LED osvetlenie - Sokolská

Zodpovednosť za riešenie: Spišská Nová Ves

Vyriešený
meno
Anonymný užívateľ 28. januára 2016 Odoslané z mobilnej aplikácie

Dobry den. LED osvetlenie v meste je jedna velka katastrofa...nechapem ako toto mohol niekto schvalit...mam problem vecer s rozpoznanim osob na prechode, bolo by vhodne pridruzit na kazdu lampu este jeden svetlomet, pripadne mam pocit ze su osadene velmi vysoko a svetelny dopad sa tak straca uz pri vyssom bode, ako je vozovka/chodnik. Pre priklad uvediem obec Spissky Stvrtok...uradnici/realizator nech si idu po inspiraciu tam, ako sa robi osvetlenie...ked prechadza clovek na aute vecer cez tu OBEC!!! je to nieco neporovnatelne s nasim velkym mestom. Cakam reakciu, lebo nase ulice a chodniky by si zasluzili osvetlenie minimalne take, ako je v podjazde na Skolskej ul. ci uz pre bezpecnost alebo pre prezentaciu naseho krasneho mesta.

01. február 2016

Filip

Ja s LED osvetlenim nemam ziadny problem. Evidentne sa zlepsila viditelnost.
08. február 2016

peter

Fuu tak naozaj som nepostrehol zvysenie viditelnosti. Na niektorych uliciach je vyslovene tma, napr. severna strana Gorazdovej je vecer uplna katastrofa, chodnik od Roznavskej smerom ku hornadu detto. Na viacerych uliciach kde boli povodne okruhle lampy, ktore osvetlovali cely priestor, napr. aj pristupove chodniky ku cinziakom su teraz LED ktore svietia sice silno, ale len na jedno miesto pod lampou a zvysok ostava tmavy. Nad tym sa nikto nezamyslel pri projektovani? Za 5 milionov EUR by snad aj mohol
16. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že verejné osvetlenie nedokáže nahradiť denné svetlo a ani to nie je jeho úmyslom. Prioritou mesta je osvetliť komunikácie a hlavné chodníky. Zároveň sú osvetľované niektoré parkoviská, parky a kultúrne pamiatky. Celkovo je to viac ako 2 900 svetelných bodov.
Projekt modernizácie verejného osvetlenia bol spracovaný diplomovaným svetelným technikom podľa platných svetelno-technických noriem. Každé svetelné miesto bolo prehodnotené vzhľadom k šírke vozovky, vzdialenosti od vozovky a od chodníka, vzdialenosti stĺpov medzi sebou, atď. Na základe výpočtov bola navrhnutá svietivosť, výška stĺpa, dĺžka výložníka a iné.
Modernizácia verejného osvetlenia v súčasnosti stále prebieha. Do dnešného dňa bolo vymenených 1 977 svietidiel a 148 stĺpov. V roku 2016 sa bude pokračovať vo výmene svietidiel, pribudne niekoľko nových svetelných miest a bude vymenených približne 600 stĺpov za nové. Týka sa to aj stĺpov, na ktorých už sú nové svietidlá. V niektorých prípadoch bude menená výška stĺpa.
Svietidlá použité pri modernizácii spĺňajú svetelné a technické normy, nie sú predimenzované, neoslepujú vodičov, majú garantovanú životnosť a svietivosť a, samozrejme, nízku spotrebu elektrickej energie. Taktiež pripomíname, že svietime v celom meste a všetkých mestských častiach počas celej noci, čo v niektorých mestách a obciach nie je zvykom. Preto nie je vhodné porovnávať verejné osvetlenie s inými mestami a obcami.
V prípade konkrétnych podnetov prosím kontaktujte oddelenie komunálneho servisu.
S pozdravom

Ing. Juraj Sad, PhD.
vedúci oddelenia komunálneho servisu
Mestský úrad
Štefánikovo námestie č. 1
052 70 Spišská Nová Ves
Tel.: +421 53/41 52 228
mail: [email protected]
http://www.spisskanovaves.eu
16. február 2016

Anonymný užívateľ

No ak by boli zhasnute, malo by to asi vacsi efekt ako ked svietia. Jedine co je mozno vo vasom stanovisku pravda je ta uspora elektrickej energie...v Spisskom Stvrtku mali asi lepsieho diplomovaneho svetelneho technika.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania