Cyklistika

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Ján Kriška 20. júla 2015

Dobrý deň.
Minule vyberali policajti od cyklistov pokuty na starej Košovskej ceste medzi Prievidzou a Košom,boli zameraní výslovne na cyklistov,autá si ani nevšímali.Je tam zákaz vjazdu a cyklisti nemajú kadiaľ ísť smerom na Nováky,Po novej ceste sa nedá,zez Opatovce je veľká premávka a úzka cesta.Bol by problém požiadať Dopravný inšpektorát o namontovanie dodatkovej tabule,okrem cyklistov?Ďakujem Kriška

20. júl 2015

...

Osadenie dopravnej značky Zákaz vjazdu všetkých vozidiel je čistá buzerácia a diletantstvo zo strany orgánu, ktorý takúto kravinu schválil. Má tam byť dopravná značka Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel a dodatková tabuľka Poddolované územie.

Riešením pre prípadné cestné kontroly je nateraz okamžite z bicykla zosadnúť a tváriť sa ako chodec.
21. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Túto situáciu preveríme a požiadame prešetrenie situácie Okresný dopravný inšpektorát. O výsledku vás budeme informovať.


Michal Ďureje
hovorca mesta
21. júl 2015

Michal Ďureje

vigo vigo: nečítam diskusie lebo to nestíham ale tento podnetom ma zaujal ako jeden z tých ktoré pokladám za naozaj vhodné a následne mi padli oči na túto diskusiu. Avšak zaráža ma Váš komentár ktorým očividne znevažujete niekoho prácu, nech je to ktokoľvek a nech ktokoľvek nariadil osadenie tejto dopravnej značky, nemáte dôvod takto oplzlo na neho útočiť. Nemáte 100 % informácie prečo táto značka tam osadená bola a nikde nie je napísané, že značka môže byť doplnené. Uvidíme čo vzíde z miestneho šetrenia. Nikto si nezaslúži byť tak oplzlo nazvaný ako ste to urobili práve vy.
21. júl 2015

vigoo vigoo

Vážený pán "hovorca". Ku Vašemu príspevku len toľko: zjavne Vám ušlo, že som nekritizoval osadenie značky ako takej...ale vyberanie pokút na cyklistoch ! To by ste ale museli čítať pozorne a pochopiť myšlienku, mňa zaujíma kto je tak nekompetentný, že nedokáže jednu primitívnu značku osadiť tak, aby nebola predmetom zbytočných diskusií, nakoľko doplňujúca značka tam mohla visieť od samého začiatku, keby si niekto dal námahu a zistil skutkový stav a vyťaženosť komunikácie cyklistami. Tak sa ale robia všetky veci v PD...na niekoľký pokus a až na podnet obyvateľov...a verte mi..viem byť aj "oplzlejší", no mňa ku kritike oprávňuje môj hlas v urne...
21. júl 2015

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
vigoo vigoo poprosím Vás, aby ste dodržiavali základné pravidlá slušnosti aj vo svojich diskusných príspevkoch. V prípade, ak sa tak nestane, diskusia bude zrušená.
Ďakujem za pochopenie.
Matejovičová
22. júl 2015

vigoo vigoo

kritika sa ťažko prijíma...v akejkoľvek forme, slušnej, či neslušnej...ja nemám pocit, že by som porušoval pravidlá slušnosti, no ako vidím, jeden príspevok ste mi už zmazali...a práve diskusia je to, čo by ste mali brať na zreteľ, nakoľko tu si ľudia vyjadrujú svoj názor, nie len prečítať podnet, verejná mienka je prioritou !!! Pozrite si "hlasovanie" za príspevky a budete mať jasno....
....to sme už niekde zažili, že sa eliminovali názory, ktoré neboli v súlade s tým, čo nám práve vyhovuje...všakže....
22. júl 2015

Anonymný užívateľ

No aj ja mam,taky pocit,že im asi uškodili tieto horúčavy!Zhruba 20 rokov po tej ceste jazdím na bicykli od jari do jesene do práce v Novákoch.Veľakrát som tam stretol policajtov a nemali žiadne pripomienky,ani ma nezastavili,dokonca im nevadilo,že som nemal nasadenú prilbu(mimo obce)!Je to najbezpečnejšia cesta pre cyklistov smerom na Nováky.Raz som to skúsil aj po novej ceste,ale život mi je milší,keď som videl akí "ohľaduplní"sú vodiči,hlavne kamionisti,tak jedna cesta mi stačila!Dá sa ísť aj cez Opatovce a potom pod horu,čo je ešte bezpečnejšie,ale pre mňa zachádzka.Neviem či je taký veľký problém túto cestu zlegalizovať pre cyklistov???Apropo p.Matejovičová.Plne súhlasím s "vigoom".Vám som pred pár týždňami piísal email ohľadom nezmyselného dopr.značenia a do dnešného dňa ste mi neodpovedali,respektive odpovedali,že podobný podnet bol už zverejnený,tak môj ste nezverejnili.No to,že ten podnet nebol do dnešného dňa vyriešený to Vás už netrápi a zrejme ani kompetentných!!!Asi je lepšie strčiť hlavu do piesku!!!
22. júl 2015

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
samozrejme máte právo vyjadriť svoj názor a pre tento portál sú reakcie občanov dôležité. Žiadam Vás len o to, aby ste vo svojich príspevkoch nikoho neosočovali. Označovanie policajta ako údu nie je podľa môjho názoru prejavom slušnosti dospelého človeka. Vážený pán Jaroš, pred ničím hlavu do piesku nestrkám, rýchlosť riešenia podnetov nezávisí odo mňa, to, že podnet nebol vyriešený okamžite neznamená, že nebude riešený. Niekedy pomôže trochu trpezlivosti, nakoľko riešenie niektorých z Vášho pohľadu banálnych podnetov je pre samosprávu komplikovanejšie.

Matejovičová
23. júl 2015

Anonymný užívateľ

Vážená p.Matejovičová.Ja netvrdím,že Vy ste zodpovedná za riešenie problémov,ktoré sa objavia na OPS.Len ma štve,že ten konkrétny problem ohľadom dopr.značenia je podľa mňa starý aj 10-20 rokov?Vtedy nebola taka možnosť na to upozorniť!No a teraz máme 21 st. a ľudia si začali všímať okolie a využívať NET,tak upozorňujú.Konkrétne tento problem s dopr.značením na ktorý som upozornil aj ja aj predomnou niekto iný sa nerieši minimálne cca 2-3 roky?Myslím si,že to je dostatočne dlhá doba na to,aby sa niekto o to začal zaujímať?(A poviem "neslušne" zdvihol riť v kancelárii a išiel sa pozrieť na miesto činu!!!)ĎAKUJEM!
23. júl 2015

vigoo vigoo

...hovoriť o "troche trpezlivosti" je po 2 rokoch myslím čistá provokácia...namieste by bolo, keby ste tie hlavy ozaj strčili napríklad aj nie do piesku a prenechali prácu takým, ktorí sa budú za rozumnú vec osobne angažovať...a nie posúvať problém od dverí ku dverám...
A miestoprísažne prehlasujem, že tento komentár neobsahuje hanlivé vyjadrenia a dodržuje pravidlá slušnosti...
23. júl 2015

Ján Kriška

Kriška:Dobrý deň p.Matejovičová.Ja by som chcel trochu prispieť k tomu časovému riešeniu.Tento problém som napísal na druhý deň ako ma zastavili policajti pani primátorke t.j 4.6.2015 no doteraz mi nikto neodpovedal,neviem,možno sa už p.primátorka vidí v parlamente po budúcich voľbách a na problémy občanov
Prievidze kašle.Tak som sa rozhodol to napísať na túto stránku,aby sa niečo vyriešilo,no vidím,že to nebude také ľahké! Ako keby to bol taký problém pre p.primátorku zavolať na DI a požiadať ich o zmenu dopravnej značky na Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel,alebo k tejto dodatkovú tabuľku,okrem cyklistov.Ďakujem,Kriška
30. júl 2015

Odpoveď samosprávy

Spomínaná komunikácia je dlhodobo vyradená z pasportu miestnych komunikácií. Stará cesta smerom na Koš je v poddolovanom území a v jednej časti je výrazne prepadnutá. Vzhľadom na bezpečnosť cyklistov neodporúčame vjazd, resp. prejazd touto cestou. V prípade zámeru mesta vpustiť cyklistov na túto cestu, by bolo vhodné posúdiť bezpečnosť. Až na základe takéhoto posúdenia by sa dalo uvažovať o zaradení komunikácie späť do pasportu a aj o spôsobe jej využitia. Cesta v celom úseku nie je v katastri mesta Prievidza, takže je potrebné sa na ďalšom postupe dohodnúť aj s katastrom obce Koš.
Samozrejme sa k návrhu musí vyjadriť aj Okresný dopravný inšpektorát. V najbližších dňoch prediskutujeme uvedený návrh aj na Okresnom dopravnom inšpektoráte. Následne Vás budeme informovať.


Lucia Dujničová
Referent pre dopravu
Mestský úrad
30. júl 2015

Ján Kriška

Dobrý deň.
Nakoľko nepovažujem odpoveď za zodpovedajúcu,tak
30. júl 2015

Ján Kriška

Dobrý deň.
Nakoľko nepovažujem odpoveď za zodpovedajúcu,tá cesta je poddolovaná už 5 rokov a už 3 roky sa tam neťaží a terén je stáli a neprepadáva sa a tá cesta už mohla byť dávno priechodná,len by sa o ňu museli starať a udržiavať ju,tak je to jednoduchšie ju nechať uzavretú a vyberať poplatky!
30. júl 2015

vigoo vigoo

...kde boli páni policajti dnes, keď tadiaľ veselo "svišťalo" auto...Inak veľmi trápna výhovorka...koľko už len taký cyklista zaťaží podložie vozovky natoľko, aby to malo vplyv na stabilitu...trápne, úbohé ako celý systém...nájsť výhovorku vie každý "........", ale konať a urobiť niečo prospešné a pozitívne chce "gule"
04. august 2015

Mato

Cesta nepatri pod prievidzu ale kos a moze sa tade ist aj autom pre ktore bolo vydane povolenie od obecneho uradu kos. Prievidz nemoze riesit problemy okolitych dedin.
05. august 2015

Michal Ďureje

Pán Ján Kriška, mňa prekvapuje, že ako cyklista ktorý chodí okolo danej lokality už niekoľko rokov, a teda musí byť informovaný o situácii, t.j. už pozná pozadie tohto problému, aj napriek tomu nemiestne osočuje vedenie mesta Prievidza a nechce prijať argument, že v tomto prípade samospráva Prievidze má obmedzené možnosti. Skúšali ste kontaktovať obec Koš? Poukázali ste na Vami navrhované riešenie problému ODI? Snáď si tu nebudeme vypisovať ako Vy platíte dane a ďalej sa o nič iné nestaráte a nemáte čo starať.
05. august 2015

Ján Kriška

Dobrý deň p.Ďureje.
Ja som neosočoval nikoho,len som chcel,aby sa vyriešil problém,aby som nemusel platiť pokuty,keď tadiaľ chcem a aj iný prejsť smerom na Nováky,lebo naozaj nie je kade chodiť na bicykli smerom na Nováky.A čo sa týka či som oslovil ODI,tak nie,lebo keby som ich bol oslovil,tak by som nepochodil lebo som sám a musel by som zorganizovať petíciu,aby sa to riešilo.Preto som si myslel,že keď to zverím vedeniu mesta,tak sa to bez problémov vyrieši,ale ako vidím,je to problém,ktorý si budú kompetentný prehadzovať ako horúci zemiak!Veď keď tam jazdia 30-40 tonové nákladné autá,tak pod tým cyklistom sa tá cesta neprepadne,Veď dať dodatkovú tabulu na zákaz vjazdu všetkých vozidiel, okrem cyklistov,by nemal byť až taký problém.
06. august 2015

vigoo vigoo

...takže obec dá ruky preč a občan staraj sa ?! Samospráva ma obmedzené možnosti...a bežný občan má snáď väčšie ?...alebo lepšie "páky" ?! Keď išlo o výmenu pozemkov a mesto ste pripravili o kúpalisko...dohodnúť sa dalo..a pri osadení dvoch značiek sa s Košom dohodnúť neviete ?...či nechcete....
28. august 2015

...

cyklista je motorové vozidlo ? od kedy ? Značka B1 Zákaz vjazdu všetkých vozidiel (v oboch smeroch).
Žiadna pokuta !!! to by tam musela byť značka B10 ZÁKAZ VJAZDU CYKLISTOV. Nechodili ste do autoškoly ? aj deti v škôlke sa už učia značky.
29. august 2015

vigoo vigoo

...B1 je zákaz vjazdu všetkých vozidiel...slovíčko motorových neobsahuje ! To čo máš na mysli Ty, je značka B3...bike je jednostopé nemotorové...ale stále vozidlo !
29. august 2015

...

vigoo vigoo "motorové" = otázka na cyklistu, opis značky B1 je správne napísaný.... pozorne čítaj
Označenie značky môže byť B10, alebo B11. Mňa učili B10 ZÁKAZ VJAZDU CYKLISTOV, teraz je aj pod B11.
Ešte trochu teórie zo zákona : Nemotorovým vozidlom je prípojné vozidlo, vozidlo pohybujúce sa pomocou ľudskej sily alebo zvieracej sily, s výnimkou prípadov podľa písmena f) § 2 zákona č. 8/2009 Z.z. a bicykel vybavený pomocným motorom so zdvihovým objemom valcov nepresahujúcim 50 cm3 s konštrukčnou rýchlosťou neprevyšujúcou 25 km/hod. alebo bicykel vybavený pomocným elektrickým motorom s trvalým menovitým výkonom do 0,25 kW, ktorého výkon sa progresívne znižuje a nakoniec sa preruší, keď vozidlo dosiahne rýchlosť 25 km/hod. alebo keď vodič prestane šliapať do pedálov.
Myslíš, že pokutovali cyklistov vybavených pomocným motorom, alebo pomocným elektrickým motorom ? v tom prípade postupovali podľa zákona
30. august 2015

Anonymný užívateľ

Tak si to trochu dajme na poriadok.
B-1: Zákaz vjazdu všetkým druhom vozidiel v oboch smeroch,motorové aj nemotorové.(Bicykel je pravdepodobne nemotorové vozidlo??čííí jaja?)
B-3: Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel-nezakazuje vjazd električke.(Čiže bicykle by mohli v pohode za značkou jazdiť!čííí jaja?)
B-11: Zákaz vjazdu bicyklov,nevzťahuje sa na prípady,keď je bicykel tlačený-vtedy som chodec.(Takže tam maju bicykle vjazd zakázaný,pokiaľ ho nebudem tlačiť!čííí jaja?)
B-10: Zákaz vjazdu malých motocyklov s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou 45km/hod,ktorých zdvihovy objem valcov nepresahuje 50cm3....(zákon pokračuje ďalej).(Čiže bicykel tam opäť môže vojsť!čííí jaja?).
Tak mi z toho vyšlo,že by sa tam mala osadiť značka B-1 s dodatkovou tabuľkou "Cyklistom vjazd povolený" respektíve dopr.značka B-3 zakazujúca vjazd motorovým vozidlám.Možno sa mýlím.
31. august 2015

vigoo vigoo

jaja : zle Ťa učili...alebo...zle si sa naučila...ale v pohode, Opakovanie je matkou múdrosti a učíme sa celý život. Ja osobne som chodil do autoškoly pred 25 r, čiže čo-to mi mohlo vyfučať, ale prax nepustí.
01. september 2015

Jan Kriska

Dobrý deň.nesledoval som túto stránku dlhšie,ale mám taký dojem,že vám ušla hlavná podstata problému,V tomto prípade nešlo o o to,aká je tam značka,ale že zastavovali a dávali pokuty cyklistom a nie motoristom,ktorí tadiaľ prechádzali a nie malou rýchlosťou.Keď som ich upozornil prečo ich nezastavujú,tak mi povedali,že asi majú povolenie,hoci tadiaľ išli aj osobné autá.
Ja som robil vodičák pred 44 rokmi a robil som vodiča celý život,takže o tom niečo viem a že zn.B-1 znamenala zákaz vjazdu všetkým motorovým a nemotorovým vozidlám v oboch smeroch,takže by tam stačilo pridať dodatkovú tabuľu okrem cyklistov.
04. september 2015

Ľudovít Boďa

Dobrý deň, vjazd na povolenie starostu obce Koš je iba v smere od križovatky pri bývalej Košovskej pivnici do Koša. Asi to poddolovanie autám s povolením neprekáža, keďže povolenia sa podľa frekvencie áut zrejme sa veselo. A práve na tomto úseku bol posledný prepad vozovky v úseku na úrovni bývalej vetracej šachty...
Pokiaľ ja viem (možno je však prípadov viac), tak pokuty cyklistom dávali na úseku od križovatky smerom do Prievidze, kde je z oboch smerov osadená značka "B1 - Zákaz vjazdu všetkých vozidiel z oboch smerov". Teda podľa tejto značky by tam bohužiaľ naozaj nemali vchádzať ani cyklisti. Avšak zrejme cyklisti viac zaťažia uvedenú "poddolovanú" vozovku ako autá, medzi iným aj nákladné autá s plné odfrézovanej asfaltovej drte z opravy vozovky PD - Nováky (na časti vozovky je resp. bola povolená? skládka) drte. Uvedená cesta je dokonca oficiálnou evidovanou cyklotrasou SCK číslo 8321.
Pred nedávnom som sa vrátil z Banskej Štiavnice, kde mesto pristupuje k cyklistike principiálne iným spôsobom ako naše mesto a podľa mňa riešením by bolo vymeniť zákazovú značku B1 za "B 3 - Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel", ako to bolo v Štiavnici na skoro všetkých miestach... Alebo pridať horeuvedenú dodatkovú tabuľku k B1.
04. september 2015

Ľudovít Boďa

A ešte fotky B3 a súčasného stavu zákaz vjazdu + oficiálnej trasy SCK vyznačenej a UDRŽIAVANEJ s podporou MŠ SR (tá je teda nejaká novšia ako ostatné tabuľky :-)
04. september 2015

vigoo vigoo

...takže z toho vyplýva, že p.referentka Dujničová nemá vlastne žiadne kompetencie, informácie sa ku tomu vyjadrovať, keď tvrdí, že je tam zákaz kvôli poddolovaniu a zároveň je tá cyklotrasa dotovaná MŠ SR. Vie vôbec niekto "z úradníkov" tohoto mesta robiť svoju robotu poriadne ?
04. september 2015

Jan Kriska

Ja by som sa chcel pridať k p.Boďovi s tým,že ja som bol nedávno na Morave a to by ste mali vidieť tie cyklistické trasy,to by ste zostali stáť v nemom úžase a len mohli ticho závidieť ako vedia cyklistom vychádzať v ústrety a nie ako v našom okrese
04. september 2015

Ľudovít Boďa

vigoo vigioo, tá tabuľa o dotácii a hlavne údržbe tam bude asi už iba historického charakteru, to už podľa mňa roky nikto neudržuje. Alebo tabuľa čoskoro zázrakom zmizne :-D

p. Kriška, aj ja mám južnú Moravu prejazdenú, tam majú napríklad výhody vo využívaní bývalých vojenských signálnych ciest a nie sú takí zovretí horami a hustou dopravou. V PD sa čo sa týka centra asi veľmi čo rozširovať nedá, resp, nie je vôľa... Na zdieľaných chodníkoch pred Magurou už mesto nechce obnoviť zelenú deliacu čiaru bike/chodci s odôvodnením na bus zastávky (pritom pred Nestlé je to zámkovou dlažbou pekne oddelené aj pred zastávkou). Teda z tých pár úsekov nám ešte odkroja pokutami na takýchto podľa mňa nezmyselných zákazoch vjazdu cyklistov a s kľudom pošlú medzi autá (mám na mysli od bývalej Košovskej pivnice na Opatovce, pritom minule som na tej úzkej ceste bez krajnice mal s 8 ročným synom o neho dosť veľký strach...).
Napríklad dnes som čítal, že mesto Zvolen má na Námestí SNP v pešej zóne tiež cyklochodník a v rámci týždňa mobility uvažujú s testovaním plného vjazdu cyklistov, čo je v PD zrejme nonsens...
Osobne som pred rokmi vzhľadom na stále sa zvyšujúcu sa frekvenciu dopravy prešiel z cesťáku na cross bicykel a vlani na celoodpružený, takže PD cesty a "cyklocesty" využívam skoro denne hlavne na dopravu do práce a na prepravu k lesu, mimo áut. Každý však nemá kondičku resp techniku na kopcovité výjazdy mimo asfalt, prípadne jazdia rodinky na výjazdy s malými deťmi, a aj roky pribúdajú, takže možno že raz mi bude aj tá stará Košovská/Koš, prípadne Kúty - Lazany BEZ HROZBY POKUTY dobrá :-)
05. september 2015

Jan Kriska

Ja si myslím,že tú značku tam nechali z jedného dôvodu.Aby sa nemuseli starať a udržiavať v zimnom období o tú cestu,tak tam nechajú tú značku a keby sa nedajbože niečo stalo,tak majú výhovorku,veď je tam zákaz vjazdu a nemá tam nikto ísť.Tú cestu tam predtým využívali rodinky s malými deťmi,kde ich učili jazdiť na bicykli a na korčuliach,ale pri dnešnej motorovej prevádzke a bezohľadnej jazde niektorých cestných pirátov na tej ceste,od toho upustili a presťahovali sa do mestkého parku,kde je to príliš krátke a úzke,aby sa tam učili,ale snaha je a to je hlavné!A čo sa týka tej cyklistickej cesty pri polícii tá je na smiech,sama jama a namaľovať zelenú čiaru cez všetky tie diery to dokáže každý d
06. september 2015

vigoo vigoo

..zaujímavý je jeden fakt...v okrese PD existuje veľa km reálne používaných cyklotrás, starých nepoužívaných asfaltových ciest...príklad cez horu na Rematu, stará cesta cez Kúty a pod...no napriek tomu sa ide "veľkohubo" budovať sieť cyklotrás za neskutočné prachy !!!...namiesto toho, aby sa investovalo doslova pár korún na vyčistenie a mierne úpravy tých existujúcich. Príde mi to ako čistá ryža pre vyvolených. Na cyklotrasách sa všeobecne veľmi dobre zarába...paradoxne prístup mesta ku cyklistom je trestuhodne "zábavný", komický...preto jazdím radšej horskú cyklistiku, no občas sa po tej ceste proste musím prejsť, aby som sa niekam dostal.
06. september 2015

Jan Kriska

Lenže nie každý môže robiť horskú cyklistiku a kto má zdravotné problémy ako ja,tak musí chodiť po existujúcich deravých cestách hlavne v Prievidzi a okrem toho,p.primátorka sľúbila,že tento rok sa vybuduje cyklo turistickátrasa zo Zapotôčiek popri rieke Nitra a napojí sa na existujúcu trasu,Opatovce-Nováky.No ako vidím,tento rok to nebude a možno ani toto desaťročie.Na nové cyklotrasy sa dajú vybaviť peniaze z EU fondov a na staré by museli dať zo svojho rozpočtu a potom by nemali na zvýšenie svojich platov ako tohto roku,keď si zvýšili o 100% z 10 eur na 20 a to v okrese kde 85% ľudí má minimálnu mzdu!
13. september 2015

...

Z katastra mesta Prievidza bola dopravná značka odstránená. Teraz sa tam už premávajú aj autá, určite sa jedná o bezpečnosť cyklistov.
Z katastra Koš je značenie v pôvodnom stave aj s označením oficiálnej trasy SCK vyznačenej a UDRŽIAVANEJ s podporou MŠ SR.
Čo sa ešte zmenilo je to, že odpratávajú navozený materiál.
Tešme sa, znovu budeme mať cyklotrasu.
13. september 2015

Jan Kriska

Tam sa malo zmeniť len značenie,buď pridať dodatkovú tabuľku,okrem cyklistov,alebo dať tabulu,zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel a to z toho dôvodu,že tá drť je na polovici cesty a vodiči ktoré tadiaľ prechádzajú vôbec neberú ohľad na nejakých cyklistov a div vás nevytlačia do priekopy keď idú okolo vás a keď je sucho,tak sa práši,že nič nevidíte,ale aj tak som vďačný vedeniu mesta,v mene všetkých cyklistov,že sa nejaká náprava urobila,ale bol by som rád keby sa to dotiahlo do úspešného konca.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania