Návrh na presunutie prechodu pre chodcov na križovatke

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení
meno
MT 21. októbra 2015

Na uvedenej križovatke je prechod cez Dukliansku ulicu pod výjazdom z Vajanského ulici. Križovatka patrí medzi najrušnejšie v Prešove. V štandardnom cykle, nie je čas pre zelenú pre chodcov. Aby mohli prejsť musia stlačiť tlačítko. Následne sa do cyklu vloží zelená pre chodcov. V tom čase keď oni prechádzajú všetky autá stoja. Ak by sa prechod preložil nad výjazd z ulice Vajanského, mohla by byť zelená pre chodcov v čase, kedy majú zelenú autá, ktorá vychádzajú z ulice Vajanského smerom do ľava na križovatku na Sabinov. Zelená pre chodcov by nezablokovala všetky autá a smery a bola by častejšie. Bola by súčasťou štandardného semafórového cyklu. Uvedená križovatka potrebuje pomôcť. To vedia vodiči, ktorí cez ňu deň čo deň prechádzajú.

21. október 2015

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.





Mestský úrad v Prešove
02. november 2015

Odpoveď samosprávy

Súčasťou stavby rekonštrukcie križovatky ulíc Levočská – Hlavná – Sabinovská v roku 2009 bola aj prestavba križovatky ulíc Vajanského – Duklianska. Vzdialenosť týchto dvoch križovatiek je malá a preto sú svetelné signalizačné zariadenia v koordinácii a fungujú ako jeden celok. Projektovú dokumentáciu k tejto stavbe vypracovala spoločnosť Woonerf s.r.o., ktorej inžinieri sú autorizovaní pre projektovanie dopravných (inžinierskych) stavieb a vypracovali ju v zmysle platnej legislatívy, najmä podľa STN 736102 Projektovanie križovatiek na pozemných komunikáciách a podľa výsledkov sčítania dopravy a chodcov prechádzajúcich na týchto križovatkách. Vzhľadom k tomu, že spomínanými križovatkami prejde takmer štyridsaťtisíc vozidiel denne, svetelné signalizačné zariadenia sú nastavené na preferenciu prejazdu motorových vozidiel. Jednotlivé priechody pre chodcov sú zapojené do cyklu cestnej svetelnej signalizácie, ich osadenie a čas priechodu chodcov je vypočítaný na intenzitu pešej dopravy cez predmetné križovatky.

Ďakujeme Vám za Váš podnet a upozornenie na vzniknutú situáciu.


Mestský úrad v Prešove

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania