Prevzatie komunikacii Cementárenská

Zodpovednosť za riešenie: MÚ Stupava

Uzavretý
meno
Lienka Lienka 11. decembra 2017

Dobry den,
rada by som sa touto cestou informovala, kedy mesto Stupava prevezme cestne komunikacie od spolocnosti TOPNR.
Dakujem

13. december 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ďakujeme za Váš podnet. Mesto Stupava nemá so stavebníkom uzatvorenú zmluvu, z ktorej by vyplývala povinnosť odovzdať pozemky a stavby mestu po ich vybudovaní. Návrh vlastníka o odkúpenie pozemkov a stavieb na Cementárenskej ulici bola predložená mestskému zastupiteľstvu k prerokovaniu vo februári 2017, materiál poslanci mestského zastupiteľstva stiahli z rokovania. Mestu bol po rokovaní zastupiteľstva doručený list, ktorým vlastník stavieb a pozemkov na Cementárenskej ulici, spoločnosť TOPTT s.r.o., svoj návrh na prevod stavieb a pozemkov do vlastníctva mesta zrušil. Pozemky sú v súčasnosti podľa výpisu z katastra vo vlastníctve spoločnosti TOPNR s.r.o., ktorá ich nadobudla kúpnou zmluvou vedenou v liste vlastníctva pod V-2151/2017 dňa 9.5.2017. Súčasný vlastník pozemkov k dnešnému dňu nepožiadal Mesto Stupava o ich odkúpenie. Mesto Stupava nemá informácie, či je spoločnosť TOPNR s.r.o. aj vlastníkom pozemnej komunikácie a ostatných stavebných objektov nachádzajúcich sa na Cementárenskej ulici.


Helga Csalavová, vedúca majetkovo-právneho oddelenia
13. december 2017

Branislav Lorenc

Dobrý večer p. Csalavová,

Touto cestou by som Vás chcel požiadat, aby Ste nám zaslala dôvod odmietnutia návrhu vtedajšieho vlastníka TOPTT s.r.o. na prevod stavieb a pozemkov z februára tohto roka do vlastníctva mesta Stupava. Prepáčte, ale celé to vyzerá tak, že mesto Stupava na jednej strane nemá problém žiadať od nás to, aby sme sa prihlásili na trvalý pobyt, platili s tým spojené poplatky a dane, nehovoriac o tom, že od štátu dostáva na každeho občana každý rok nie malú dotáciu, a na strane druhej mesto odmietne svoju zodpovednosť, respektíve povinnosť prevziať od developera za podotýkam 1€ všetky pozemky , stavby a komunikácie.

Ďakujem za Vašu skorú odpoveď,

S pozdravom

Branislav Lorenc
19. december 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
z uznesenia Msz nevyplýva dôvod, pre ktorý poslanci stiahli materiál o žiadosti spoločnosti TOPTT s.r.o. z rokovania. V diskusii uviedli, že chcú, aby bol dopracovaný materiál. Počas spracovania podkladov však došlo k stiahnutiu návrhu na odkúpenie pozemkov a stavebných objektov zo strany spoločnosti TOPTT s.r.o., preto už nebolo možné o tomto návrhu rokovať. Ako sme už uviedli v našej predchádzajúcej odpovedi, zo žiadnej zmluvy ani iného dokumentu nevyplýva vlastníkovi povinnosť odovzdať mestu pozemky a stavebné objekty. Mesto Stupava preto nemá žiadny právny titul – povinnosť ich prevziať a ani žiadať ich odovzdanie do majetku mesta.

Helga Csalavová, vedúca majetkovo-právneho oddelenia
13. január 2018

Vlado

Dobrý deň p. Csalavová,

prepáčte, ale mesto má právo a podľa mňa aj povinnosť zabezpečiť, aby developeri po ukončení výstavby odovzdali vybudovanú infraštruktúru. Nejedná sa o pozemky niekde úplne na periférií. Vzhľadom na územný plán by malo byť v záujme mesta, aby komunikácie vlastnilo. Problém nie je teraz, keď je cesta a isvetlenie nové. Problém bude o 20 - 30 rokov, keď sa to bude rozpadať a mesto nebude mať ani povinnosť a dokonca ani právo čokolvek s tym spraviť. Naozaj chce Stupava pri súčasnej výstavbe postupne dospieť do štádia keď nebude mať dosah na takmer polovicu infraštruktúry v meste? Infraštruktúru vybudoval ISMONT, neskôr ju kupilo TOPTT spolu s celým developerským projektom, neskôr bola prevedená na inú spoločnosť toho istého majiteľa TOPNR. O 10 rokov sa nebude možné dopátrať majiteľa a nebude možné s čímkoľvek nič robiť. Prosím dovoľte mi otázku. Poučilo sa mesto? Alebo opäť umožní tej istej spoločnosti ISMONT výstavbu bez toho, aby si zmluvne poistilo prevod infraštruktúry?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania