Prekládka chodníka - Novackého

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 24. januára 2014

Prekládka chodníka vedľa cesty na ulici Novackého bola vyvolaná nie verejným, ale výlučne súkromným záujmom stavebníka, ktorý potreboval na pozemku umiestniť parkovisko. Avšak samotná prekládka bola vo viacerých smeroch zrealizovaná skutočne unikátne. Preto by určite viacerých zaujímali odpovede na nasledovné otázky:

1. Bola uvedená prekládka chodníka už skolaudovaná ?

2. Podľa platného stavebného povolenia mala byť farba zábradlia zelená, v skutočnosti je však červeno-krémová. Je takéto konanie stavebníka v poriadku ?

3. Podľa platného stavebného povolenia mali byť, citujem: "Bočné kraje steny budú natreté výstražnými žltočiernymi pruhmi a opatrené reflexnými prvkami pre zabezpečenie vyššej bezpečnosti premávky a chodcov.". Namiesto toho je železobetónová stena v prírodnej farbe betónu a bez akýchkoľvek reflexných prvkov. Bude stavebník vyzvaný, aby dal stenu do stavu, aký je požadovaný v stavebnom povolení ?

4. Sklon betónového oporného múrika (steny) v takmer v celej dĺžke popri ceste na ulici Novackého dosahuje 80, možno aj menej stupňov (spodná časť múrika je zreteľne naklonená smerom od cesty). Je takto vyhotovená stavba v poriadku ?

5. Je pozdĺžny sklon napojenia prekládky chodníka na pôvodný chodník (na fotografii) v súlade s platnými predpismi (napríklad vyhláška č. 532/2002) ? Vzhľadom na výškový rozdiel chodníkov a vzniknutý hrb kvôli rozdielnemu sklonu napojenia chodníka o tom silno pochybujem.

6. Kto schválil tvar prekládky a hlavne napojenia chodníka ? Hovoria príslušné stavebné predpisy o tom, že chodníky majú byť tvorené hlavne takmer pravými uhlami (keďže ľudia kráčajú ako roboty) ? Ako mohlo vôbec niekoho napadnúť povoliť napojenie prekládky takýmto spôsobom ? Už pre bežných chodcov je chôdza po takomto architektonickom zázraku nepohodlná, a mamičky s kočiarmi alebo vozíčkari asi jednoducho spravia vpravo/vľavo bok a pokračujú ďalej. Je evidentné, že stavebník sa za každú cenu snažil minimalizovať svoje náklady a prekládku zrealizoval v minimálnom možnom rozsahu. A mesto, ako vlastník pozemku a chodníka, mu niečo také bez problémov umožnilo. Normálne napojenie prekládky chodníka je znázornené modrou farbou.

25. január 2014

Miro

A ukončenie pôvodného chodníka je takisto skvostné - štrkom, žiadna zeleň. Slepý človek tu má radosť. Celé je to také kostrbaté, doma robené a som rád, že si to všimol aj niekto iný ako ja. Ďakujem autorovi za príspevok.
25. január 2014

Anonymný užívateľ

Bordel okolo chodníka je skutočne parádny. Som rovnako rád, že tento podnet aspoň niekomu nepríde iba ako hľadanie problémov za každú cenu. Lebo ľahostajnosť a povrchnosť ľudí je na Slovensku na mimoriadne vysokej úrovni.
26. január 2014

John Deere

bez kompromisu by mu to mali dať prerobiť ako to pôvodne aj malo byť, žiadne ústupky ako to je na slovensku bežne
27. január 2014

Peter

Som skutočne zvedavý na odpoveď, predpokladám, že všetky otázky zmietnu zo stola a všetko bude v najlepšom poriadku. Veď načo si robiť zbytočné problémy.
28. január 2014

anonym

viete čo?...mne to príde normálne, aspoň na nejakom kúsku je chodník bez jám a s kočiarom sa tade ide dobre...
29. január 2014

Odpoveď samosprávy

Odpoveď a prípadné riešenie podnetu zabezpečí Oddelenie stavebného poriadku.

MIchal Ďureje
hovorca mesta
31. január 2014

tvoj tieň

ale sa tu vyrojilo inžinierov....
03. február 2014

Odpoveď samosprávy

Na predmetnú stavbu bolo vydané stavebné povolenie. Stavebník do dnešného dňa nepožiadal o kolaudáciu predmetnej stavby.


G. Hrivnáková, referent stavebného poriadku


20. máj 2014

Odpoveď samosprávy

Na predmetnú stavbu bolo vydané stavebné povolenie. Stavebník na stavebnom úrade požiadal o kolaudáciu predmetnej stavby. Stavebný úrad v ďalšom bude postupovať v zmysle ustanovení stavebného zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších právnych predpisov.

Gabriela Hrivnáková
referent stavebného poriadku
Mestský úrad
14. júl 2014

Anonymný užívateľ

Mohla by referentka stavebného poriadku poskytnúť informáciu, v akom stave je priebeho kolaudačného konania ? Len dúfam, že predmetná stavba nebola skolaudovaná, nakoľko je vo viacerých prípadoch v rozpore s vydaným stavebným povolením. Fotka "ukončenia" chodníka štrkom tiež vypovedá o prístupe stavebníka k prekládke chodníka.
10. október 2014

Odpoveď samosprávy

Zo strany stavebníka boli splnené zákonom dané podmienky pre vydanie kolaudačného rozhodnutia na predmetnú stavbu. Na základe vyššie uvedeného bolo mestom Prievidza ako špeciálnym stavebným úradom pre miestne komunikácie a účelové komunikácie, vydané kolaudačné rozhodnutie, dňa 18.08.2014, ktorým bolo povolené užívanie predmetnej stavby.

Peter Hrabovský referent stavebného úradu

14. október 2014

Odpoveď samosprávy

Keby boli stanoviská autora podnetu opodstatnené, stavby by nebola skolaudovaná. Zo strany stavebníka boli splnené zákonom dané podmienky pre vydanie kolaudačného rozhodnutia na predmetnú stavbu.

Marta Davidesová
vedúca oddelenia územného plánovania a stavebného poriadku

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania