Holuby na zapotôčkoch

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Zuzana Pisoňová 17. marca 2015

Chcela by som nahlásiť problém s holubmi na ulici J. Palarika. Posielam vám fotky mojich parapetných dosiek. Bývam v byte smerovanom na rieku. Nikdy sme holuby nemali. Sú tu od minulého roku. Je to maximálne nehygienické a odporné. Začína byť teplo a otvárajú sa okná. Toto by ste nechceli vidieť každé ráno. Holuby sedávajú na balkónoch a streche nado mnou. Parapetné dosky mám úplne znehodnotené.

18. marec 2015

Jaro

Co cakas ze ti pride starosta utret parapet?
18. marec 2015

vigoo

...treba kúpiť sokola, keď vychytá holuby, kúpiš mačku a tá zožerie sokola, aby nesral po sídlisku zase on. Potom už len stačí vyhodiť mačku na ulicu a nahlásiť mestu problém s túlavými mačkami. Aké jednoduché.
18. marec 2015

bohumil.stiskal

dať na parapety kvetináče a máš hnojenie zadarmo, prípadne ti mesto pošle faktúru lebo holuby patria im.
18. marec 2015

Anka

Kto takýto problém nezažil, nepochopí. Aj ja som z tej ulice. Nejde o umývanie, ale o znepríjemňovanie bývania a žitia v tejto lokalite.
18. marec 2015

Anka

Kto takýto problém nezažil, nepochopí. Aj ja som z tej ulice. Nejde o umývanie, ale o znepríjemňovanie bývania a žitia v tejto lokalite.
18. marec 2015

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
poprosíme Vás, aby ste pri komentovaní dodržiavali základy slušnosti a navzájom sa neosočovali.
Ďakujeme
18. marec 2015

zuzana

Anka ďakujem za pochopenie..Jaro ..nie nečakám, vigoo ..ty si to vychytal...bohumil..okakané kvety su naozaj pastvou pre oči....
18. marec 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Mesto Prievidza vykonávalo odchyt už dva roky po sebe, tým sme jednoznačne zredukovali počet holubov. Ich výskyt je však v mestách bežný jav a samospráve nejde o úplné vyhynutie holubov. Momentálne preverujeme situáciu, či je potrebné vykonanie ďalšieho odchytu holubov v meste.
O výsledku Vás budeme informovať.


Michal Ďureje - hovorca mesta
18. marec 2015

Jaro

Admin. kto tu bol prosim vas neslusny.
18. marec 2015

bohumil stiskal

zuzana mám pochopenie, pastva pre oči to nie je ale tá vôňa čerstvého holuba. Ináč niečo podobné sme zažívali aj my. Jeden dedo trávil dni vysypávaním suchých chlebov pod okná pre holuby a kričaním na decká vonku že ich pozabíja.a vyriešila to až teta s kosou
19. marec 2015

Zuzana Pisoňová

bohumil .. Byvam tu 17 rokov a nikdy tu holuby neboli...pestovala som na balkone kvety a bylinky..teraz nemam odvahu..
20. marec 2015

Jaro

Aj psov, tych co nie su na vodzke treba odchytat. Seru nam chodniky a travniky
01. apríl 2015

Odpoveď samosprávy

Mesto Prievidza bude aj v roku 2015 realizovať odchyt holubov z verejných priestranstiev na území mesta, kde je monitorovaný zvýšený výskyt holubov prípadne podnety od obyvateľov.
Aj lokalita sídliska Zapotôčky, Nové mesto je zaradená do vytypovaných lokalít na umiestnenie odchytových klietok, ich presné umiestnenie bude závisieť od možností osadenia priamo na budovách.

Zároveň však upozorňujeme, že povinnosť zabezpečiť riešenie problému s holubmi na bytovom dome má vlastník (nájomca, správca) príslušnej budovy na vlastné náklady a Mesto Prievidza odchytom len znižuje počet vtákov na svojom území.


Andrea Nikmonová
vedúca oddelenia výstavby a
životného prostredia
Mestský úrad
01. apríl 2015

Juraj

No,vážená p.Nikmonová,pokiaľ sa môžme riadiť Vašim vyjadrením,že riešenie problému s holubmi je v kompetencii vlastníka budovy na jeho náklady,v tom prípade zvoláme schôdzu SVB na ktorej si odsúhlasíme(napríklad),že ich budeme sami likvidovať či už vzduchovkami,otravou,odchytom do pascí a pod.Rád by som teda vedel Vašu radu,akým spôsobom môžme my sami na naše náklady LEGÁLNE,bez možnosti postihu holubov likvidovať,resp.sa ich zbaviť.A ešte poraďte,čo robiť so susedmi,ktorí ich just naprieky kŕmia.Ďakujem.
01. apríl 2015

Zuzana Pisoňová

Juraj dakujem za podporu.
06. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Problematika holubov v meste je zložitá, holuby sa v mestách zdržujú, pretože tu našli vhodnejšie podmienky na život ako v krajine. Našli zdroje potravy (odhliadnúc od faktu, že sú napriek zákazu prikrmovaní aj niektorými obyvateľmi) a miesto na bezpečné hniezdenie s ochranou pred dravcami. Možnosti ich regulácie sú rozmanité, bohužiaľ žiadna forma nie je účinná absolútne.
Základom je znemožniť vtákom hniezdenie. Odporúča sa umiestnenie atráp dravcov, plašičov, bariér a odstránenie lákadiel ako sú rôzne nádoby, kvetináče. Odporúčame preto
obyvateľom, aby udržiavali balkóny v takom stave, aby nelákali holubov. V kompetencii vlastníkov a správcov budovy je zabezpečiť, aby majitelia bytov rešpektovali tieto pokyny.
Ochranu proti vtáctvu odchytom môžu uskutočňovať len špeciálne firmy, ktoré majú potrebné oprávnenia v zmysle legislatívy.


Beata Drozdová
Referentka životného prostredia MsÚ

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania