nezmeškalo. A namiesto opravy cesty na náklady zhotoviteľa, aby sa, o. i. ten poučil, že nemá prácu odfláknuť, či podliezť konkurenciu cenou na úkor potrebnej kvality, mesto opravu neplatilo zo svojho, teda nášho. A následne nechýbali financie na opravu ďalších ciest a chodníkov.

Dobrá správa na záver. V ďalšom roku majú byť komunálne voľby, tak sa asi predsa len bude vo veľkom budovať a opravovať. Uvidíme, koľko toho sa urobí a ako dlho to vydrží.

Vydržte aj Vy – omnoho dlhšie ako prešovské cesty a chodníky! A nevzdávajte sa!
08. november 2021

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.
Mestský úrad v Prešove
03. december 2021

Odpoveď samosprávy

Opravy miestnych komunikácií a chodníkov na území mesta Prešov, sa budú realizovať v závislostí od rozsahu, prípadne charakteru poškodenia, ako aj priorít a finančných možností mesta Prešov. Vašu požiadavku evidujeme v zozname žiadostí na opravu, ktorú vykonáva Správa a Údržba komunikácií mesta Prešov.

Odbor životného prostredia a dopravnej infraštruktúry MsÚ
03. december 2021

Michal

Dokázalo by mesto svoju PUFO – prešovskú univerzálnu všeobecnú odpoveď doplniť aj o konkrétne informácie?

Žiadam o poskytnutie informácií, odpovedí na otázky uvedené v zozname nižšie.

Aby sa minimalizovalo prípadne nedorozumenie, žiadosť podávam v zmysle smernice primátora SP 08/2016, nie podla informačného zákona, takže mesto sa nemusí zaoberať tým, či v podnete je uvedené meno, adresa, ako napr. v podnete https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/93610/nabrezna-vandalizmus-graffiti
ani nemusí odpovedať bez zbytočného odkladu, resp. najneskôr do 8 pracovných dní. Stači, v zmysle SP 08/2016, ak túto žiadosť vybaví najneskôr do 30 (kalendárnych) dní od jej doručenia mestu.

Táto žiadosť smeruje k tomu, aby mesto vykonalo opatrenia v rozsahu svojej pôsobnosti, t. j.
a) spravovalo mesto dobre a hospodárne, o. i. opravy ciest a chodníkov plánovalo a realizovalo transparentným spôsobom
b) podania občanov vybavovalo správne, o. i. zodpovedne a svedomito, konkrétne, úplne a včas
c) v svojich odpovediach informovalo o termíne, či už plánovanom, očakávanom, alebo najneskoršom a nezasielalo formálne odpovede, právnické floskuly bez reálnej hodnoty pre občana a takto vybavilo aj pôvodný podnet zo dňa 5.11.2021

Otázky:
1. Má mesto stanovené nejaké priority, na ktoré sa v svojej odpovedi odvoláva? Akých je TOP 5 priorít?

2. Sú v zozname žiadostí na opravu priradené priority jednotlivým opravám? Aká je priorita priradená v tomto podnete požadovanej oprave a aký je rozsah používaných priorít (1 – 5, 1 – 10, A – E, alebo iný?)

3. Pozná mesto rozsah a charakter tejto opravy? Aké sú náklady na ňu?

4. Pozná mesto rozsah a charakter ostatných opráv v zozname žiadostí pre SaÚKMP a opráv požadovaných na webe OpS?

5. V odpovedi mesta zmienený zoznam žiadostí je pripravený na realizáciu zo strany SaÚKMP, alebo každá oprava ešte podlieha schváleniu zo strany mesta, či prideleniu finančných prostriedkov na túto opravu?

6. V prvom prípade (čaká sa len na realizáciu, vhodné počasie, resp. voľné kapacity v SaÚKMP), aký je plánovaný, resp. odhadovaný termín opravy zo strany SaÚKMP?
Predpokladám, že v organizácii poznajú svoje kapacity a vedia termín určiť.

7. V druhom prípade (je potrebné schválenie, fin. prostriedkov), mesto predsa pozná svoj rozpočet a zrejme má, alebo môže si získať informácie o nákladoch na jednotlivé opravy, takže vie odhadnúť očakávaný, resp. najneskorší termín opravy. Aký je termín tejto opravy?

8. Mesto v uplynulých mesiacoch informovalo, že pripravuje plán opráv. Aký je termín na dokončenie tohto plánu a kedy bude zverejnený?

9. V akom rozsahu mesto čerpalo rozpočtované finančné prostriedky na a) opravy ciest b) opravy chodníkov v rokoch 2014 – 2021, aké boli rozpočtované opravy (v € a v m2) a koľko z nich sa realizovalo (v € a m2)?

Za skorú, konkrétnu a úplnú odpoveď ďakujem.

Žiadam mesto o potvrdenie prijatia tohto podnetu.
08. december 2021

Miňo Lee

Dakujem za diplomaticku odpoved, ktora ale nema s realitou nic spolocne, myslim si.

Zijem tu od roku 1987 a nevsimol som si, aby od vzniku tohto problemu bolo ucinene nejake riesenie. Samozrejme, takto poskodena vozovka tu nie je 35 rokov, no od momentu, kedy poskodenie nastalo s tym nikto nic nerobi a preto som sa rozhodol pre tento podnet.

Vy ste ma krasne odbili pseudo diplomatickou odpovedou, ktora by ma mala upokojit, ale zial nedeje sa to tak.

Preto Vas ziadam a prosim o napravu tohto useku ASAP.;
17. december 2021

Michal

@Mesto Prešov
Pripomínam mestu povinnosť prijať podnet/y (od 3.12.), potvrdiť prijatie a vybaviť do 30 dní od prijatia. Okrem iného zodpovedne, svedomito a včas.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania