Ulica Spartakovská-strom-zlomený konár

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

V riešení
meno
Matúš 13. septembra 2023

11.9 cca 14.30 spadol na zaparkované autá konár z pajaseňa. Na ulici je viac stromov tohto druhu, pás parkovacích miest je vyznačený priamo pod ich korunami. V korunách je pomerne veľké množstvo suchých konárov, ktoré postupne padajú na zem (na autá, na okoloidúcich). Včera jeden z nich spadol v uvedenom čase na biele auto a takmer zranil pani, ktorá sa prechádzala v tieni. Konár mal priemer cca 7 cm. Nebezpečné bolo najmä to, že bolo úplné bezvetrie, takže okoloidúca netušila, že jej niečo hrozí. Auto našťastie vyviazlo tiež bez poškodenia, nakoľko malo na streche nainštalované transportné priečniky. Bolo by vhodné spomínané stromy zbaviť aspoň suchých konárov, aby sa nabudúce nestalo väčšie nešťastie. Ďakujem.

14. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
podnet zo Spartakovskej ulice posielame na vybavenie, ak bude vyriešený, dáme vám informáciu.
Kto? Mestské služby mesta Trnava

Mestské služby Trnava
15. september 2023

Majo

Nieje to ten invazivny co treba odstránovat komplet podla vyhlasok/zákonov? Ailanthus altissima (Mill.) Swingle – pajaseň žliazkatý

Metódy odstraňovania
Pri tomto druhu je zakázané jeho výlučne mechanické odstraňovanie výrubom! Je potrebné použiť tzv. injekčnú metódu, pri ktorej sa aplikuje priamo do kmeňa stojaceho stromu registrovaný prípravok na ochranu rastlín (herbicíd) na báze glyfosátu. Šikmo dole sa do kmeňa vyvŕta dierka, alebo sa urobí šikmý zásek sekerkou, do ktorého sa vstreknú 2 ml koncentrovaného herbicídu (480 g/l). Záseky, resp. vyvŕtanie do kmeňa je potrebné realizovať každých 7,5 cm obvodu kmeňa. Najvhodnejší termín aplikácie je leto až začiatok jesene (v mesiacoch júl až september) za suchého počasia, kedy sa herbicíd po aplikácii rýchlo vstrebáva do dreva. Takto ošetrené jedince sa ponechávajú aspoň 2 roky, kým úplne vyschnú a až následne sa po úplnom vyschnutí môžu vypíliť.
17. október 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Spartakovská zlomený konár – podnet bol vyriešený 20. 9. 2023.

Mestské služby Trnava
17. október 2023

Matúš

Vzhľadom na to, že na pajaseňoch na celej ulici sú aj 17.10 stále suché konáre, tak bol môj podnet vyriešený buď odprataním konára (čo som urobil ihneď osobne), alebo dohovorom ostatným konárom, aby už nepadali na autá a ľudí, ktorí sa pod nimi pohybujú...
20. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Mesto Trnava má zaevidované všetky invázne dreviny v meste a postupne podľa plánu a v zmysle Zákona o ochrane prírody a krajiny ich likviduje. Nedajú sa zlikvidovať všetky naraz.
Kto? referát zelene

Mesto Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania