Separovany odpad Pri stadione

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Dana 24. februára 2017

Dobry den, pan starosta chcela by som dat podnet na vymenu kontajneru pre separovany odpad, konkretne papier na sidlisku Pri Stadione. Na papier aj plast su k dispozicii zlte kontajnery. Sice su oznacene nalepkami , jeden pre "papier" , druhy pre "plasty ". Odpad sa vsak miesa. Navrhujem pristavit modry kontajner.
Takisto by bol vhodny pristresok na kontajnery z niekolkych dovodov:
1. Vietor ich rozfukava
2. Chodia sem ludia s odpadkami, ktori tu nebyvaju
3. Esteticke hladisko

Dakujem, s pozdravom
Dana

27. február 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujem za podnet.
Máte pravdu, v našom meste máme kontajnery na papier a aj na plasty žltej farby. Odlíšené sú iba samolepkou. Obyvatelia si žiaľ toto označenie málo všímajú a separovaný odpad miešajú. Aby sa to nestávalo, Mesto Svätý Jur požiadalo zberovú spoločnosť Marius Pedersen a organizáciu NATUR-PACK ktorá financuje zakúpenie kontajnerov, o dodanie modrých kontajnerov na papier.

Stavbu prístreškov na kontajnery (kontajnerových stojísk) mesto Svätý Jur pripravuje už dlhšiu dobu. V spolupráci s občanmi mesto vybralo vhodné lokality a typ kontajnerových stojísk. V tejto chvíli prebieha ešte rokovanie o možnosti vybudovania moderných podzemných kontajnerov. Z takýchto kontajnerov by vietor odpad nerozfúkal a esteticky by pôsobili veľmi príjemne. Rokovania však ešte nie sú ukončené a o ich výsledku budeme občanov informovať.

Celá situácia súvisiaca s odpadmi je vďaka novému zákonu o odpadoch pomerne komplikovaná. Mesto si nemôže samé určiť ako bude separáty zbierať. To určuje-schvaľuje spoločnosť NATUR PACK, ktorá aj zber separátov platí. Aj preto sú rokovania také zdĺhavé a náročné.


Ing. Šimon Gabura
primátor mesta
28. február 2017

Martin Gubáš

Dobrý deň,

Na www stránkach mesta sa na stránke "Kam s odpadom v meste" (http://www.svatyjur.sk/content/kam-s-odpadom-v-meste) sa uvádza, že papier a lepenka patria do žltých zberných nádob.
Na ďalšej stránke "SEPAROVANÝ ZBER" (http://www.svatyjur.sk/content/separovany-zber) sa tiež uvádza, že papier a plasty patria do jedného kontajnera.
Tiež si môžete všimnúť nezrovnalosti v informáciách o tom, ktorý odpad kam patrí – napr. podľa stránky "Kam s odpadom v meste" plastové obaly od jedlého oleja medzi plasty nepatria, ale podľa obrázka na stránke "SEPAROVANÝ ZBER" tieto obaly patria (informácia je uvedená na obrázku - http://www.svatyjur.sk/data/MediaLibrary/2294/Letaciky-separovanie-odpadov_0001.jpg).

Avšak, vo VZN 2/2016 (http://www.svatyjur.sk/data/MediaLibrary/3014/2_2016%20VZN%20o%20nakladan%C3%AD%20s%20KO%20a%20DSO.doc) schválenom 21.6.2016 a účinným od 1.7.2016 mesto nariadením určuje na zber plastov ŽLTÉ zberné nádoby 1100 litrov (bod 7.5.1) a na papier MODRÉ zberné nádoby 1100 litrov (bod 7.7.1). VZN pripúšťa aj možnosť použiť pôvodné zberné nádoby (žlté) s modrými samolepkami (bod 7.12.).
V meste sa stretneme prevažne so žltými zbernými nádobami označenými nálepkami pre plasty alebo papier, môžeme však nájsť aj modrú nádobu s nálepkami pre plasty AJ papier na jednej nádobe (konkrétne pre bytové domy Pannónska 2,4 a 6,8).

Keďže mesto má eminentný záujem, aby sa takéto situácie spomínané už neopakovali. (https://www.odkazprestarostu.sk/svaty-jur/podnety/36300/triedenie-odpadu), bolo by veľmi vhodné, aby si mesto navzájom neprotirečilo a poskytovalo konzistentné informácie. A dodržiavalo vlastné VZN. Od nadobudnutia účinnosti VZN 2/2016 už prešlo 8 mesiacov.

Martin Gubáš

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania