Zadná-postreky proti komárom

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Vyriešený
meno
Martina Dzurova 15. marca 2021

Dobry den, minuly rok 2020 Stupava zazila kalamitnu situaciu s premnozenymi komarmi. Kedze prichadza jar, chcela by som sa informovat, ci Stupava podnikne nejake postreky teraz na jar, aby sa situacia nezopakovala.
Za odpoved vopred dakujem!

15. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Požiadal som o vyjadrenie kompetentných. Po obdržaní informácií Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
15. marec 2021

Martina Dzurova

Dobry vecer, dakujem za preverenie. Chcela som len podotknut, ze viem, ze jeden rok bola proti postreku spisana peticia. Ale verim tomu, ze su aj setrnejsie postreky, ktore sa nerozprasuju, ale striekaju priamo na miesta, kde sa nachadzaju este nevyliahnute komare, ale toto sa musi aplikovar vcas, este predtym ako su komare uz premnozene.
Myslim si, ze komare su sucastou nasho zivota od kedy si pamatame, ale musite uznat, ze minuly rok to zaslo do extremu.
Vzhladom na covid situaciu, je velka pravdepodobnost, ze leto a letne prazdniny budeme travit doma, preto by bolo prijemne vyuzit zahradky a vecerne prechadzky, ktore bohuzial minuly rok neboli mozne (mozem poskytnut videa). Naozaj by som bola rada, keby sa tento krat k tomu mesto postavilo zodpovedne, s ohladom na zivotne prostredie, ale aj zivot obyvatelov. Dakujem
16. marec 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som vyjadrenie kompetentných:
"Premnoženie komárov neznamená, že mesto k tomu stavia nezodpovedne alebo by niečo zanedbalo. Jednoducho v prírode sa dejú veci, ktoré nemôžeme naplno ovplyvniť. Také sú dlhodobé dažde a nepredvídateľné záplavy. Vtedy je riziko premnoženia komárov, ktoré nemôžeme riešiť, až keď je to aktuálne. Sledovať mláky budeme s pomocou odborníka na komáre a budeme sa riadiť jeho pokynmi. V minulom roku to bol postrek proti komárom napriek negatívnym reakciám niektorých občanov, lebo po silných dažďoch prišlo rapídne oteplenie a bez plošnej aplikácie zničenia lariev komárov – z helikoptéry – sa to nedalo inak zvládnuť. Mesto urobí aj tento rok všetko pre ochranu životného prostredia v rámci svojich možností a zákonov."

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
16. marec 2021

Martina Dzurova

Dobry vecer pan Kubicka, dakujem za odpoved.
Pokial viem, minuly rok bolo niekolko prispevkov na socialnych sietach od ludi, ktori sa boli osobne informovat o postreku a bolo im povedane, ze ziadny sa nebude konat, kvoli peticii. Az ked bola situacia neunosna, bol vykonany lokalny postrek na urcitych miestach Stupavy, co uz ale v mojom laickom ponimani bolo neskoro.
Ale aby som teda nepisala nepodlozene informacie len z prispevkov na socialnych sietach a vlastnych skusenosti, chcem sa opytat, ci informacie o posudkoch odbornika a kedy a kde sa vykonal / bude vykonavat postrek, su verejne dostupne alebo ci sa touto otazkou budete zaoberat aj na verejnom zasadnuti ? Tak isto by som sa chcela opytat, ci teda naozaj petiacia kvoli postrekom existuje a ci je verejne dostupna?
Ja somozrejme nechcem, aby mesto robilo protizakonne postreky a tak isto si uvedomujem, ze v tejto lokalite komare boli, su a budu (byvam v Stupave 36 rokov), ale taktiez si myslim, ze musia byt dostupne opatrenia, aby sa situacia s premnozenim vcas podchytila a nezasla do kalamitneho stavu ako minuly rok.
Vopred dakujem.
Dzurova
07. máj 2021

Matej Perun

Dobry den,

chcem nadviazat na podobny podned od p. Dzurovej a informovat sa ake konkretne kroky mesto robi/urobilo aby sa predislo kalamitnej situacii aka tu bola v r. 2019 a v r. 2020. Uvedomujem si, ze prostriedky a moznosti mesta Stupava nie su porovnatelne s Bratislavou, kde sa do prevencie pred komarmi zapojili mnohorake zdroje od dobrovolnikov az po drony, avsak situacia s komarmi bola posledne 2 roky tak alarmujuca, ze by sa ocakaval nejaky konkretny zasah, aby sa to aspon zcasti dostalo na znesitelnu uroven. Zaujimalo by ma teda ci sa uz podnikli nejake kroky, pripadne ake konkretne kroky sa planuju. Pevne verim, ze sa situacia riesi dostatocne vopred a nenecha sa to len na nejake radikalne riesenie ked uz budeme okupovani komarmi ako po minule roky. Dakujem za odpoved

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania