Nedostatočne zabezpečená nelegálna skládka odpadov - ul. Okružná

Zodpovednosť za riešenie: Stará Ľubovňa

Vyriešený
meno
Svatopluk 14. januára 2014

Minulý rok v lete (2013) bolo toto miesto ohradené plotom proti ďalšiemu zanášaniu odpadom. Podľa Ľubovnianskych médií to stálo niekoľko tisíc eur a bolo prisľúbené, že sa tam namontuje bezpečnostná kamera, čo sa ešte doteraz neuskutočnilo.
Na snímke je foto z 10. januára (2014), kde vidieť, že táto nelegálna skládka je opäť zanášaná odpadom. Neboli tie tisíce eur vyhodené do vetra, keď sa to miesto opäť stáva skládkou odpadu?
Navrhujem nainštalovať bezpečnostnú kameru, ako bolo pôvodne sľúbené a lepšie zabezpečiť zábrany.
Finančné prostriedky na odstránenie tejto ale aj iných nelegálnych skládok v meste a v okolí bude Mesto môcť požiadať prostredníctvom programu „Zelená dedina“ .
viac na:
http://www.webnoviny.sk/slovensko/envirorezort-prispeje-obciam-na-likvida/774376-clanok.html ,alebo na stránkach MŽP
(Rezort MŽP SR chce v roku 2014 v rámci Programu obnovy dediny so zameraním „Zelená dedina“ prispievať mestám a obciam v objeme do 5000 EUR na jednu žiadosť na odstraňovanie čiernych skládok alebo výsadbu novej zelene. "Minister si myslí, že program bude úspešný, pretože mestá a obce sú podľa zákona o odpadoch zodpovedné za čierne skládky)

15. január 2014

Iveta

Nechcem Vás sklamať, ale uzávierka na projekt bola v decembri 2013, je to smutné, ale asi najväčší problém je v nás ľuďoch, z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že aj u nás máme ten istý problém, no spôsobujú to naši občania a chalupári, lebo odmietajú platiť viac vývozov, alebo si objednať veľkoobjemový kontajner pri vypratávaní domov. Prečo by sa mali zbytočne zaťažovať nákladmi za vývoz odpadu, veď obec nech si to vyčisti, dá vyviezť a zaplatí a tak je to všade.... Veľmi zvažujem s montážou kamerového systému, no ten nie je možné inštalovať v lesnom poraste, takže sa asi nič nedorieši.... A čo tak začať každý sám od seba.... Bola som na túre z Matysovej do Starej Ľubovne /Hliniska, Oslí vrch, Lesopark, hrad/, po ceste od sedenia na Oslom vrchu, dole smerom cez les po červenej značke sme nazbierali vrece odpadkov, určite ich tam nerozhádzala zver, ktorá sa pasie a prebýva v lese, bol to turista, ktorému by som nakopala do..... Môj syn iba podotkol, tak toto je výsledok vzdelaných ľudí bez mentálneho postihu.....

Mali by sme začať zapájať ľudí do upratovania tak ako to bolo bežné niekedy, ako deti, ale aj naši rodičia sme poctivo upratovali verejné priestranstvo, nikto nemal za nič zaplatené, bolo to samozrejmosťou, dnes sú ľudia tak pohodlní, že si neupratujú ani pred svojou bránkou rodinného domu. Niekedy starý gazda na jar zobral lopatu, motyku, krompáč a prečisti všetky kanáli okolo domu, vybral priekopy okolo rolí a prečistil všetky priepusty na lesných a poľných cestách, aby mu jarne a letné dažde a búrky nezaplavili úrodu, dom a celé hospodárstvo. Dnes gazda zdvihne telefón, mobil, alebo napíše email, aby to prišiel vyčisti starosta /primátor/ s poslancami..... alebo, aby poslal tých čo pracujú na aktivačných prácach.
15. január 2014

Andrea

Podalo si Mesto žiadosť o vypratanie skládok do konca decembra ako píše Ivana, alebo si to kompetentní nevšimli alebo opäť nestihli?

Na našom území máme minimálne 3 ďalšie väčšie nelegálne skládky za garážami pri Domove dôchodcov, pri Jakubianke, pod ZŠ Šturová na svahu, ktoré by sa z tých peňazí mohli upratať a nepotrebovali by sme míňať peniaze z mestského rozpočetu.
16. január 2014

Oprávnený žiadateľ je:
obec bez štatútu mesta,založená v zmysle zákona č.369/1990Zb.o obecnom zriadení vznení neskorších predpisov
20. január 2014

Martin Boles

Mozno to chce zmenit pristup, dat tam par kontajnerov a odvazat to. Neviem, nebyvam tam a nikdy som tam nic nevyhodil ale podla fotky vidno ze plot fungovat nemoze. Ak je to v ludoch 30 rokov zakorenene, treba im vyhoviet a zarabat na tom. Jednoducho mozte spravit "pobocku" hlavneho smetiska
23. január 2014

Odpoveď samosprávy

Predmetnú nelegálnu skládku pri garážach v smere na nový cintorín, ktorá bolo problémom v meste minimálne 20 rokov, najmä kvôli výstavbe garáži, sa v roku 2013 podarilo odstrániť za pomoci ťažkej ručnej práce v nedostupnom teréne pracovníkmi malých obecných služieb a techniky fy Ekos s.r.o. Stará Ľubovňa. Bolo vyvezených 13 t komunálneho odpadu na riadenú skládku odpadov, navážka zeminy so zatrávnením plochy, postavenie oplotenia atď. Obvodný úrad životného prostredia v Starej Ľubovni písomne potvrdil odstránenie nelegálnej skládky. Predmetná plocha bývalej skládky je v celkovej dĺžke cca 400 m, miesto znečistenia nie je v celej lokalite, je bodové. Tento problém budeme riešiť vyzbieraním znečistenia svahov pracovníkmi malých obecných služieb. V tomto prípade ide o dlhoročný "zvyk?" obyvateľov /majiteľov/ blízkych garáži s vyhadzovaním odpadu. Mesto zabezpečilo v tejto lokalite pristavenie veľkoobjemového kontajnera pre potreby vlastníkov garáži na zhromažďovanie odpadu a jeho vývoz na riadenú skládku odpadov. Inštalácia monitorovacej kamery bola po rozhodnutí mestskou políciou vzhľadom na finančné možnosti a výber iných lokalít v meste prehodnotená. Kamery boli osadené v iných lokalitách mesta vzhľadom na bezpečnosť občanov mesta. Finančné zabezpečenie kamier v tejto lokalite nie je v roku 2014 zatiaľ pokryté. Monitoring zabezpečuje mestská polícia hliadkami.

Ing.Pristáš Miroslav, žp MsÚ
23. január 2014

Svatopluk

Chcel by som k odpovedi od MsÚ povedať toto: Odpad sa tam vozí vyše 30 rokov.
V samotnom oddôvodnení OUŽP na podnet od OZ Tatry z roku 2010 sa uvádza: "..na násypových materiáloch došlo k výstavbe garáží." Predpokladáme a vieme, že ten násypový materiál bol obyčajný odpad.
Proste na skládke stoja garáže (nie všetky), takže nemohla byť odstránená. Stačí sa isť pozrieť na miesto -voda odplavuje nasypanú zeminu a objavuje sa zasypaný odpad. Plus nový odpad.
02. február 2014

Rudo

Naším "developerom" čo stavajú garáže to vyhovovalo. Upozorňuje, že to je súkromný pozemok, nie mestský.
Keď sa tam opäť začne sypať stavebný odpad tak tam bude za chvíľu druhá skládka odpadu. Kým sa tam dá kamera, bolo by dobré nafotiť mobilom tých hriešnikov čo tam pravidelne odkladajú nepotrebné veci a poslať hoci aj na "odkaz pre starostu!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania