Slovenská-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: Prešov

V riešení

Evidentne sa bude búrať ďalší dom na Slovenskej ulici a opäť to má na svedomí Brakon. Toto pamiatkarom nevadí? Opäť to nechať rozbité a neupravené ako v prípade vedľajšieho domu, ktorý zbúrali? Toto sa môže v mestskej pamiatkovej rezervácii?

07. september 2020

Odpoveď samosprávy

Týmto potvrdzujeme doručenie Vášho podnetu, pričom mesto Prešov tento podnet preskúma a podľa možností prijme opatrenia na nápravu. O výsledku jeho vybavenia bude bezodkladne informovať doménu www.odkazprestarostu.sk.

Mestský úrad v Prešove
18. september 2020

Odpoveď samosprávy

Krajský pamiatkový úrad v Prešove ako organ štátnej správy na úseku ochrany pamiatkového fondu v zmysle zákona o ochrane pamiatkového fondu č. 49/2002 Z. z. v roku 2018 vydal Rozhodnutie k zámeru úpravy nehnuteľnosti v pamiatkovom území, v ktorom predpísal vykonanie pamiatkového architektonicko – historického výskumu, ktorý bol zrealizovaný v roku 2020. K tomuto pamiatkovému výskumu, ktorého súčasťou bol návrh obnovy, presnejšie ďalšej úpravy predmetnej nehnuteľnosti vydal v apríli 2020 Krajský pamiatkový úrad v Prešove záväzné stanovisko a osobitným rozhodnutím určil konkrétne podmienky úpravy stavby. Pamiatkový výskum vyhodnotil uličný objekt a západnú časť dvorového krídla (miestnosti ukončené plackovými klenbami) s pamiatkovými hodnotami (18. storočie), vrátane ich stavebno-technického stavu pre ďalšie zachovanie. V prípade východnej – mladšej časti dvorového krídla 4 miestnosti s rovnými omietanými stropmi, s poškodenou strechou a časťou stropov, vrátane výrazného zavlhnutia obvodových murív výskum označil bez významnejších pamiatkových hodnôt, s možnosťou jeho odstránenia a nahradenia adekvátnou hmotou a objemom pre dané územie Pamiatkovej rezervácie Prešov.
O vydanie povolenia na asanáciu časti východného krídla objektu bez významnejších pamiatkových hodnôt, Slovenská č.4 v Prešove, na území Pamiatkovej rezervácie Prešov, vlastník objektu požiadať Mesto Prešov - Stavebný úrad.
Ďakujeme Vám za podnet a vážime si Váš záujem chrániť historické objekty na území Pamiatkovej rezervácie Prešov za účelom zachovania histórie mesta pre ďalšie generácie.

Odbor územného rozvoja, architektúry a výstavby MsÚ
21. október 2021

Infitter

Ďalšie búranie v historickom centre na Slovenskej ulici. Predpokladám, že opäť z toho bude parkovisko a ďalšia odporná neupravená rozbitá diera v historickej líniovej zástavbe. Bravo.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania