Podchod

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Neriešený
meno
Anonymný užívateľ 18. mája 2015

Podchod pre peších je v prevádzke iba od roku 2005 (zhotoviteľ Doprastav, a.s., obstarávacia cena cca 853 000 Eur !!), avšak jeho technický stav zodpovedá minimálne 20-ročnej stavbe. Nepochybne preto, že "kvalita" podchodu je identická s "kvalitou" cestného podjazdu, teda ide o katastrofálne odfláknutú stavbu.

Už niekoľko rokov postupne odpadáva obklad z fasády (navrhnúť lepený obklad na fasáde namiesto zaveseného v našom klimatickom pásme mohol iba absolútny diletant), rovnako je odpadnutý obklad vedľa eskalátora na strane od gymnázia . Že sa zároveň rozpadáva dlažba v samotnom podchode si bežný občan ani nevšimne, nakoľko je zakrytá kobercom. O svietidlách nad schodiskami, ktoré sú kompletne znečistené ani nehovoriac.

Pristúpi mesto konečne k oprave dlažby a fasády podchodu a budú tiež očistené svietidlá v podchode ? Alebo ako je na Slovensku dobrým zvykom sa počká ešte niekoľko rokov a následne sa podchod zrekonštruuje za desiatky tisíc eur ?

19. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Uvidíme aké kroky budeme môcť realizovať a či bude v našich silách riešiť opravy predmetného podchodu.


Michal Ďureje
hovorca mesta
21. máj 2015

Odpoveď samosprávy

Stanovisko k podnetu vydá spoločnosť TSMPD s.r.o. po konzultácii s odborom výstavby.

Silvia Bakytová
Samostatný odborný referent oddelenia vnútornej správy
04. november 2015

Odpoveď samosprávy

Tunajšie oddelenie hospodárskej správy MsÚ v Prievidzi prevzalo predmetný objekt podchodu od Správy majetku mesta Prievidza, s.r.o. T. Vansovej 24, 971 01 Prievidza ku dňu 1.4.2015. Podchod bol prevzatý v stavebno-technickom stave po 10 ročnej plnej neprerušenej prevádzky. Poznamenávame, že samotnú realizáciu sprevádzali nepredvídané sťažené podmienky v zakladaní stavby z dôvodu hydrogeologických pomerov, ako aj možnosti použiť sanačné opatrenia, ktoré nebudú mať negatívny dopad na chránenú kultúrnu pamiatku – Farský kostol sv. Bartolomeja. Predmetné hydrogeologické pomery, zvýšená hladina podzemnej vody a pohyb podzemnej vody v okolí podchodu spôsobujú prevádzkové poruchy na objekt podchodu pre peších, ako aj samotný cestný podchod. ( odpadnutý protihlukový obklad, vytekajúca voda do telesa cesty a pod.)
Medzi prvé aktivity ktoré sme museli vykonať bolo vyriešenie automatického odčerpávania vody z revíznych šácht umiestnených v podchode. Pod výťahmi a eskalátormi sú šachty do ktorých presakuje voda, ktorá pri zvýšenej hladine spôsobí, že bezpečnostné snímače automaticky vypnú prevádzku týchto technologických zariadení. Presakujúca voda sa objavila aj v predajni pekárenských výrobkov, kde sme museli pristúpiť k chemickej tlakovej injektáži.
Osadenie technologických zariadení dvoch výťahov a dvoch eskalátorov je v exterieri a zariadenia sú vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam teplo-chlad, vlhkosť v šachtách ako aj dynamické účinky cestného telesa. Z uvedeného dôvodu je zvýšená poruchovosť týchto zariadení a s tým súvisiace finančné prostriedky na opravu.
Prioritou údržby v roku 2015 bolo zabezpečiť nepretržitú bezporuchovú prevádzku technologických zariadení s čím súvisí aj spokojnosť občanov mesta Prievidza s jeho využívaním podchodu. Okrem týchto činností sa vykonali opravy omietok, maliarske práce stien , stropov, dverí, opravy dlažby, osadenie výstražných nálepiek, nákup bezpečnostných rohoží, vyčistenie svietidiel, deratizačné opatrenia a pod.
Poruchy opadania obkladov a dlažieb sú bežné u ktoréhokoľvek stavebného objektu. Treba zdôrazniť že vzhľadom na nepretržitú prevádzku podchodu, technologické postupy pri použití špeciálnych materiálov, pracovné a bezpečnostné predpisy sú opravy časovo a finančne náročné. Opravy odpadnutých obkladov a čistiace práce budú vykonané v nasledujúcom roku.


Jozef Fábik
Technik
Mestský úrad
13. apríl 2016

Anonymný užívateľ

Od uverejnenia podnetu uplynie onedlho rok a som zvedavý, či bude odpadnutý obklad (vonku, ale aj vnútri) podchodu skutočne opravený.

Kedy bude odstránený, resp. vhodným spôsobom upevnený kábel na vonkajšej strane podchodu ? Súčasné riešenie je nielen mimoriadne nevkusné, ale silno pochybujem, že je v súladne s príslušnými predpismi. Na fotke z roku 2012 je vidieť, že kábel na uvedenom mieste vtedy ešte nebol.
29. september 2016

Anonymný užívateľ

Od pridania podnetu ubehol už takmer rok a pol a nič sa nezmenilo. Na fotke je krásne vidieť, ako postupuje odpadávanie obkladu. Nič sa ale opravovať nebude, veď to predsa nikomu neprekáža....
10. február 2017

Anonymný užívateľ

Podľa odpovede zo 4.11.2015 mal byť odpadnutý obklad opravený v roku 2016. Do dnešného dňa nebol obklad opravený ani náhodou a v súčasnosti sa už rozpadáva extrémne rýchlym tempom.

Namiesto opravy obkladu bolo ale vymenené plne funkčné žiarivkové osvetlenie v podchode za nevkusné pseudo LED osvetlenie, ktorého výsledkom je šero namiesto svetla. Cena svietidiel bola určite "výhodná", ale hlavne že sa "ušetrí" na poplatkoch za elektrinu. Podnet NERIEŠENÝ.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania