Zanedbaná vojenská časť Mestského cintorína

Zodpovednosť za riešenie: Trenčín

V riešení
meno
Zuzana 27. augusta 2018

Blíži sa 100. výročie konca 1. svetovej vojny (11.11.). Vo vojenskej časti MC je pochovaných ca 460 vojakov, vrátane Slovákov. Ich hroby sú zanedbané, rozpadajú sa, sú obrastené burinou, chýbajú ich mená i keď sú známe. Všade na svete sa chystajú oslavy konca vojny, opravujú pomníky a hroby, čistia, obnovujú... Okrem mesta Trenčín !! Nie je na čase niečo urobiť pre tieto nevinné obete, ktoré sú pochované v našom meste? Takto chce Trenčín osláviť koniec vojny???

28. august 2018

Zuzana

Zanedbana vojenska cast Mestskeho cintorina

Vojenska cast Mestskeho cintorina je v zanedbanom stave. Je tu pochovanych viac ako 460 vojakov 1.svetovej vojny vratane Slovakov. Mnohe hroby sa rozpadaju, su zarastene burinou, chybaju mena vojakov i ked su zname. Vsade na svete sa pripravuju na oslavu konca 1. svetovej vojny, opravuju, cista, kosia, vysadzaju, len nie vo vojenskej casti MC v Trencine!! Nezasluzia si tito vojnovi hrdinovia lepsiu starostlivost ???
31. august 2018

Peter Pavlík

So Zuzanou už roky spolupracujem na viacerých aktivitách. Súhlasím s ňou, že stav vojenského cintorína je neúcta k obetiam vojny. Peter Pavlík, Trenčín
05. september 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Mesto Trenčín dostáva každoročne príspevok na starostlivosť o vojnové hroby od Ministerstva vnútra SR. Výška príspevku postačuje iba na kosenie, čistenie a základnú údržbu okolia hrobov.
Ročne sa cintorín kosí a čistí 6-krát. Naposledy bol cintorín pokosený 30. 7. 2018 s tým, že do výročia bude pokosený a vyčistený ešte minimálne 2-krát. Ak spomínané ministerstvo uvoľní dostatočné financie na komplexnú rekonštrukciu vojenského cintorína, je Mesto Trenčín pripravené zabezpečiť jej realizáciu.




Erika Ságová, hovorkyňa MsÚ
07. september 2018

Zuzana

Ďakujeme za odpoveď. Dúfajme, že mesto sa bude snažiť a naozaj získa príspevok na opravu vojenskej časti Mestského cintorína a vojaci z rôznych kútov sveta, ktorí sú tu pochovaní sa dočkajú dôstojnejšieho miesta odpočinku. Nikomu z nás by sa nepácilo, keby bol jeho pradedko- vojak 1. svetovej vojny napríklad pochovaný v Poľsku, či Ukrajine na rozpadajúcom sa cintoríne a na jeho hrobe a v okolí by rástla burina!

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania