Prechod pre chodcov pri stanici

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Marek Vida 19. novembra 2013

Dobrý deň,
mám len námet na zlepšenie bezpečnosti občanov prechádzajúcich cez prechod pre chodcov pri stanici.

Plánujete tam urobiť to výborné osvetlenie tak, aby pokrývalo prechod po celej jeho dĺžke? Aby bolo myslené na nasvietenie aj v jeho strede, kam bežné lampy nedosvietia dobre, keďže je nadštandardne dlhý.

Ako vodič som si všimol a uvedomil, ako super je prichádzať ku krásne osvetlenému prechodu, ktoré už sú na niektorých frekventovaných miestach takto nasvietené. Myslím však, že tento, najnebezpečnejší, je stále bez tohto výborného nasvietenia. Jeho nebezpečnosť som si uvedomil opäť v tomto sychravom a upršanom počasí, kedy je už o pol piatej skoro tma a ak prší, je naozaj veľký problém uvidieť chodcov, ktorí sa vyberú cez prechod. Reflektory osvetľujúce vodičov oproti podporené odrazmi za mokra sú tak silné, že sa musíme naozaj veľmi dobre dívať cez stierače a mokré okná a dosť pribrzdiť, aby sme tmavého chodca videli. Sú tam tri rady svietiacich vozidiel a za dažďa je to naozaj veľmi zlé. Hlavne si uvedomte, že ak pustí chodca vstúpiť na prechod v odbočovacom pruhu na stanicu, auto v strednom pruhu musí dobre vidieť, aby si stihlo všimnúť vychádzajúceho chodca spoza auta vpravo čo už kráča po prechode.

20. november 2013

tvoj tieň

tiež si myslím, že toto mal byť prvý osvetlený priechod v rámci projektu osvetľovania priechodov v PD
20. november 2013

Milan

A mohol by sa v strede cesty vybudovať ostrovček, alebo aj dva, veď bez ostrovčekov hrozí v Prievidzi riziko okamžitého usmrtenia !
21. november 2013

Ján

a kde tam spravit ostrovcek v strede jazdneho pruhu? su tam 3 pruhy a nieje mozne spravit ostrovceky aby sa dalo tade prejst. a tak ci tak cesta nepatri mestu takze nemoze nic na danej ceste budovat
21. november 2013

Milan

Samozrejme, že ostrovčeky som myslel ironicky. Ostrovčekov, často zbytočných a stavebne úplne nevhodne zrealizovaných je už plná Prievidza. Ale kompetentní nás budú presviedčať, že ostrovček k prechodu pre chodcov už skrátka patrí.
21. november 2013

Marek Vida

A zaujímavé je, že som počul prípad, kedy na bezpečnom ostrovčeku zrazilo auto chodca a on ten súd prehral, lebo nebol na prechode pre chodcov, ale na ostrovčeku !! A ten zákon nedefinuje ako zebru, na ktorej má chodec prednosť ak už je na nej... Proste idiocia prvej triedy...
Úplne stačí osvetlenie, to tam naozaj treba a nutne. Fakt sa niečo stane, mám zlé tušenie pri tejto premávke, čase pol piatej poobede a tme, aká už vtedy je... Fakt tých chodcov vôbec nevidieť, ak do toho ešte prší.
22. november 2013

Odpoveď samosprávy

Bojnická cesta nie je mestskou komunikáciou. Ide o cestnú komunikáciu v správe SSC Žilina- ide o cestu III triedy. Z toho dôvodu nemôžeme investovať finančné prostriedky do majetku, ktorý nepatrí samospráve mesta. Z pozície mesta nemôžeme realizovať na uvedenej komunikácii projekty osvetlenia. O tomto podnete upovedomíme VÚC Trenčín ako aj SSC Žilina.

Michal Ďureje
hovorca mesta
22. november 2013

tvoj tieň

hmm...škoda...myslím, že aj pri Kauflande sa jedná o tú istú cestu (Bojnická) a prechod je tu osvetlený, neviem však, kto osvetlenie ako investor realizoval....
25. november 2013

Odpoveď samosprávy

Ospravedlňujem sa za chybne uvedenú skoršiu odpoveď. Osvetlenie priechodov pre chodcov spadá pod verejné osvetlenie a nie pod dopravné značenie. Nedostatok nastal na mojej strane. Prosím admina o zmenu zodpovednosti späť pod MsÚ.

Verejné osvetlenie spadá konkrétne pod kompetenciu mestskej spol. UNIPA. Mestská spoločnosť pripravila projekt osvetlenia ďalších priechodov pre chodcov. (Medzi nimi bol aj tento priechod).

Projekt bol predložený mestskej rade, následne bude predmetom rokovania mestského zastupiteľstva. Ak poslanci schvália rozpočet mesta na rok 2014 budeme môcť osvetľovať ďalšie priechody pre chodcov. Samozrejme všetko bude závisieť od finančných možností mesta. Akokoľvek osvetlenie by malo pribúdať v prvom rade na najfrekventovanejších priechodoch pre chodcov.


Michal Ďureje
hovorca mesta
25. november 2013

tvoj tieň

chybička...stane sa....všetci budú radi ak budú frekventované priechody osvetlené, aj chodci aj vodiči....
05. január 2014

edison

Rád by som vedel, prečo sú pred odbočením na železničnú a autobusovú stanicu tri jazdné pruhy? Veď ak spustia závory všetko stojí po kruhový odjazd od Žabníku,na Sever, k okresnému súdu a tak ďalej....Jediné riešenie dať vypracovať radikálne riešenie dopravy s meste vysokej škole dopravnej v Žiline a vynechať Prievidzkých "dopravných expertov " z riešenia dopravnej infraštruktúry mesta. Čo sa týka parkovania na Severe
kedysi sa dalo parkovať aj pred bytovkami, potom tam osadili tabule zákazu vjazdu okrem majiteľov garáží (za súhlasu správcov bytoviek, záchranného a požiarnického bu-bu a pod.) a bolo o podstatne menej parkovacích miest. Rozumný kompromis sa nehľadal a načo?Lepšie sa vládne silovou zložkou v našom prípade MsP s.r.o -čkou.
08. december 2014

Odpoveď samosprávy

- Uvedený priechod je v pláne na osvetlenie, Mesto Prievidza má uzatvorený dodatok č. 26 so spoločnosťou TSMPD s.r.o. TSMPD s.r.o. čaká na vydanie stavebného povolenia, tomu bráni zložitý proces. Čaká sa na súhlas ŽSR, ktoré sú jedným z dotknutých orgánov. Akcia je aj finančne zabezpečená.

Mgr. Silvia Bakytová
Samostatný odborný referent oddelenia vnútornej správy - TSMPD
21. október 2015

Odpoveď samosprávy

Osvetlenie priechodu bolo dokončené. Celkovo bude osvetlených až 28 priechodov pre chodcov. Tento projekt počíta s osvetlením priechodov pre chodcov na ul. Bojnická cesta, A. Hlinku, Hviezdoslavova, Mariánska, Nováckeho, V. Clementisova, Ľ. Ondrejova a Nábrežná.

Predpokladaný termín ukončenia realizácie celého projektu je naplánovaný na október tohto roka. Mesto Prievidza má na tieto práce vyčlenených vo svojom rozpočte sumu 92 tisíc eur.

Matúš Richter
Vedúci strediska verejné osvetlenie
21. október 2015

Marek Vida

po dvoch rokoch ale predsa ;-) Len tak ďalej, ďakujeme za informáciu.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania