Vrak nepojazdne

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený

Dobry den, uz od januara stoji na Sulekovej ulici vozidlo Fiat Punto, nepohnute z miesta viditelne poskodene a zabera parkovacie miesto. Keby je parkovacieho miesta dost tak by sme to nemuseli riesit. Vozidlo sa nachadza na Sulekovej ulici vo vnutri vo dvore za vchdom cislo 9,11

16. júl 2015

Zdenko

Dalsia fotografia
17. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Vec preverí a riešenie zabezpečí Mestská polícia. O ďalšom postupe vás budeme informovať. V tomto prípade je rozhodujúce, či auto má platnú emisnú kontrolu a platnú STK.


Michal Ďureje
hovorca mesta
17. júl 2015

Anonymný užívateľ

Hovorca vo svojej odpovedi nemá pravdu. Podľa usmernenia Ministerstva životného prostredia pre obvodné úrady životného prostredia:
"Starým vozidlom je vozidlo....ak je odstavené dlhšie ako 30 dní na ceste alebo verejnom priestranstve, alebo na inom mieste, ak je jeho odstránenie potrebné z hľadiska ochrany životného prostredia alebo zachovania estetického vzhľadu obce či osobitne chránenej časti prírody a krajiny".

A v usmernení sa nachádza aj táto jednoznačná formulácia: "Staré vozidlo je odpadom..."

Takže platnosť STK a EK nemá žiadny vplyv na to, či auto je alebo nie je odpadom. Rozhodujúca je lehota 30 dní, počas ktorých je odstavené na ceste alebo verejnom priestranstve. To by ale vyžadovalo od kompetentných znalosti zákonov...
17. júl 2015

...

Pracovníci Oddelenia výstavby a životného prostredia v Prievidzi, prípadne nebodaj v spolupráci s mestskou políciou nemárnia čas zisťovaním technického stavu vozidiel odstavených na verejných priestranstvách. Napríklad taká Petržalka je podstatne menšia ako Prievidza, preto tam takúto činnosť vykonávajú pravidelne.

http://www.petrzalka.sk/oblasti/zivotne-prostredie/vraky-stare-vozidla/
20. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Podnet riešime. Zatiaľ uvedieme len toľko, že majiteľka auta dlhodobo v zahraničí.

Milan Gatial
zástupca náčelníka mestskej polície
pre výkon, hliadkovú činnosť a priestupkový
referát
Mestská polícia
22. júl 2015

Mato

Anonym zabudol si napisat podstatnu vec "ak jeho majitel nieje znamy" no lenze majitel je znamy cize to vobec neplati. Vrakom je vozidlo ktore nema platnu EMISNU a STKACKU a bolo vyradene z evidencie
25. august 2015

Viktor

Pre anonymného užívateľa: keď si si dal robotu s červenými rámčekmi, prečo si nevyznačil aj „ktorého držiteľ nie je známy“. Podľa tejto citácie zo zákona tam vidím tri podmienky, ktoré musí vozidlo spĺňať, aby bolo starým vozidlom. Len pre zaujímavosť – starým vozidlom je aj vozidlo: 1 ktorého držiteľ nie je známy, 2 ak je odstavené dlhšie ako 30 dní na verejnom priestranstve ... ,3 ak je jeho odstránenie potrebné z hľadiska ochrany životného prostredia ... Tri podmienky ktoré ak nie sú splnené, tak sa nemôže jednať o staré vozidlo. A čo keď pôjdem na dva alebo viac mesiacov do zahraničia, policajti mi odtiahnu vozidlo na vrakovisko? Čo na to ústava - nedotknuteľnosť majetku? Teraz na koho platí tá posledná veta v tvojom príspevku.
17. september 2015

Odpoveď samosprávy

V zmysle platnej legislatívy zákona č.223/2001 Z.Z. o odpadoch v znení neskorších predpisov vozidlo parkujúce na vo dvore Šulekovej ulice nie je starým vozidlom a preto s ním nie je možné nakladať v zmysle uvedeného zákona.

Monika Majdanová
referent životného prostredia MsÚ
20. september 2015

Zdenko

Dobry den, predmetne vozidlo je stale bez pohybu pani Majdanova. Citujte mi zajon, kedze vozidlo nejavi znamky pouzivania a stoji tak uz od ja novembra 2014.
04. október 2015

Mato

Je jedno ako dlho tam stoji. Ak ma platnu EK a TK a majitel je znamy a netecu zneho oleje alebo ine latky tak je to len odstavene vozidlo ci uz 1 den alebo 1 rok
23. október 2015

Odpoveď samosprávy

V uvedenom podnete sa zatiaľ nič nezmenilo. Majiteľka vozidla je v zahraničí a príbuzní z dôvodu súdnych sporov s vozidlom odmietajú pohnúť.

Milan Gatial
zástupca náčelníka mestskej polície
pre výkon, hliadkovú činnosť a priestupkový
referát
Mestská polícia
26. október 2015

...

Bolo by asi vhodné napísať na nejakého bezdomovca nejakých 30 áut (vrakov), tieto zaparkovať po celom meste a sledovať, ako tam stoja celé roky, keďže legislatíva s nimi údajne neumožňuje nič robiť. Bolo by niečo takého možné napríklad v Rakúsku ? Takže si môžeme odpľuť a živoť ide ďalej.
04. november 2015

Odpoveď samosprávy

Vozidlo bolo z miesta odstránené.

Milan Gatial
zástupca náčelníka mestskej polície
pre výkon, hliadkovú činnosť a priestupkový
referát
Mestská polícia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania