Námestie slobody-doplneneie kontajnera na papier

Zodpovednosť za riešenie: Púchov

Uzavretý

Je tu len jeden kontajner na papier a väčšinou je zapratany, resp sa papier vala kadetade. Chcelo by to dva kontajnere na papier

10. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Občan sa podľa VZN č. 15/2020 o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom na území mesta Púchov dopúšťa priestupku, ak ukladá odpad mimo miesta na to určeného (nie do kontajnera, ale položí ho napr. vedľa kontajnera). Aby bol zabezpečený funkčný zber triedeného odpadu, vyžaduje si to aktívnu súčinnosť každého občana, ktorý predmetné kontajnery využíva. Kartónové krabice je nutné natrhať na menšie kusy aby sa zmenšil ich objem. Plastové fľaše zošliapnuť a tak následne umiestniť do kontajnera na zber. Pri vyprázdňovaní PTSMU je často krát zistené, že kontajnery na papier sú rýchlo naplnené, vzhľadom na to, že občania do nich vhadzujú nerozložené krabice.
Pri obhliadke zo dňa 4.5.2021 bolo predmetné stojisko vyčistené. Objemný odpad z domácnosti, ktorý sa však pri obhliadke predmetného stojiska zo dňa 4.5.2021 práve nachádzal vedľa kontajnerov (viď fotodokumentácia), nesmie byť ukladaný na stojiská vedľa kontajnerov. Občania takýto odpad môžu odovzdať na zberný dvor PTSM alebo do veľkokapacitných kontajnerov najmenej dva krát ročne (jar a jeseň).
Ďalšou obhliadkou predmetného stojiska (7.5.2021) bolo zistené nedodržanie povinností občanov podľa VZN č. 15/2020. Okolo kontajnerov sa nachádzali nezošliapnuté krabice a tiež plné vrece plastového odpadu. Kontajnery na papier ako aj plast boli pritom poloprázdne (viď fotodokumentácia).
Napriek nesprávnemu prístupu niektorých občanov k ukladaniu odpadu je na kritických miestach ako je aj predmetné stojisko, okrem pravidelného zberu jeden krát týždenne, zabezpečený aj dva krát týždenne opakovaný zber separovaného odpadu okolo kontajnerov a jeden krát týždenne objemného odpadu.

Oddelenie výstavby, investícií, životného prostredia a stavebného úradu
11. máj 2021

Jozef Breskovec

Je pravda ze tu ľudia hádžu papier okolo kontajnerov, ale zároveň je ten kontajner preplnený zopár dní potom ako ho vyprazdnia a aj preto ľudia hádžu papier vôkol kontajnera.
15. máj 2021

Jozef Breskovec

Znova, kontajner je plný, a preto ľudia hádžu papier okolo.
21. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Na predmetnom stojisku nie je možné, vzhľadom na nedostatok miesta, umiestniť ďalší kontajner na zber papiera. Rozšírenie stojiska by bolo realizovateľné len na úkor parkovacieho miesta alebo zelenej plochy pri stojisku s kontajnermi na zmesový odpad, pod bytovým domom č. 1622/27 ul.
Námestie Slobody. Na kritických lokalitách, ktoré sa nachádzajú blízko centra a budov s rozličnými prevádzkami, je zabezpečená zo strany PTSM zvýšená frekvencia vývozu kontajnerov.

Pri obhliadke stojiska dňa 20.05.2021 bol opätovne zistený nedôsledný prístup k využívaniu kontajnerov na separovaný odpad (viď fotodokumentácia). Pri kontajneroch sa nachádzali vrecia s plastom a taktiež papierová krabica, pričom kontajnery na plast aj papier boli poloprázdne.
Občan sa podľa VZN č. 15/2020 o nakladaní s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom na území mesta Púchov dopúšťa priestupku, ak ukladá odpad mimo miesta na to určeného (nie do kontajnera, ale položí ho vedľa kontajnera).
V kontajnery na papier sa takmer na dne nachádzali aj nezošliapnuté a nepotrhané krabice. Takto sa potom kontajner rýchlo naplní a občanom, ktorí chcú pristupovať k triedeniu odpadov dôsledne neostáva už v kontajnery na vrchu priestor na ukladanie separovaného odpadu.
Preto apelujeme na občanov, ktorý využívajú predmetné stojisko, aby všetci pristupovali k používaniu kontajnerov zodpovedne a s ohľadom na ostatných.

Vhodné by bolo prípadne poučenie o efektívnejšom využívaní kontajnerov na separovaný odpad pre občanov z bytoviek, ktorí predmetné stojisko využívajú.

Oddelenie výstavby, investícií, životného prostredia a stavebného úradu
10. jún 2021

Richard

Neverim vlastnym ociam ked citam vyjadrenie samospravy... Nehladaju ako problem riesit ale radsej cituju nezmyselne VZN. Preco to neriesi poslanec za dany obvod? On tadial nechodi? Haloooo, poslanci, budicek, uz si zacnite plnit svoje povinnosti, ste tu pre občanov tak rieste problemy ktore ich trapia. Mate za to financne ohodnotenie tak sa snažte.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania