Spoplatnene parkovanie pri Nemocnici s poliklinikou

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Uzavretý
meno
Bibiána 22. júna 2015

Odkedy sa spoplatnilo parkovanie pred NsP, pacienti v zaujme chranit svoj rozpocet musia parkovat o dost dalej, a pritom pôvodne parkovacie plochy ostávajú takmer prázdne - nevyužité!

Prečo ale mesto ZPRIVATIZOVALO a odpredalo tieto parkoviská? Mesto by predsa malo chrániť záujmy občana (obzvlášť chorých), a nie pozerat iba na peniaze a záujmy finančných skupín.

Riaditel NsP sa nechal počuť, že parkovanie spoplatnili vraj lebo auta chodili aj do zakazov, co je len výhovorka, inak by rampy dali len tam, kde im to vadilo, nie všade!

Žiadame teda úradníkov mesta, aby vec dali naspäť do poriadku, aby odčinili čo spáchali a spôsobili občanom, a teda aby parkovacie plochy sa vrátili pod majetok a správu mesta, aby mohli služiť ľuďom, a to i chorým i sociálne slabším, nie iba niekomu na zisk!

23. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Nemocnica s parkoviskom nikdy nepatrili mestu Spišská Nová Ves. O ich dlhodobom prenájme rozhodli poslanci Košického samosprávneho kraja.


Mesto Spišská Nová Ves
23. jún 2015

Bibiána

Či už je to dôsledok konania poslancov mesta alebo Košického samosprávneho kraja, nech to teraz dajú doporiadku, aby tým nestrpčovali život občanom - bežným ľuďom!
Už len dodávam, že nikto na tých parkoviskách neparkoval keď nepotreboval ísť do nemocnice, teda parkoviská neboli zneuživane na ine parkovanie.
Ja osobne som videla len sanitky a policajné autá (viď aj foto), ktoré vchádzali do zákazov a priviezli niekoho takmer až k vestibulu... Čiže ide len o výhovorku, že to kvôli autám,, niekto jednoducho chce od ľudí peniaze zo všetkého, z čoho sa len dá.

A keďže to nebolo a nie je v záujme občanov, tak nechávam už len na názor čitateľa, prečo asi s takým niečim komunálny politici a ostatní úradníci vôbec súhlasili...
23. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Cieľom zmien, ktoré nemocnica zaviedla vo svojom areáli od 10. júna 2015, bolo riešiť dlhodobý problém s kapacitou parkoviska a tiež s bezpečným prístupom sanitných vozidiel do nemocnice. Už minulý rok aj na základe pacientov spravila nemocnica organizačné opatrenia na zvýšenie kapacity priľahlých parkovísk. Viac ako polročné skúsenosti však ukázali, že iba regulované parkovanie dokáže dlhodobo zabezpečiť dostatok parkovacích miest a súčasne bezpečnú priechodnosť v areáli nemocnice. Tento trend potvrdzuje zavádzanie rovnakého riešenie aj v ostatných nemocniciach v okolí.

Vďaka spoplatneniu parkovania si nemocnica vytvorí aj priestor na investície do postupnej rekonštrukcie existujúcich parkovacích plôch, aby jej návštevníci mali dostatočný komfort za každého počasia. Je potrebné si uvedomiť, že by nebolo etické dotovať služby nesúvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti z väčšinových príjmov, ktoré dostáva nemocnica zo zdravotných poisťovní.

Stratégiou novoveskej nemocnice je poskytovať zdravotnú starostlivosť bez čakania. Ide o dlhodobý cieľ. Pozitívnymi príkladmi sú minimálne čakacie lehoty na vyšetrenia na mamografe, CT, röntgene alebo po novom na magnetickej rezonancii. Postupne sa nemocnica snaží vyladiť aj následnú terapiu tak, aby pacienti čakali čo najmenej. Za pochopenie ďakujeme.

Nemocnica Svet zdravia Spišská Nová Ves
24. jún 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Košický samosprávny kraj prenajal štyri nemocnice strategickému partnerovi – spoločnosti Svet zdravia. Súčasťou zmluvy bol aj prenájom parkovísk pri všetkých štyroch nemocniciach, ktoré slúžia pre pacientov. Parkoviská boli prenajaté na rovnaké obdobie 20 rokov. Všetky kroky, ktoré strategický partner robí, sú preto plne v jeho kompetencii a v záujme naplnenia zámerov o skvalitnení služieb pre pacientov. Prosím obráťte sa s Vašimi otázkami na spoločnosť Svet zdravia

Zuzana Bobriková
hovorkyňa predsedu
Košický samosprávny kraj
25. jún 2015

Bibiána

Riaditel NsP reaguje radsej od temy, napr. o cakacich dobach (teda od veci). Vraj je neeticke opravit parkoviska z VZP, ale ten odlyv penazi zo zdravotnictva do sukromnych vrecak nepovazuje za neeticky.. To take omacky pre hlupych (ak mu ovsem niekto este naleti).

A predseda KSK Trebula sa radsej stiahol a odkazal nieco len cez svoju hovorkynu Zuzanu Bobrikovu... Ale asi nepochopil otazku, ked sa tvari, ze ich sa vec netyka a nevyjadril sa preco KSK na cele s Trebulom zo Smeru nechal prenajat aj parkoviska a sposobili tak to, co sposobil... (resp. pochopil, ale hra mrtveho chrobaka)
13. júl 2015

Maroš Chovanec

Každý normálny človek príde na to, že to nie je komfort ako píšete ale totálne sťaženie života občanov SNV ktorý sa potrebujú dostať na polikliniku. Veď ešte aj sanitkári musia zastavovať pred rampou aj s pacientom. Veď to je celé choré! To nie aby išlo k lepšiemu, ale všetko ide len k horšiemu. Keď som videl prví raz tú rampu na poliklinike, tak som myslel že rovno tam skolabujem. Toto nie je nič iné, len opäť drankanie peňazí od chorých ľudí, ktorý nemajú ani na lieky. A toto štát dovolí....
16. júl 2015

Kamil

Týmto potvrdil aj primator, aj poslanci KSK na čele s Trebulom, že im su ludia úplne ukradnutí.. im to je jedno, že aj sanitka s človekom vo vážnom stave sa tam baví s lístkami - veď kvoli nejakému umierajucemu pacientovi si nenechajú újsť riadne zisky! ...a vedenie mesta teraz mlčí - našli si výhovorku, tak prečo by sa problémom zaoberali, však?! ...najbližšie sa budú ozývať asi až pred volbami...
24. august 2015

Pavol

Nikde nie je napísané, že pacient ktorý je hospitalizovaný má parkovanie zadarmo. To som sa dozvedel náhodou, keď som išiel do pokladne zmeniť 50€, ktoré automat neberie. Malo by to byť uvedené na papieri so všeobecnými podmienkami ale nie je!
09. december 2015

alkoholix

Parkovanie pri Nemocnici s poliklinikou

Vyzva pre zástupcov mesta a zástupcov mesta v KSK, aby na KSK presadili dodatok k zmluve 548/9/2011/70, kde KSK prenajima NsP aj s parkoviskami za 1 Sk, aby z nájmu vyčlenila plochy parkovísk, a tým zabezpečila bezplatné parkovanie pre občanov mesta a navstevnikov NsP.

Podla mojho nazoru je nenormalne a nemoralne, ak si niekto "prenajme" plochu parkoviska "vybudovanu v akcii Z" za "par supiek" a potom na parkovnom tazi z nemohucnosti nudznych !!!!

Uvidime za koho kopete, ci za obcanov alebo "financne skupiny" ...

https://www.vucke.sk/APIR/sk/Urad_KSK/Zmluvy_obj_fakt/Lists/Zmluva/Attachments/1944/548_9_2011_70_pr%C3%ADloha1.pdf
14. júl 2016

Bibiána

Napriek tomu, ze vyse roka sa s problemom, ktory trapi ludi nic nerobi, status je tu "V rieseni"?! Ako je to mozne? Zaspala samosprava, zaspal aj spravca stranky? A pri mnohych dalsich podnetoch podobne!!! Ved vsetko je stale tak, ako to KSK a jeho poslani dobabrali a zaujem vec riesit je nulovy!!!
18. január 2019

Bibiána

Co sa v tomto probleme riesi, ze status je tu uz vyse 3 rokov "V rieseni"? Ved sa s tym nic neurobilo - vsetko po starom, a ani sa nic nerobi! Hlavna vec, ze status je "V rieseni" - zvlastny pristup stranky odkazprestarostu.sk, velmi zvlastny!
21. január 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

status v riešení bol tomuto podnetu pridelený na základe toho, že zodpovedné subjekty v danej veci komunikovali - táto záležitosť funguje na automatickej báze. Podnet bol následne po odpovedi KSK posunutý priamo nemocnici, odkiaľ následne už neprišla odpoveď. Preto sme po Vašom poslednom upozornení znova podnet s prosbou o reakciu a riešenie situácie preposlali spoločnosti Svet zdravia.

Juraj Hurný
[email protected]
24. január 2019

Tomas Kral

Dobrý deň, dovoľte, aby som v mene nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves oficiálne zareagoval na tento podnet. Pre lepšie pochopenie problematiky ohľadom parkovania v nemocnici je si potrebné pripomenúť súvislosti z nedávnej minulosti. Pred letom v roku 2015 bola situácia ohľadom parkovania návštevníckych áut neúnosná. Stav a počet parkovacích miest absolútne nepostačoval, vodiči parkovali aj na zakázaných miestach, blokovali príjazdové trasy pre sanitné vozidlá a problémy museli riešiť až mestskí policajti blokovými pokutami. Samozrejme, na tieto problémy vo veľkej miere upozorňovala verejnosť a médiá. Vedenie nemocnice preto pristúpilo k oprave a k rozšíreniu parkovacích plôch. Tento krok by sám o sebe nepostačoval a z tohto dôvodu sa zaviedlo regulované parkovanie. Poplatok v hodnote 50 centov kopíruje bežnú úroveň mesta. Bezplatné parkovanie bolo ponechané pre pacientov s trvalým zdravotným postihnutím (ZŤP) a darcov krvi v deň darovania. Po diskusii s predstaviteľmi samosprávy sa navyše predĺžila nespoplatnená doba z prvých 15 minút na 30 minút (+ 10 minút po zaplatení na odchod z areálu). Tieto opatrenia priniesli veľmi rýchle zlepšenia. Odvtedy je možné pohodlne a bezpečne zaparkovať pred nemocnicou aj počas doobedňajšej špičky. Sanitné vozidla majú neblokovaný prístup k urgentnému príjmu a pacienti vo vážnom stave tak nie sú ohrození. Keďže nemocnica zo zdravotného poistenia nedostáva žiadne finančné prostriedky na prevádzku parkovacích plôch, všetky príjmy z týchto poplatkov slúžia na ich obnovu a udržiavanie. Veríme, že aj verejnosť po posledných rokoch uprednostňuje poriadok, komfort a bezpečnosť pred chaosom a nepopulárnymi pokutami. Ďakujeme za pochopenie.
24. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, dovoľte, aby som v mene nemocnice Svet zdravia Spišská Nová Ves oficiálne zareagoval na tento podnet. Pre lepšie pochopenie problematiky ohľadom parkovania v nemocnici je si potrebné pripomenúť súvislosti z nedávnej minulosti. Pred letom v roku 2015 bola situácia ohľadom parkovania návštevníckych áut neúnosná. Stav a počet parkovacích miest absolútne nepostačoval, vodiči parkovali aj na zakázaných miestach, blokovali príjazdové trasy pre sanitné vozidlá a problémy museli riešiť až mestskí policajti blokovými pokutami. Samozrejme, na tieto problémy vo veľkej miere upozorňovala verejnosť a médiá. Vedenie nemocnice preto pristúpilo k oprave a k rozšíreniu parkovacích plôch. Tento krok by sám o sebe nepostačoval a z tohto dôvodu sa zaviedlo regulované parkovanie. Poplatok v hodnote 50 centov kopíruje bežnú úroveň mesta. Bezplatné parkovanie bolo ponechané pre pacientov s trvalým zdravotným postihnutím (ZŤP) a darcov krvi v deň darovania. Po diskusii s predstaviteľmi samosprávy sa navyše predĺžila nespoplatnená doba z prvých 15 minút na 30 minút (+ 10 minút po zaplatení na odchod z areálu). Tieto opatrenia priniesli veľmi rýchle zlepšenia. Odvtedy je možné pohodlne a bezpečne zaparkovať pred nemocnicou aj počas doobedňajšej špičky. Sanitné vozidla majú neblokovaný prístup k urgentnému príjmu a pacienti vo vážnom stave tak nie sú ohrození. Keďže nemocnica zo zdravotného poistenia nedostáva žiadne finančné prostriedky na prevádzku parkovacích plôch, všetky príjmy z týchto poplatkov slúžia na ich obnovu a udržiavanie. Veríme, že aj verejnosť po posledných rokoch uprednostňuje poriadok, komfort a bezpečnosť pred chaosom a nepopulárnymi pokutami. Ďakujeme za pochopenie.

Tomas Kral
29. január 2019

Bibiána

Už len z princípu, parkovisko má byť pre pacientov - návštevníkov nemocnice bezplatne. Na to predsa bolo vybudované! Predstavte si, že by boli spoplatnené parkoviská pri nákupných centrách,, ..pri Madarase, kauflande, atd., atd. Lebo súkromnáci by chceli čo najviac zarobiť na ľudoch, tak ako finančná skupina, ktorej toto parkovisko úradníci z VÚC prenechali.. To by asi bola poriadna hanba pre také nákupné centrá!
A o to viac by malo byť bezplatné parkovanie pre pacientov, teda pre ľudí, ktorý potrebujú ošetrenie. Avšak niekto to vie zneužiť a povie si, že ideme ťahať peniaze z ľudí aj za parkovanie - veď inú možnosť aj tak nemajú! Takže asi tak... To ostatné sú len výhovorky; policajti si aj tak dôvod na pokutovanie vodičov nejaký nájdu.
Bola to chyba predchádzajúceho vedenia samosprávy, že parkovisko "zapredala" finančnej skupine, a túto chybu si nikto nechce a nevie priznať, no a správcovi nemocnice to jasné, že takto vyhovuje - preto to vehementne obhajuje irelevantnými argumentami.. Preto je to tak, ako to je a ľudia musia za parkovanie platiť, hoc kvalita parkovísk tomu ani zďaleka nezodpovedá! A že problém je podľa odkazprestarostu.sk vyriešený, to je úplny nezmysel! To, že subjekty v danej veci komunikovali predsa neznamená, že vec je vyriešená! ..ako aj v iných prípadoch, tak i v tomto to znamená, že zodpovední sa vyhovárajú, keďže vec riešiť odmietajú!
31. január 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

status podnetu je v riešení, nie vyriešený, tento podnet status vyriešený ani v minulosti nemal. Z hľadiska predmetnej veci podnetu dám kolegom návrh na zmenu statusu podnetu na uzavretý. Plne síce rozumiem Vašej požiadavke proti spoplatneniu parkoviska, v takomto prípade ale ak zodpovedná inštitúcia takéto riešenie odmieta a okolností dovoľujú aktuálny stav ponechať, aj na základe reakcie pána Krala, podnet v takomto prípade vyriešený ani nemôže byť.

Citujem z našich pravidiel:
Status Uzavretý prideľujeme podnetom, ktorým nie je možné jednoznačne prideliť na základe odpovede od samosprávy či aktualizácií a komentárov od užívateľov žiadny z iných statusov. Status môže byť podnetu pridelený z niekoľkých dôvodov:
1.) Podnet bol vyriešený, avšak bez zásahu samosprávy. Vyriešil ho čas (napr. zmena počasia), alebo iný subjekt (napr. dobrovoľníci).
2.) Samospráva nesúhlasí s riešením navrhovaným zadávateľom podnetu a k tomuto rozhodnutiu uviedla zrozumiteľné argumenty.

Juraj Hurný
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania