Nové detské ihrisko pri koľaji

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Jojo 16. decembra 2014

Dobrý deň,
Posielam také info k novému detskému ihrisku:
Dospelá osoba musí byť z legislatívy chránená:
Zabezpečenie proti pádu
od výšky 1,5 m a do voľnej hĺbky, kde hrozí zasypanie materiálom alebo iné nebezpečenstvo poškodenia zdravia.

Deti na detskom novom ihrisku pri koľaji na Prednádraží majú možnosť ísť na šmýkačku iba prelezením z druhej preliezky , čo je vo výške od 3 do 4m bez zábradlia , zachytenia. Samozrejme ani rodič nedokáže to dieťa pridržať, nakoľko je to veľká výška...(aj pre vekovo staršie dieťa)
Je to v poriadku? (pochybujem, kto to aj mohol schváliť takto nebezpečnú vec...)

16. december 2014

Janka

toto je pravda, je to tam veľmi vysoko a nebezpečno
16. december 2014

jozo

najskôr je to podľa fotky tento výrobok:
http://sk.hags.com/products/play/112-uniplay/35-uniplay-drevo/8009294
_certifikovaný výrobok fy. HAGS _ ktorý splna normy pre detské ihriská, výška pádu je podľa udajov 2,9m. Veková kategoria 5-12 rokov....
je to v poriadku a netreba sa obávať :) ...kto sa bojí tam nepôjde, a až sa osmelí bude šťastný, že sa mu to podarilo :)
17. december 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
ďakujeme za podnet. O vyjadrenie sme požiadali dodávateľskú firmu.
O ďalšom riešení vás budeme informovať.

ÚKaM
17. december 2014

Stano

No ja som spadol len z 2,5 metra a skončilo to rozdrvenou pätou a 4-mi mesiacmi na barlách. Ale možno to bolo tým, že mám skoro sto kíl :-)
17. december 2014

jozo

detské ihriska a herné prvky sú navrhované a vyrábané v súladu s platnými STN (ktoré v sú v súlade s europskými DIN EN normami). Kritické výšky pádu pre jednotlivé typy povrchov určuje STN EN 1177.
http://www.en-1177.com/en1177.htm
- okrem výšky z akej padám je podstatné aj do čoho padám ...:) Pre detské ihriska je kritická výška pádu do 1m s dopadom na zeminu, do 3m (dopadová plocha hr. 30cm z štiepky, kôry, piesku, štrku), do 4m u umelých povrchov...
- herné prvky od Hags-u (jeden z najväčích výrobcov v EU) splňajú potrebné normy - ihrisko je po technickej stránke vhodné pre deti
treba dodať,že aj keď ihrisko splňa potrebné normy nie je nezaručené, že niekto nespadne a nedôjde ku zraneniu ...spadnúť a zlomiť si nohu, ruku je možné aj na rovnom chodníku ....treba byť opatrný :)
18. december 2014

maja

Takú odpoveď mohol napísať aj uradnik - mali by vedieť co objednavaju...alibisticky žiada o vyjadrenie dodavatela...a odpoveď bude:"je to v súlade s normami"...ukážka ako nebyť zodpovedný
31. december 2014

jojo spr.osty

jojo tak ty sa chod hravat do piesku.tam sa ti nic nestane a preliezky nech vytrhaju.trulo spr.osty
03. január 2015

Jojo

pán- jojo spr.osty (tak ste sa nazval) mal ste kruté detstvo... keď ste taký múdručký..
sme na svete rôzni ľudia... hrdina, takto anonymne urážať. aj vám všetko dobré...
14. január 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
pripájame stanovisko dodávateľskej firmy:
V zmysle normy STN-EN 1176 o bezpečnosti herných prvkov je stanovená maximálna kritická výška pádu z hernej zostavy do 3 m. Zároveň musí byť splnená podmienka normy STN-EN 1176 a 1177 na dopadový povrch, ktorý v tomto prípade tvorí plavený štrk frakcie 4-8 mm. Vrstva štrku pádu do 3 m je stanovená na 300 mm + 100 mm pre sypké materiály. Spolu teda vrstva plaveného štrku fr. 4-8 mm.
V prípade herného prvku HAGS Uni Play Lycce, ktoré je inštalované v súlade s odsúhlasenou projektovou dokumentáciou na detskom ihrisku „Herný areál Beethovenova“ v Trnave, je výška najvyššieho zoskoku 2,9 m. Spolu s dopadovým povrchom vyhovuje podmienkam normy STN_EN 1176 a 1177. Zároveň je prvok certifikovaný aj certifikačnou spoločnosťou TÜV a spĺňa požiadavku euronormy EN 1176.
Herná zostava HAGS Uni Play Lycce je určená pre deti od 5 rokov, bez váhového obmedzenia. Vekové určenie je vždy orientačné, hlavným kritériom je fyzický vzrast a pohybová vyspelosť detí. Všetky herné zostavy HAGS sú konštruované tak, že prvý krok výstupu na hernú zostavu je najnáročnejší (prvý stupeň výstupu na rebrík je vyšší ako ostatné, rovnako aj lezeckú sieť či lezeckú stenu a pod.). Ak ho dieťa bez pomoci druhého zvládne, malo by bez problémov zvládnuť všetky ďalšie pohybové aktivity, ktoré na danej hernej zostave naň čakajú. Iná je ale situácia, ak pri tomto prvom, najnáročnejšom kroku, teda pri výstupe či výleze na hernú zostavu, dieťaťu pomôžu rodičia, starí rodičia, kamaráti..., či dokonca vyložia ho na vyvýšenú plošinu a pod. Za takýto postup ale nezodpovedá výrobca ani prevádzkovateľ. Za takýto postup ako aj spôsob hry sú zodpovední rodičia (zákonní zástupcovia) detí. Nakoľko dieťa sa pri hre učí aj reálnym situáciám, ktoré ho v živote postretnú, prvky detského ihriska majú deti učiť aj primeranej miere rizika a predvídavosti. Dopadová plocha, v prípade tejto časti ihriska plavený riečny štrk frakcie 4-8 mm v predpísanej hrúbke, má zabrániť vážnemu úrazu pri prípadnom páde či nevydarenom zoskoku.
Všetky vyššie popísané požiadavky herná zostava, spôsob jej inštalácie aj bezpečnostnej zóny v plnom rozsahu spĺňa. Dodatočné umiestnenie siete, či iné navrhované bezpečnostné opatrenia ani úpravy na hernej zostave nie sú preto potrebné a ani možné bez súhlasu výrobcu a novej certifikácie.

Odbor investičnej výstavby
09. august 2016

Zuzana Karnasova

Ja som bola minuly tyzden svedkom padu dietata z tejto preliezky. Sice som nevidela ako padol chlapec (podotykam ze mal asi 9 rokov, takze ziadne male dieta), ale som mu na zemi pomahala. Nastastie to nebolo nic vazne (ci sa otras mozgu prejavil neskor, neviem... babku som poucila o dalsich moznych prejavoch).

Navrhujem zodpovednym osobam prehodnotit tuto preliezku a prijat opatrenia. Pokial sa tam nic fatalne nestane, si bude dodavatel pisat dokola svoje tvrdenia o splneni normy. Na preliezkach som nevidela viditelne oznacenie, od akého veku dietata je ta preliezka vhodna. ale asi 15 rocne pubertak sa nepojde na toto detske ihrisko spustat na tobogane.

Na uvedenom ihrisku som bola prvy krat. A na margo toho toboganu: asi si nebol vyskusat dodavatel v tomto teplom pocasi spustenie sa v nom, ked tobogan pokracuje este asi 1,5m bez prekrytia a vacsina deti ma kratase....
10. august 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v plnom rozsahu platí stanovisko dodávateľskej firmy k podnetu zverejnené 14. 01. 2015. Herná zostava nie je určená pre malé deti, je určená pre deti od 5 rokov s prihliadnutím na fyzický vzrast a pohybovú vyspelosť. Dodatočná úprava hernej zostavy nie je možná bez súhlasu výrobcu a novej certifikácie.

Správa kultúrnych a športových zariadení mesta Trnava
16. apríl 2018

Ladislav

Detske ihrisko - Beethovenova ulica

Dobry den.Detske ihrisko na Beethovenovej ulici ma nebezpecny problem pri ktorom uz spadli dve deti. Jedna sa o usek na fotografii kde lezu deti z jednej casti na druhu a medzi tym nie je ziadna ochranna siet ani doska a uz sa stalo ze dieta sa posmyklo a letelo uplne dole.Problem by vyriesila bud natiahnuta zachranna siet pod tymi prvkami kde sa lezie alebo tam dat plnu desku ktora zabrani padu dietata na zem vid foto.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania