Súbežná ulica-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Prievidza

Uzavretý

Chcel by som, aby mesto uvažovalo nad tým, že by sa vo vyznačenom obvode zriadila Obytná zóna podľa zákona č. 8/2008 Z.z. - Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, §59. Ide o vnútroblok, kde je aj MŠ Benického, ihrisko, neprehľadné uličky a zvýšený pohyb ľudí, najmä detí, by to bolo dobré riešenie pre zvýšenie bezpečnosti,nakoľko jediné zníženie rýchlosti je momentálne pri MŠ aj to na 40 km/h! Bežne tu vznikajú kolízne situácie áut a bicyklov, najmä keď sa snaží auto vyjsť spred domov na ulici Súbežná (výjazdy nie sú kolmo a výhľad je prakticky nemožný, kým auto nevojde do cesty).

06. november 2019

Lišiačik

Ja osobne si uz par rokov myslim, ze na vsetkych sidliskach by mala byt max 30ka. Napr. v Nemecku je to uplne bezna vec aj v malych mesteckach. Velke cesty (napr. Bojnicka, Hlinku, Vcelarska, Clementisa, Marianska, Stefanika, Ondrejova, Nabrezna...) nech si maju 50ku, ale vsetky ostatne cesty v obyvanych castiach mesta 30 a dost. Nie je nic krajsie nez velmi dolezity taxikar iduci 70 po Razusa, alebo este lepsie - Gorkeho :)
08. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za nahlásenie podnetu.
Stanovisko k situácii zabezpečí referát dopravy.
Kto? Referát dopravy
Kedy? Po preverení situácie

Michaela Bartušová
Mesto Prievidza
13. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
k vyznačeniu obytnej zóny nie sme naklonení, nakoľko v obytnej zóne je zakázané státie motorových vozidiel. Podľa zákona o cestnej premávke (Zákon č. 8/2009 Z. z.; § 16) je vodič povinný „rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať. Vodič smie jazdiť len primeranou rýchlosťou, aby bol schopný zastaviť vozidlo na vzdialenosť, na ktorú má rozhľad.“

Ing. Ján Dolhý
Referent pre dopravu
13. november 2019

Miroslav Krajčík

Citujem:"Legislatíva je definovaná v predpise č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke v § 59 - Osobitné ustanovenia o cestnej premávke v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne. Ten hovorí, že v obytnej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, a hry detí na ceste sú dovolené. Vodiči tu smú jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h a pritom sú povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmú ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané, AK, DOPRAVNOU ZNAČKOU NIE JE URČENÉ INAK."

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania