Stojan-strom-poškodená podpera

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Daniel 17. júna 2022

Nádhernú lipu, ktorá tu rástla dlhé desaťročia, zničila plechová opacha s betónovým parkoviskom behom posledných troch rokov (na fotkách porovnanie stromu z obdobia pred niekoľkým i rokmi a dnes - fotené v približne rovnakých obdobiach). Smutné, smutné, smutné.
Prečo sme to dovolili? Dá sa ten strom ešte nejako zachrániť?

07. júl 2022

Odpoveď samosprávy

Mesto Spišská Nová Ves zhoršujúci sa zdravotný stav stromu lipa malolistá eviduje a v rámci svojej kontrolnej činnosti ho aj monitoruje. S vlastníkom pozemku (parcela C KN 4844, zapísaná na liste vlastníctva č. 11871) spoločnosťou LABAŠ, s. r. o., Textilná 1, Košice, sme v súčinnosti riešili uvedený nežiadúci zdravotný stav na rôznych úrovniach, za účelom zabezpečenia nápravy.
Z pohľadu legislatívy pôsobnosť orgánov štátnej správy a obcí, ako aj práva a povinnosti právnických osôb a fyzických osôb pri ochrane prírody a krajiny, upravujú jednotlivé ustanovenia zákona NR SR č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších zmien a doplnkov (ďalej len zákon o OPaK).
Podľa § 47 ods. 2 predmetného zákona o OPaK, je vlastník pozemku, na ktorom sa nachádza drevina, povinný sa o ňu starať, najmä ju ošetrovať a udržiavať.
Spoločnosť LABAŠ, s. r. o., Košice, bola aj v minulom roku na zhoršujúci sa zdravotný stav dreviny a tiež na povinnosti vyplývajúce zo zákona o OPaK pre vlastníka pozemku, upozornená a vyzvaná zabezpečiť vykonanie nápravných opatrení na zvrátenie neželaného zdravotného stavu dreviny. Nakoľko sa od posledného upozornenia stav stromu nezmenil a naopak zhoršil, Mesto Spišská Nová Ves, ako vecne a miestne príslušný orgán ochrany prírody a krajiny podľa už uvedeného ustanovenia § 47 ods. 2 zákona o OPaK, uložilo rozhodnutím pre spoločnosť LABAŠ, s. r. o., Košice, ako vlastníka pozemku, nápravné opatrenia na ozdravenie stromu s príslušnými lehotami na ich zabezpečenie.
Veríme, že po vykonaní nápravných opatrení vlastníkom pozemku - spoločnosťou LABAŠ, s. r. o., Košice, dôjde k postupnému zlepšeniu zdravotného stavu dreviny lipy malolistej.

Ing. Iveta Krajňáková
referát životného prostredia
Mestský úrad

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania