Námestie mládeže-Mestský mobiliár-iné

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

Uzavretý

1.) Prosím o vysvetlenie a následnú nápravu prečo viaceré fontány v meste nefungujú celú túto sezónu? Táto plus Centrál a ešte? Žeby úradníci zabudli na to, že v apríli 2019 skončila firme 4-ročná zmluva na túto činnosť?

2.) Ak áno, tak to dokazuje neschopnosť tohto mesta sa riadne starať o predvídateľné a roky sa opakujúce samozrejmé veci. Pracuje už, prosím, niekto na tom?

3.) Kedy budú fontány funkčné?

4.) Ako chcete stihnúť kvalitnú verejnú súťaž keď je už august? Zase to narýchlo pod tlakom šupnete len tak za draho niekomu, aby rýchlo fontány fungovali. Súčasná firma len za rok 2018 naúčtovala 100 tisíc za prevádzku fontán v meste. Taktiež mesačne počas zimy si účtuje 3333 eur. Neviem o tom, aby nám v zime fungovali fontány s nemrznúcou zmesou, že za ne toľko platíme aj v zime.

02. august 2019

NebudemLabutKedNebuduUradnici

Ešte dve veci...

1.) Prečo to nedáte prosím robiť technickým službám? Určite sa to dá aj za menej než 100 tisíc eur ročne za tých pár fontán.

2.) Zároveň žiadam o riešenie iného mesiace nevyriešeného podnetu v súvislosti s touto fontánou, a to premaľovanie grafity: https://www.odkazprestarostu.sk/presov/podnety/62178/obrancov-mieru-vandalizmus-graffiti . Sú tam a vulgarizmy v angličtine, tak čím skôr, nech to nemá negatívny vplyv na vývoj detí a mládeže. Ďakujem.
23. august 2019

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
03. september 2019

Odpoveď samosprávy

Verejné obstarávanie na nového prevádzkovateľa – poskytovateľa služieb všeobecnej údržby bolo ukončené uzavretím Zmluvy o zabezpečení všeobecnej údržby v meste Prešov dňa 24.6.2019, ktorá je účinná od 26.6.2019. Po prevzatí fontán 26.6.2019 bolo potrebné zabezpečiť ich údržbu pred letnou prevádzkou, keďže predchádzajúca zmluva skončila 16.4.2019. Táto činnosť sa štandardne realizuje mesiac pred spustením fontán po zimnej prevádzke, čo v tomto roku pripadlo na obdobie od 26.6. do 26.7.2019. Zmluvnému partnerovi sa podarilo tento čas skrátiť na minimum a už od 10.7.2019 bolo 11 fontán spustených v riadnom letnom prevádzkovom režime. U troch fontán bolo potrebné zrealizovať opravy väčšieho rozsahu - výmenu elektromotora na fontáne CENTRÁL, výmenu časti technológie a údržbu výstrekov na fontáne Šváby, ako aj výmenu hlavného čerpadla na fontáne Námestie mládeže. Mestských fontán je celkom 15, z toho 11 striekajúcich a 4 picie fontány. Picia fontána Lekno je v súčasnosti odstavená z dôvodu, že v jej blízkosti je realizovaná výstavba OC Forum. Ostatné fontány sú v súčasnosti sprevádzkované. Aj počas ich prevádzky fontány majú svoj prevádzkový režim a musia byť jedenkrát v mesiaci odstavené z dôvodu vypustenia vody a následného kompletného čistenia dna fontány alebo sú dočasne odstavené pri potrebných kontrolách čerpadiel, filtrácií a ostatných technologických zariadení, pretesnení spojov potrubí atď. Ďalším dôvodom odstavenia sú aj poruchy čerpadiel a ďalších zariadení, ktoré sa na týchto namáhaných fontánach objavujú. Je potrebné dať do pozornosti aj vek fontán, keďže najstaršia fontána NEPTUN, má už 230 rokov a priemerný vek ostatných je 40-50 rokov, a teda sú technicky a morálne opotrebované. Tieto fontány sú často poruchové aj napriek tomu, že niektoré prešli čiastočnými opravami, nedá sa na nich dosiahnuť 100 % prevádzkyschopnosť, preto si vyžadujú stálu starostlivosť a údržbu. Celková zmluvná čiastka za obdobie štyroch rokov za všetky činnosti v rámci Zmluvy o všeobecnej údržbe je 478 049,47 €. Predmetom tejto zmluvy je údržba a prevádzka mestských fontán, údržba a realizácia vlajkovej a slávnostnej výzdoby mesta, údržba a prevádzka mestských hodín, výroba, osadenie a údržba mestského informačného systému (orientačných tabúľ), tabúľ šarišskej špacírky a mestského mobiliáru, údržba a prevádzka výlepných plôch. Uvádzaná čiastka 100 000 € ročne (rok 2018) za údržbu fontán nie je teda správna.
Súčasťou fakturácie údržby a prevádzky v zimnom období bola jednak parciálna časť za platby elektrickej energie a vody, ktorá sa síce spotrebovala v letnom období, ale splátky dodávateľom elektrickej energie a vody sú kvartálne alebo mesačne uhrádzané aj v zime. Zároveň prevádzkovateľ vykonáva činnosti spojené s obhliadkou technologických šácht, kontrolou zazimovania, kontrolou potrubí, kontrolou stavov elektromerov a vodomerov (odhalenie prípadných poruchových únikov) a čistením dna fontán aj v zimnom období. Z vyššie uvedených dôvodov bola fontána na Námestí mládeže spustená do prevádzky s časovým posunom.

Mestský úrad v Prešove
03. september 2019

Ján Haluška

Potrebujeme vedieť kto presne odpovedá (osoba) a nie pod krycím názvom Mestský úrad. Nie je korektné odpovedať iba z povinnosti hocičo.
Najviac ma znepokojuje informácia že najstaršia fontána NEPTUN, má už 230 rokov...
Nie je to pravda. Je veľmi zlé, keď mesto šíri dezinformácie. Južný parčík sa realizoval v rokoch 1913 - 1914 a socha Neptúna bola z hranatej mestskej nádrže na vodu premiestnená do nového priestoru južnejšie. Pred tým (1912) tam voda nestriekala, iba prúdila z dreveného potrubia od Kumštu. Na novom mieste, po prestavbe južného parčíka, dostala Neptúnova fontána, obrubu v tvare kvadrilóbu. Z toho dôvodu nemôže mať „NOVÁ“ Neptúnova fontána 230 rokov !

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania