Bratislavské záhumenice-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Vyriešený
meno
Mlady Juran 03. augusta 2020

Po firme bipos s.r.o. prevzala obnovu mestskych hradieb firma FBT Slovakia s.r.o. Podobne ako v predoslom pripade, ani o tejto firme sa nedaju najst informacie, ktore by svedcili o tom, ze ma s takymito pracami skusenosti, resp. ze ma vobec na taketo prace odborne predpoklady.

Preto by som sa rad spytal:

1. Preco bola na opravu narodnej kulturnej pamiatky vybrana firma, ktora bezne realizuje (aj pre nase mesto) prace ako napr. vyrobu trhovych stankov, budovanie spevnenych ploch, obnovu umyvariek v MS a pod.? Firma obnovu pamiatok medzi svojimi cinnostami neuvadza ani na svojej stranke (http://www.fbtslovakia.sk/)

2. Co konkretne znamena "modernizacia hradieb", ktora je tiez uvedena vo fakture?

3. Je uz vypracovana dokumentacia, ktoru KPU pozadoval pred 3 rokmi a vtedy ste to odmietli?

03. august 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. "Prevzala" nie je úplne presný výraz. Tak ako aj v roku 2018 tak aj teraz sme mali riadne vypísané verejné obstarávanie v súlade zo zákonom a tento krát vyhrala spoločnosť FBT Slovakia s.r.o. V roku 2019 sme hradby neopravovali, pretože cena za opravy bola ešte o cca 1/3 vyššia ako v roku 2018. Spoločnosť teda splnila všetky podmienky, ponúkla zároveň najnižšiu cenu a preto dnes opravuje hradby.
Statický posudok, s návrhom riešenia a architektonicko-historický výskum s návrhom obnovy sme objednávali a máme spracovaný na bastión v dolnej časti Bratislavských záhumeníc. Na ostatné časti sme dokumenty neobjednávali.
Na opravy na hradbách, okrem pracovníkov mesta celkom pozorne dohliada aj zodpovedný pracovník Krajského pamiatkového úradu.

Šimon Gabura
primátor mesta Svätý Jur
05. august 2020

Yergen

pre samosprávu: Je vôbec žiadúce, aby verejné obstarávanie na rekonštrukciu kultúrneho dedičstva vyhrávali najlacnejšie ponuky?
K zákazke sa tak dostanú väčšinou len fušerské firmy, ktoré nemajú šajnu o tom ako odborne rekonštruovať historické objekty...
Alebo sa iba "hráme" na to, aby to bolo "pekné na oko" a keď sa nikto nebude pozerať tak tam nalejeme betón a spevníme roxormi ?

Prečo mesto na rekonštrukciu takého klúčového objektu nespojilo svoje sily napr. s Academiou Istroplitanou Novou (majú know-how, poznajú špičových reštaurátorov ktorí majú špičkové skúsenosti,...) ....??

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania