Špačinská cesta-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Ján 30. mája 2021

Na relatívne novú cyklotrasu sú z bočnej strany napojené chodníky z blízkych činžiakov. Aby sa chodci dostali na chodník vedľa cyklotrasy, musia prejsť cez túto cyklotrasu. Problém je, že keď idú cyklisti zo severnej strany po cyklotrase, často nie je vidieť tieto bočné chodníky (je ich niekoľko za sebou), pretože ich zakrývajú kríky a dochádza ku kolíziám s chodcami. Navrhujem vyznačiť prechody pre chodcov na tejto cyklotrase (aby chodci aj cyklisti videli, že majú byť opatrnejší), prípadne upraviť kríky aby sa zlepšila viditeľnosť.
Oceňujem však, že bolo pri stavbe myslené na veci zlepšujúce bezpečnosť, ako zavedenie cyklochodníka za zastávkou, aby cyklisti nezavadzali chodcom pri nástupe do autobusu a zvýšenie bezpečnosti a viditeľnosti na prechodoch cez cestu.

31. máj 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor dopravy + referát zelene

Mesto Trnava
02. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Referát zelene zadal orez spomínaných kríkov Správe majetku mesta Trnava na vykonanie 30%tnej redukcie kríkov.

Referát zelene
02. jún 2021

Juraj Malec

Stĺpiky, ktoré bolo osadené kvôli bezpečnosti cyklistov a chodcov teraz zabraňujú vychádzaniu áut na ulicu Špačinská, čo určite znepríjemňuje život hlavne záchranárom, teda sanitkám a hasičom, ktorí sa urgentne potrebujú dostať na hlavnú. Teraz sa musia otáčať a kľučkovať medzi činžiaky, kde sú tiež chodci, cyklisti a kolobežkári, čo je ešte nebezpečnejšie ako výjazd na Špačinskú a trvá to oveľa dlhšie vymotať sa z tých činžiakov nehovoriac o tom, že sa tam pravidelne stretávajú autá a rôznych smerov, keďže sú tam len dva východy - na Murgašovu a Hajdóczyho.
04. jún 2021

Ján

Ak by sa robil orez kríkov, tak by sa museli odstrániť kríky hrubé asi 20cm pred stojiskami na kontajnery. Neviem či je to najlepšie, ale výber riešenia nechám na vás.

A ohľadom tých stĺpikov - niektoré z nich by sa mohli nahradiť za sklápateľné, ak by sa to riešilo.
08. jún 2021

Karol

30% orezanie kríkov nezaručuje dobré rozhľadové pomery pre chodcov ani pre cyklistov a kolobežkárov.
Neustále dochádza ku kolíziám. Treba poslať projektanta, pracovníka dopr. inšpektorátu a pracovníka mestského úradu, aby v troch kritických miestach skúsili prejsť s detským alebo invalidným vozíkom s vlastným rodinným príslušníkom pomedzi spomínané stĺpiky cez cyklochodník. Stačilo by, ak by ako obyvatelia vynášali odpad. Stačí si pozrieť koľko prechodov je na Rybníkovej a ako sú označené cyklochodníky v spodnej časti Bučanskej pri panelákoch. Tu to nie je potrebné lebo obyvatelia asi nechodia od domov po chodníkoch a nekrižujú cyklochodník.
15. jún 2021

Ján

Neviem, či je až taký veľký problém označiť tie 3-4 prechody pre chodcov podobne ako je to napr. na Saleziánskej. Tie kríky už začali orezávať a znižujú ich o tých spomínaných 30%, ale len orezanie kríkov podľa mňa stačiť nebude.
09. júl 2021

Ján

Dobrý deň, prosím o domaľovanie prechodov pre chodcov cez túto cyklotrasu, pretože sú z bicykla veľmi zle viditeľné bočné chodníky pre chodcov a tiež aj vchody na kontajnerové stojiská prekryté kríkmi. Na obrázku vidíte príklad toho, ako to vyzerá na Saleziánskej.
09. júl 2021

Ján

Niektoré chodníky sú viditeľné, niektoré vôbec:
21. júl 2021

Ján

Haló? Rieši sa to? Tuším som niekde videl vizualizáciu že tam mali byť prechody označené zelenou farbou, keď ten obrázok nájdem, dám ho sem.
21. júl 2021

Ján

Tu:
28. júl 2021

Peto

dnes ráno upravovali výšku. Siel som na bajku, nefotil som, ale je to hotové na výšku stĺpikov.
28. júl 2021

Ján

5ulo> To je výborné! Dúfam ale, že nezabudnú aj na nakreslenie prechodov.
27. október 2021

Ján

Bolo by podľa mňa dobré kríky úplne odstrániť z prednej časti kontajnerových stojísk. Väčšina týchto prechodov by sa tým pádom vyriešila. Problém by bol jedine s vysokým kríkom, ktorý je v zákrute vedľa zastávky. Tým, že do zákruty vôbec nie je vidno, človek neočakáva, že sa v nej nachádza nejaká ulička. Tam by to mohlo vyriešiť nakreslenie nejakých čiar/znakov rovno na cyklochodník, ktoré by upozorňovali na spomalenie.

Ak sa aspoň toto vyrieši, došlo by k veľkému zlepšeniu bezpečnosti a prehľadnosti v týchto kritických miestach.
29. október 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na riešenie na referát zelene. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? referát správy zelene

Mesto Trnava
02. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
z nášho pohľadu je to vyriešené, kríky sú o 1/3 zrezané už od leta.
Kto? referát správy zelene

Mesto Trnava
04. november 2021

Micro

A čo s priechodmi?
14. november 2021

Karol

Špačinská cesta-cyklotrasa-neoznačená

Bezpečnosť pri križovaní na ŠC č. 7. Uvádzam časť tech.podmienok Min. dopr. TP 085 - 8.6 Križovanie chodec – cyklista
1. Križovanie bez vyznačenia priechodu pre chodcov
Využíva sa tam, kde je intenzita chodcov menšia ako 50 ch/h. V križovaní musí byť dostatočný
rozhľad pre chodcov a cyklistov zabezpečený tak, aby sa jednotlivé pohybové prvky vzájomne
videli na vzdialenosť 15,00 m pred križovaním.
Tieto TP vydané 1.6.2019 nie sú rešpektované v projekte cyklotrasy ani pri kolaudácii a doteraz ani napriek viacerým urgenciám občanov. Ak sa vyriešia rozhľadové pomery uvedeného križovania ani zrezanie kríkov o 30% nezaručuje bezpečnosť osobám nižším ako sú kontajnery na odpad.
15. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pošleme vašu pripomienku na posúdenie príslušným odborným pracovníkom.
Kto? referát správy zelene + odbor dopravy

Mesto Trnava
27. január 2022

Karol

Problém sa rieši 8 mesiacov. Počkáme až príde ku kolízii alebo sa to porieši alibistickou odpoveďou?
23. február 2022

Karol

Vážený admin/admina pre Trnavu, ktorí kontrolujú a zverejňujú nahlásené podnety – sú akousi spojkou medzi občanom a samosprávou. Zvyšuje sa frekvencia pohybu na cyklochodníku a zatiaľ žiadne riešenie.
30. marec 2022

Karol

Je smutné, že po takej dlhej dobe nereagujú anonymní admin/admina prípadne samospráva.
31. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet opätovne posielame na odbor dopravy a referát zelene k vybaveniu. Ospravedlňujeme sa za zdržanie.
Kto? Odbor dopravy + referát zelene

Mesto Trnava
07. máj 2022

Ján

Úprimne, asi najrozumnejšie bude počkať, kým budú aktuálne stojiská odstránené a vymenené za polopodzemné kontajnery. Tým by sa mala väčšina problémov vyriešiť.
26. máj 2022

Ján

Zatiaľ prosím aspoň o ostrihanie kríkov - už sa dosť rozrástli. Respektíve, je niekde dostupný harmonogram kosenia a údržby zelene? Dosť by to pomohlo s informovaním verejnosti, aby si ľudia nemysleli, že zas sa zabudlo kosiť a strihať stromy a kríky. Ďakujem.
30. máj 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet bol vyriešený 25. 5. 2022 - orez živých plotov zrealizovaný v celej dĺžke ulice.
Kto? Mestské služby Trnava

Mestské služby Trnava
30. máj 2022

Karol

Stále nie je doriešená pripomienka zo 14.11.2021. Ako vidno na foto je potrebné vyrezať ihličnany a zabezpečiť výhľady podľa citovanej vyhlášky nakoľko pre nižšie osoby bránia rozhľadu aj kontajnery. To ospravedlnenie samosprávy z 31.3.2022 bezpečnosť nerieši a je otázne či samospráva má vôbec snahu a schopnosti to vyriešiť nakoľko je tento problém nastolený už jeden rok. Jedná sa predsa o zdravie občanov chodcov i cyklistov.
11. august 2022

Karol

Je potrebné previesť strihanie živých plotov nakoľko od posledného strihania 25.5.2022 značne podrástli. Odbor dopravy sa od 15.11.2021 zatiaľ nevyjadril.
19. august 2022

Alex Gutto

žiadna značka uvedená na výtlky
21. november 2022

Sára

Špačinská cesta-cyklotrasa-neoznačená

Dobrý deň, vrámci obyvateľov Špačinskej by sme vás chceli poprosiť o doriešenie značenia cyklotrasy pozdĺž bytoviek na Špačinskej ulici. Východy od bytoviek sú neoznačené a bolo by dobré ich zabezpečiť buď prechodmi pre chodcov, spomalovačmi, alebo najlepšie obojím. Cyklisti a kolobežkári tadiaľto jazdia neopatrne, nepozerajú sa a odkedy bol cyklochodník vybudovaný stalo sa tu viacero nehôd, kedy cyklistika/ kolobežkár zrazil deti, či dospelých ľudí. Za pochopenie a vyriešenie tejto nepríjemnej situácie vopred ďakujeme.
05. október 2023

Vladimir Ekhardt

Doporučujem podnet uzavrieť, z VMČ posielame oficialnu žiadosť na domalovanie prechodov pre chodcov na cyklochodnik a vybudovanie zadneho/bocneho vchodu do stojisk. Kríky sa pravidelne strihajú a nieje dovod sa tu cyklit zakazdym ako kriky podrastu.
05. október 2023

Karol

Tieto návrhy neboli doteraz realizované. Prechody pre chodcov nie sú v projekte a nakoľko sa to realizovalo z eurofondov nie je možné to 5 rokov od kolaudácie meniť. Zadné/bočné vchody zamietol odbor dopravy bývalému predsedovi VMČ pre vysoké náklady. Napriek realizácii týchto návrhov nie je zaručená bezpečnosť. Iba si dávam otázku, ktorý cyklista/kolobežkár si prizná vinu na týchto prechodoch /tých bude 10/ pokiaľ tam nezostane ležať sám zranený? Oficiálna žiadosť VMČ nie je dôvod na uzavretie podnetu, nakoľko nie je isté, či sa ich návrhy zrealizujú.
06. október 2023

Vladimir Ekhardt

Ano co sa tyka 5 rokov od kolaudacie, tak sa nemozu robit na cyklochodniku zavazne zmeny, napr. ze sa cast cyklochodnika fyzicky prerobi na kus cesty a pod. Tu ide len o domalovanie par prechodov a s tym nemaju problem ani EU fondy a ani na MsU. Co sa tyka vchodov do stojisk, treba skusat, ak neboli peniaze v rozpocte v tom case ked to riesil byvali predseda VMC, tak verim ze sa najdu v dalsom rozpocte, vsetko je otazka priorit.
23. november 2023

Karol

Stále nie je doriešená pripomienka zo 14.11.2021. Ako vidno na foto je potrebné vyrezať ihličnany aby sa zabezpečil rozhľad podľa tech.podmienok Min. dopr. TP 085 - 8.6 Križovanie chodec – cyklista. Za dva roky neriešenia si to zaslúži Zlaté vedro.
24. november 2023

Peto

Rekonstrukcia vnutroblokov na Spacinskej je uz nastartovany proces. Bolo stretko niekedy minuly rok. Este pravdepodobne nejake budu. S reko nastopro pride aj reorganizacia tychto stojisk/krikov. Este do konca mesiaca je mozne vyplnit aj dotaznik k tejto lokalite.

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=EZm8575-JkqIBJAh5ecOzbymRf_pYNdHjJwPUHAliW1UOTcwQ0ZERTVKRVNaNFpFMThOOUNNU1JTVyQlQCN0PWcu
24. november 2023

Karol

Na vyrezanie predmetných ihličnanov netreba čakať na rekonštrukciu celého sídliska. Časová os riešenia doteraz: od spustenia cyklochodníka po 1,5 roku sa podali návrhy obyvateľov ústne, teraz po 16 mesiacoch sa zasa podávajú návrhy písomne prípadne elektronicky. Podľa toho si možno spraviť predstavu koľko bude trvať vyhodnotenie pripomienok, zadanie projektu, spracovanie projektu a jeho pripomienkovanie, výber zhotoviteľa a samotnú realizáciu, ale predpokladám, že toto nie je priorita samosprávy.
Podobné vyjadrenie k riešeniu problematiky sídliska mal Peto /bývalý 5ulo/ na rekonštrukciu Hajdóczyho, ktorá nakoniec spôsobila uzavretie jedného výjazdu/vjazdu sídliska.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania