Zábrany proti záplavám pod mostami ku Starému sídlisku

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

V riešení
meno
Marek Vida 30. júna 2013

Dobrý deň, spomenul som si popri pozeraní spravodajstiev o lokálnych búrkach a záplavách na situáciu, kedy takto zaplavilo aj Staré sídlisko. Je už jasné, že sa nemôžeme spoliehať na výraz "to bola 100 ročná voda", lebo záplavy napr. v Čechách sa zopakovali už po desiatich rokoch a boli ešte horšie. Takisto lokálne búrky stále hrozia a teda by sa mali predstavitelia mesta k tomuto problému opäť vrátiť a nenechať ho ležať, až kým nebudeme pod vodou zase. Vyčistenie koryta totiž nemusí byť účinné na 100%...
Navyše si myslím, že riešenie je totálne jednoduché. Keby sa niekto mal chuť pozrieť na dôvod pretečenia rieky na jednosmerky popri Lidli až ku parku zistil by, že tam chýba len jednoduchý oporný múr presne na zákrute koryta rieky pod mostami. Rieka má tendenciu ísť rovno a cestou najmenšieho odporu, to vedia všetci. Koryto rieky je vysoké dosť, no pod mostami je znížené natoľko, že sa tadiaľ rieka prevalila a tlačila veľkú vodu rovno na jednosmerky a Maguru.
Keby tam bol urobený napr. múr, ktorý by na problematicky zníženej zákrute koryta odrazil vodu späť do koryta, možno by záplava vôbec nenastala a Staré sídlisko by to obišlo. Nerozumiem absolútne tomu, že ja ako úplný laik vidím riešenie a to jednoduché a málo nákladné. No nikto z kompetentných a múdrejších hláv si takúto vec nikdy neuvedomil. To naozaj nemáte pár tisíc EUR na dva múry, ktoré zachránia majetky za desaťtisíce? Je možné, že moja laická úvaha je naozaj pravdivá a riešenie možné za facku. Ak nie je, povenujte sa prosím zisteniu príčin odborníkmi a návrhom iných riešení. Lebo ak sa stane takáto vec opäť, budete niesť zodpovednosť za znehodnotenia majetkov stovkám ľudí, majetku mesta takisto a ja to považujem za nezodpovedné hospodárenie. A ľudia, ktorí hospodária nepredvídavo a nezodpovedne nemajú vo vedení mesta čo robiť.
Verím, že nie ste k tomuto problému tak ľahostajní ako minulé vedenie mesta a budete sa tomu venovať zase len pred voľbami a to len teoreticky.
Ďakujem za názory, návrhy a riešenia od kompetentných a hlavne odborníkov.

03. júl 2013

tvoj tieň

no hotový kandidát na Nobelovu cenu...že na toto ozaj nikto neprišiel....
03. júl 2013

Marek

A presne takychto odbornikov tu nepotrebujeme. Trepnu blbost a nic pre vec neurobia. Tak ked si to vedel, preco si to neriesil? Ja som dal aspon podnet, ty len trapne reci. Asi byvas na Severe a teraz len mudrujes... Prosim ani sem nepis ak to ma byt debilina.
03. júl 2013

Marek

Waaw, takže už nad tým niekto uvažoval ! A dokonca v minulej päťročnici! No to je super správa, keď už tri roky hľadajú riešenie a zatiaľ nič nenašli... Ty patríš podľa reakcií medzi jedného z nich, čo len schôdzuje a prd praktického vyschôdzuje. Akurát chlebíčky si dávate do tlamy, aj to za naše dane. S takýmto tempom sa tie záplavy zopakujú ani sa nenazdáme, pán Anonym Premúdry.
Keby sa ten blbý múr postavil a bolo urobené zatvárateľné odvodnenie do rieky, určite by to pomohlo pri veľkej vode. Keby hrozilo vyliatiev opačne, jednoducho sa odvodnenie popod múr uzavrie, aby sa rieka cezeň nedostala na cestu a určite by obyvatelia mali radšej meter vody pod mostom, ako meter na celom Starom sídlisku.
Ale toto byrokratické tempíčko dobre platených posrancov a zodpovedných z mesta speje k tomu, že budú aj malé vody pod mostom, ale aj najbližšia veľká na celom sídlisku...
04. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Stanovisko a prípadné riešenie podnetu zabezpečí Oddelenie výstavby a životného prostredia. O ďalšom postupe budeme vás informovať.

M. Ďureje
05. júl 2013

Marek Vida

05. júl 2013

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

vyzývam používateľov portálu, aby viedli diskusiu slušne, vecne a zdržali sa osobných útokov.

Jakub Kmeť
08. júl 2013

Marek

Ospravedlňujem sa, nechal som sa vďaka reakciám podobných anonymov a ich nič neriešiacim múdrostiam uniesť.
Ale stojím si za podstatou veci, len forma mohla byť trošku miernejšia.
09. júl 2013

Martin

Voda natečie a odtečie je to tak už desiatky rokov nikdy žiadne desaťtisícové škody neboli (až na extrémnu povodeň, kde by spomínané riešenie aj tak nepomohlo)
11. júl 2013

Odpoveď samosprávy

Situácia, ktorá vzniká pri zvýšení hladiny rieky Handlovka je nám známa a hľadáme riešenie uvedeného stavu. Riešenie odstránenia problému je technicky a finančne veľmi náročné - museli by sme zabezpečiť prečerpávanie dažďovej vody z najnižšieho bodu komunikácie do vodného toku. V súčasnosti sa v prípade zaplavenia tejto lokality rieši uzavretím komunikácie, odklonením dopravy na vedľajšie komunikácie a odčerpávaním vody. Písomne oslovíme správcu povodia s požiadavkou o zabezpečenie technického riešenia, ktorým sa zamedzí zaplavovanie danej komunikácie.

Ing. Andrea Nikmonová
vedúca oddelenia výstavby a
životného prostredia
Mestský úrad

03. december 2014

Odpoveď samosprávy

Dnes sme predmetný podnet prejednávali s projektovým manžérom mesta. Čakáme na vypísanie mimorozpočtových grantov, o ktoré by sme sa uchádzali a zvládli tak realizáciu protipovodňového opatrenia.

Michal Ďureje
hovorca mesta
14. február 2016

ján chvastek

Zábrany proti záplavám pod mostami ku Starému sídlisku

cesta-voda-dopravný kolaps/múrik/.
chcel som sa rozpísať,ale neriešilo sa to pred tromi rokmi/vyjadrenie Ing.Nikmonovej -Riešenie odstránenia problému je technicky a finančne veľmi náročné-neviem v čom/a ako vidím tak sa to riešiť nebude ďaľších 20 rokov.Bývam na starom sídlisku od 70-tych rokov tak viem o čom hovorím.
Však starí si zvyknú a mladí utečú.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania