Hviezdoslavova-Dopravné značenie-príliš nízka značka

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení

Dooravna znacka obmedzujuca rychlost na sotva 50 cm stlpiku? Takto osadena znacka si nebude uplne s platnou normou. Na opacnej strane, pre zmenu znacka obmedzujuca ryxhlost uplne chyba.

16. september 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Požiadal som o vyjadrenie kompetentných a po jeho obdržaní Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
20. september 2021

Anonym

Dobrý deň, v princípe by mali byť zvislé dopravné značky umiestnené tak, aby boli pre všetkých účastníkov cestnej premávky, pre ktorých sú určené, včas a z dostatočnej vzdialenosti viditeľné. Toto kritérium v danom prípade podľa názoru viacerých z nás splnené nie je. Navyše, hoci k zníženiu maximálnej povolenej rýchlosti na 40 km/hod. došlo po nedávnom zvýšení počtu jazdných pruhov a úprav na pozemnej komunikácii (ceste), mnohí vodiči motorových vozidiel si to buď nevšimli alebo to prehliadajú (a teda nerešpektujú). Nebolo by vhodnejšie umiestniť dopravnú značku na retroreflexný žltozelený fluorescenčný podklad a samozrejme v primeranej výške? Prispelo by to k zvýšeniu bezpečnosti najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky - chodcov (vrátane maloletých detí).

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2020/30/20200401#paragraf-4
https://www.ssc.sk/sk/novinky/schvalene-vl-6-1.ssc
20. september 2021

Moje Meno

Osobne si myslim, ze v useku od krizovatky so zahumenskou je obmedzenie rychlosti na 40kmh svojim sposobom zbytocne, kedze je aj tak po +/- 30 metroch zrusene. Navyse, od zaciatku upravy znacenia, tu dopravna znacka absentovala.

Naopak mi nieco nasepakava, ze konkretne tato znacka bola kedysi umiestnena na opacnej strane cesty, kde teraz chyba... A tam znizenie rychlosti na 40 kmh ma opodstatnenie kvoli nasledujucim niekolkym krizovatkam...
20. september 2021

Anonym

Zvislá dopravná značka (ZDZ) platí v princípe v smere premávky, oproti ktorému je orientovaná. Umiestnenie tejto ZDZ zrejme súvisí so zmenou pravidla platnosti regulačných ZDZ (neplatia už len po najbližšiu križovatku, ale až po ukončujúcu značku) - viď § 7 ods. 5 vyhlášky MV SR č. 30/2020:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2020/30/20200401#paragraf-3.odsek-1
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2020/30/20200401#paragraf-7.odsek-5
http://ocestnejpremavke.sk/regulacne-znacky-i/

Čo sa týka takejto regulačnej ZDZ (obmedzenie rýchlosti) v opačnom smere jazdy, máte pravdu, pôvodne bola umiestnená na svahu pri kostole v Máste - medzi konármi stromu ju však takmer nebolo vidno. Neskôr bola odtiaľ odstránená a v súčasnosti tam je len ZDZ B 34 - zákaz zastavenia (vozidla pri krajnici). Regulačná ZDZ je teraz umiestnená o pár metrov ďalej, oproti križovatke.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania