Hlavná-webová stránka mesta-chýbajúce informácie

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Anonym 14. januára 2023

Dobrý deň, uznesením MsZ v Stupave č. 170 z 15. 12. 2022 bol schválený harmonogram zasadnutí MsZ a MsR na r. 2023. Nadväzujúc na čl. VI ods. 7 štatútu komisií by som sa chcela spýtať, kedy a kým sa budú odsúhlasovať termíny zasadnutí komisií MsZ na r. 2023. Na webovom sídle mesta Stupava zatiaľ nie je zverejnený aktuálny kompletný harmonogram zasadnutí MsZ, MsR a komisií MsZ. Z verejne prístupných informácií je však zrejmé, že niektoré komisie sú pripravené zasadať už tento mesiac (pozvánky na rokovania či návrhy predkladaných materiálov zverejnené nie sú).

https://www.stupava.sk/samosprava/mestske-zastupitelstvo-1/
harmonogram-zasadnuti-msz-v-stupave-na-rok-2022/

https://www.stupava.sk/samosprava/komisie-2022-2026/

16. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. Vyžiadal som si informácie a po ich obdržaní Vás budem informovať.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
18. január 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
obdržal som informáciu, že zverejňovanie prebieha priebežne podľa obdržaných informácií a momentálne je zverejnené všetko čo bolo obdržané.
V podnete uvádzate nepresnú informáciu. Harmonogram zasadnutí MsZ a MsR je na tomto linku:
www.stupava.sk/samosprava/mestske-zastupitelstvo-1/
Termínový harmonogram obsahuje aj dátumy expedícií materiálov a termíny zasadnutia.
Zasadnutie komisií, program, prejednávané záležitosti a ďalšie informácie je možné získať priamo od predsedu, podpredsedu alebo tajomníka komisie. Všetky kontakty na nich sú na webovej stránke mesta:
www.stupava.sk/samosprava/poslanci-1/
www.stupava.sk/kontakt/kontakty-1/
Všetky komisie je možné nájsť na tomto linku:
www.stupava.sk/samosprava/komisie-2022-2026/
Je tam možné nájsť aj Štatúty komisií a Poslanie a predmet činností komisií.
Pozvánky na rokovania či návrhy predkladaných materiálov musíte riešiť priamo s predsedami komisií. Je to v ich kompetencii. A pokiaľ tieto informácie pošlú administrátorovi stránky mesta, budú zverejnené.

S pozdravom
Peter Kubička, za MsÚ Stupava poverený riešením podnetov občanov v aplikácii Odkaz pre starostu pre Stupavu
20. január 2023

Anonym

Dobrý deň, podnet sa týka predovšetkým dosiaľ nezverejneného harmonogramu zasadnutí komisií MsZ. Informácie v ňom sú korektné a zodpovedajú stavu v deň jeho zadania (9. 1.) - v budúcnosti priložím rovno screenshot, aby sme sa vyhli akýmkoľvek nedorozumeniam. Nateraz nie je verejnosti jasné, kedy a kým budú termíny zasadnutí komisií MsZ odsúhlasené (viď čl. VI ods. 7 štatútu komisií) a následne zverejnené na webovom sídle mesta (povinnej osoby).

Podľa rokovacieho poriadku MsZ a štatútu komisií sú zasadnutia komisií verejné, ak nie je v odôvodnených prípadoch rozhodnuté inak. Mesto Stupava je povinné zverejňovať termíny týchto zasadnutí v zmysle ust. § 5 zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Zásady zverejňovania informácií o činností orgánov mesta Stupava (dokument schválený MsZ v r. 2015) následne stanovujú ďalšie povinnosti, napr. zverejňovanie pozvánok a návrhov materiálov predkladaných na rokovania (kompetencia MsÚ). Znamená to teda, že spomínané informácie má mesto Stupava aktívne zverejňovať na svojom webe a nie je úlohou verejnosti žiadať o ne individuálne. Ide o problém, ktorý bol aj v minulosti a opakovane na to upozorňujú viacerí občania (viď napr. podnet ID 148055).

Na ustanovujúcom zasadnutí MsZ (23. 11. 2022) bolo odsúhlasené zriadenie komisií, avšak nebola zadefinovaná náplň ich práce, na čo vtedy upozornila aj poslankyňa MsZ (rozpor s čl. IV ods. 1 metodického návodu MV SR zo 16. 11. 2018 pre obce na zabezpečenie ustanovujúcich zasadnutí obecných zastupiteľstiev). Mesto Stupava zverejňuje na svojom webe poslanie a predmet činnosti komisií z marca 2015 a v niektorých prípadoch zatiaľ nič (napr. novovytvorená komisia stavebná a dopravy).
https://www.minv.sk/?metodicke-usmernenia
22. január 2023

Anonym

V súčasnosti je na webovom sídle mesta Stupava zverejnený harmonogram zasadnutí MsZ a MsR na r. 2023, ktorý bol schválený 15. 12. 2022 (viď uznesenie č. 170/2022, ktoré je titulnou fotografiou podnetu a aktuálne screenshots), nie však komisií MsZ. Ide teda o nekompletný prehľad termínov zasadnutí samosprávnych orgánov. Podľa čl. VI ods. 7 štatútu komisií sa termíny zasadnutí komisií odsúhlasujú na obdobie kalendárneho roka a sú prílohou štatútu. Zverejnený dokument (štatút) ale neobsahuje žiadne prílohy. Verejnosť tak paradoxne opäť nemá informáciu o tom, kedy sa budú konať tieto - podľa RP MsZ - verejné zasadnutia, čím sa opakuje problém z predošlého volebného obdobia 2018 - 2022.

Spomínané dokumenty "Poslanie a predmet činnosti komisie" pochádzajú z marca 2015. V aktuálnom období 2022 - 2026 však nastala určitá zmena, tzn. že niektoré komisie si budú rozsah svojej činnosti ešte len definovať v nadchádzajúcom období, keďže tak neurobili pred/na ustanovujúcom zasadnutí MsZ (viď uznesenie č. 137/2022 z 23. 11. 2022):
https://www.stupava.sk/samosprava/mestske-zastupitelstvo-1/zapisnice-a-uznesenia-1/

Je zrejmé, že základným nástrojom na komunikáciu medzi mestom (povinnou osobou) a širokou verejnosťou (nielen obyvateľmi mesta) je ním zriadené webové sídlo. V tejto súvislosti stoja za pozornosť pojmy ako "hromadný prístup k informáciám" či "zverejnená informácia", ktoré sú vymedzené v zákone o slobodnom prístupe k informáciám:
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2000/211/20230101#paragraf-4
24. máj 2023

Anonym

@Admin: Dobrý deň, s označením tohto podnetu ako "vyriešený" nesúhlasím. Samospráva dosiaľ nezverejnila termíny riadnych zasadnutí komisií MsZ na r. 2023, hoci od ustanovujúceho zasadnutia MsZ uplynulo už 6 mesiacov. Podľa čl. VI ods. 7 štatútu komisií MsZ v Stupave sa tieto termíny odsúhlasujú na obdobie kalendárneho roka a tvoria prílohu štatútu - zverejnený dokument však neobsahuje žiadne prílohy.

Podľa § 43 ods. 2 platného rokovacieho poriadku MsZ v Stupave sú rokovania komisií verejné a z čl. 2 ods. 3 Zásad zverejňovania informácií o činností orgánov mesta Stupava vyplýva samospráve povinnosť zverejňovať na svojom webovom sídle nielen pozvánky na rokovania komisií, ale aj návrhy materiálov predložených na rokovania komisií (ich prípravu zabezpečuje MsÚ).
26. máj 2023

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne preposlaný samospráve.

S pozdravom,

Pavla Rachelová
Odkaz pre starostu
[email protected]

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania