Úprava dopravného značenia na ulici Zvončeková

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

V riešení
meno
Štefan 20. marca 2016

Z ulice Zvončeková je potrebné dávať prednosť autám ktoré vychádzajú z ulíc Kosatcová, Veternicová, Ľanová a Vinohradská pri jazde z kopca smerom dole na Mariánsku. Nakoľko tu nie je dopravné značenie platí v spomínanom prípade pravidlo pravej ruky a vodiči vychádzajúci z týchto uličiek majú prednosť. Vodiči idúci z kopca po Zvončekovej nemajú šancu zbadať vodiča vychádzajúceho z uličiek (často krát z poza kamenného plota a pod.) a dať mu včas prednosť a tým ohrozujú bezpečnosť premávky.
Sám osobne som som viackrát účastní takéhoto stretu. Na kopci (ul.Nevädzová) sa nachádza škôlka a to viac by nám malo záležať na bezpečnosti tohto úseku.

05. apríl 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ul. Zvončeková nie je v správe mesta Stupava a neprebehlo ani odovzdanie do majetku mesta. Priľahlé komunikácie sú vo vlastníctve obyvateľov, ktorí na predmetných ul. bývajú. Takže sami obyvatelia sú správcami (ul. Kosatcová, Lúčna). Z hľadiska bezpečnosti sme predmetnú situácia konzultovali aj s dopravným inšpektorom, ktorý navrhol 2 riešenia.

Pôvodný zámer pri povoľovaní tejto lokality bol taký, že sa na Mariánskej ul. za Školskou osadia d.z. zóna 30 a tým pádom zrušíme v lokalite všetky značky určujúce prednosť. Z viacerých dôvodov sa tento trend realizuje v celom okrese.

Pre sprehľadnenie situácie sa preto navrhujú dve varianty riešenia:
1. v každej križovatke umiestniť retardéry
2. alebo umiestniť dopravné zrkadlá

Z pohľadu bezpečnosti sa prikláňame k variantu č. 1, ktorý zabezpečí okrem iného aj zníženie rýchlosti prechádzajúcich vozidiel v priamom smere (Zvončekova).




Martin Zelinka, referát správy majetku a reklamy
11. apríl 2016

Juraj

Dobry den,
chcete teda povedat, ze sa priklanate k rieseniu dat na rovnom v useku Zvoncekovej ulice, ktory ma dlzku cca 250 metrov 4 retardery? Tento pocet mi pride trochu prehnany.

Rozumiem, ze je komplikovane riesit situaciu na uliciach, ktore su vlastnene majitelmi domov, pride mi vsak rozumnejsie dohodnut sa s nimi na umiestneni znaciek 'Daj prednost v jazde' prip. dopravnych zrkadiel.

Dakujem.
Juraj A.
11. apríl 2016

Štefan

Dobrý deň,
taktiež sa prikláňam k názoru, že osadením retardérov by sa situácia nevyriešila. Najelegantnejšie riešenie v tejto situácii by bolo namaľovanie dopravného značenia daj prednosť v jazde na ceste pri výjazde zo spomínaných uličiek.
Ď.
22. január 2017

Juraj Benko

Vážení, to buďte radi, že nejazdíte z ulice Lesná na ulicu Nová. Ešte nikdy som nevidel, že by iba jedno auto spomalilo na Novej, dávajúc prednosť autu z Lesnej - prípadne sa aspoň vodič pozrel, či mu náhodou niekto nevychádza sprava. https://goo.gl/maps/kgqqudGk2ar

K problému:
Najelegantnejšie riešenie je, dávať prednosť sprava tam kde prednosť sprava treba dávať a majitelia komunikácií nech si upravia po schválení DI organizáciu dopravy ako chcú. Nerozumiem, podľa akého zákona sa samospráva angažuje do danej problematiky. Formulácia pána Zelinku: "sa preto navrhujú" je nešťastná, občan môže nadobudnúť dojem, že samospráva tento problém rieši aj keď na to nemá žiadny mandát.
Ak sa Vám nepáči organizácia dopravy na danom úseku, zájdite za majiteľmi komunikácie, či sú ochotní situáciu meniť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania