Prostredná-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Svätý Jur

Uzavretý
meno
Mlady Juran 03. augusta 2020

Mesto Svaty Jur uz niekolko rokov poskytuje dotacie zo svojho rozpoctu roznym obcianskym zdruzeniam a podobnym organizaciam. Su to sumy od niekolko stoviek az po niekolko desiatok tisic eur. Aj ked ide o dotacie z mestskeho rozpoctu, obcan nema moznost dozvediet sa ich ucel, pretoze zmluvy obsahuju len vseobecnu formulaciu, ze sa dotacia poskytuje v zmysle prislusneho VZN a ze bude pouzita na realizaciu projektu uvedeneho v ziadosti. Tieto ziadosti ale mesto nezverejnuje. O pouziti dotacii sa obcas da docitat v mestskych novinach, co ale rozhodne nie je mozne povazovat za dostacujuce, najma ak noviny vychadzaju niekedy aj cele mesiace po udeleni dotacie. Povazujete taketo nakladanie s verejnymi prostriedkami za spravne a dostatocne transparentne?

03. august 2020

Odpoveď samosprávy

Ďakujem za podnet. Mesto má dlhodobo zavedený dotačný systém a osobne si myslím, že funguje dobre. Žiadosti o dotáciu sú doručené na Mestský úrad, po spracovaní sú odoslané členom finančnej komisie, ktorí ich na riadnom rokovaní prerokujú a navrhnú ich schváliť prípadne upravia výšku podpory resp. navrhnú nepodporiť. Následne idú na schválenie primátorovi, teda mne. Ja ich návrh 0 upravujem iba minimálne ak vôbec. Celkovú sumu podpory zase schvaľujú poslanci MsZ v rozpočte mesta. Preto si myslím, že náš systém podpory jednotlivých Občianskych združení je úplne transparentný.
Druhý nástroj podpory je participatívny rozpočet. Žiadosti posudzuje a aj priamo schvaľuje Mestská rada.

Šimon Gabura
primátor mesta Svätý Jur
04. august 2020

Martin K.

Ja som sa na druhej strane zamyslal napriklad nad tym, ze u niektorych organizacii, ktore obdrzali dotacie, neevidujem akukolvek zretelnu cinnost, niekedy ani to, ze u nas vobec posobia. Dokonca aj vyska ich prispevkov byva v niektorych pripadoch vyssia oproti organizaciam, o ktorych sa vie a je vidiet, ze su aktivne.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania