Hlavná-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení

kedze konecne mesto verejne priznalo, ze kazdy nim realizovany projekt ma vo vysledku navysenu cenu minimalne o 25 %, co s tym mesto mieni robit ? preco neuzatvara zmluvy s architektami resp.projektantami tak, aby neprichadzalo k navysovaniu. ? ked bude napr.pri uprave skolskeho dvora ( ktoreho hodnota je cca 500 000 ) navysenie o 20 %, mesto musi zo svojho zaplatit navyse 100 000. mieni s tym mesto vobec nieco robit ?

27. september 2023

Odpoveď samosprávy

Vedúca ekonomického oddelenia pri svojom vyjadrení vychádzala z usmernenia BSK, ako riadiaceho orgánu v oblasti projektov. Na základe ich dlhoročných skúseností sa ukazuje, že obce a mestá by mali pri realizovaných projektoch počítať zhruba s 20% rezervou na výdavky, či práce naviac, ktoré sú zapríčinené nepredvídateľnými okolnosťami. Položku „nepredvídateľné výdavky“ nie je možné zakalkulovať do rozpočtov dotačných projektov, pretože v procese schvaľovania projektov by ich riadiaci orgán tak či tak vylúčil ako neoprávnené, ak by táto položka nebola presne špecifikovaná a identifikovaná v rámci investičného projektu, ktorý je predmetom schvaľovania v rámci hodnotenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok.

Mgr. Erika Piesecká, referát vzťahov s verejnosťou
27. september 2023

Marian

dakujem za siahodlhu reakciu, no zial, nebola to odpoved a otazku. kazdy projekt ktory mesto riesi, spracovava architekt alebo projektant. ak nastanu "nepredvidane vydaje", je to zle spracovane architektom alebo projektantom a doplacaju na to obcania. napr.v pripade skolskeho dvora, projektant nespravil skusobny vrt do asfaltu, aby zistil jeho hrubku a nasledne mesto muselo platit viac tisicok eur za odvoz a vyburanie asfaltu. a to je chyba projektanta. robi mesto zmluvy s projektantami a architektami tak, ze im "nepredvidane naklady sposobene ich pochybenim refunduje"? nerobi . tam smerovala otazka, ze preco to nerobi a "rozhadzuje" peniaze obcanov

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania