Ulica Vladimíra Clementisa-MHD-zlé nastavenie cestovného poriadku

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Uzavretý

S tou zlikvidivanou 13kou to “taktom” uz nikam nedotiahnete - prvy(!), spoj 7.55 a potom “taktom” 8:55… . Opakovane odignorujete ranny klucovy spoj s dojazdom na T. Vansovu pred 8:00 pre deti do skoly aj s nutnym sprievodom, pre pracujucich. Ale vratilo ste spoj a mate odskrtnute. Fakt uz nic od tejto garnitury neocakavam, ako obyvatel Druzby. Takymto pristupom veru sami vydlazdite cestu k tomu horsiemu v buducich volbach aj v Trnave, nielen ako ten na Sk urovni.

07. december 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
touto cestou Vás informujeme, že nemožno implementovať ranný spoj linky číslo 13 z dôvodu nedostatku vozidiel a vodičov v službách spoločnosti Arriva. Táto informácia bola opakovane zdôraznená a zaznela aj v oficiálnom stanovisku k petícii, ktorá sa týkala zachovania linky číslo 13.

Linka číslo 13 začína svoju prevádzku o 7:52, pričom toto časové načasovanie bolo zvolené s ohľadom na skutočnosť, že v tomto čase je vozidlo spolu s vodičom už k dispozícii po rannej špičke. Vodič, ktorý predtým obsluhoval iné linky, môže v tomto čase prevádzkovať linku číslo 13. Toto je momentálne jediná možnosť, ako zaviesť linku 13 aspoň v obmedzenom režime, s cieľom poskytnúť obyvateľom častí Kamenný mlyn a Terézie Vansovej priame spojenie na Polikliniku a obyvateľom Zátvoru a Družby s dvoma cintorínmi.

V odpovedi na petíciu bolo vyhovené aj požiadavkám týkajúcim sa upraveného trasovania linky číslo 13 v smere Družba – Kamenný mlyn cez zastávky V. Clementisa a Spartakovská. Rovnako bola akceptovaná žiadosť o premenovanie zastávky Starohájska na „Starohájska, Poliklinika“.

V súvislosti so študentami cestujúcimi na zastávku T. Vansovej, cintorín, je možné dosiahnuť ich presun do školy prostredníctvom prestupu na Šrobárovej/Zelenom kríčku medzi linkami číslo 14 a 2, pričom prestupný čas je stanovený na 5 minút.
Kto? odbor dopravy

Mesto Trnava
07. december 2023

Lubo

1., Po rokoch a roky konecne jazdil plny ranny priamy 9 min. spoj zo sidliska s max. hustotou obyvatelstva az dovtedy kym ste nezacali menit cas odchodu. Vyhodnotil toto niekto ? Ci to mam otocit cez 211ku ? 2., Ozaj, preco jazdi teraz 12min. namiesto povodnych 9min ci hadam aj menej ? Je to o 33% aj viac, dlhsie. 3., Prepacte, uz som to tu pisal, na trase 2km jazdit mhd s prestupom a tym ze posuniete spoj skor stratil tymto smerom na vyzname. Skorsi odchod z domu o 30 min plus prestupy je cas za ktory sa dostanete aj s prestupom do Bratislavy. 4., Vratili ste spojenie Druzba-Merkur do stavu z cias komunistov, do socializmu. Dlho naokolo, dlho s sprestupom alebo ako my a dalsi - aktualne autom. 5., V meste ako TT, ak uz potrebujete peticiu, ci nebodaj referendum, je zly signal a to znamena, ze komunikacia mesta/poslancov voci obcanom nefunguje. Preto ani peticia, ci referendum uz nemaju vyznam. Vynucovat nieco touto cestou uz nemusi mat opodstaneny argument. Je to len o tom, ze ludia vnimaju ovela viac to co ste neurobili a zanika to pozitivne co ste urobili. Podobne ako ked uz musite ziadat info cez 211ku aj to odignorujete. Inak postupujem za nekonanie vo veci dalej… 6., V buducich volbach volim vylucne politicku stranu z ponuky, ktora bude k dispozicii. Pokutne zoskupenia s roznymi privlastkami k Trnave u mna uz skoncili, kedze kontrola je u nich prakticky nulova.
07. december 2023

Lubo

7., jedna sa i o deti, ktore potrebovali sprievod, nieto este sa trmacat cez prestupy. Ved si to prosim Vas rano vyskusajte, najma ten prestup. Nie je prestup ako prestup - idealne na rovnakej strane, potom so semaforom na druhej strane a nakoniec uplne zle v rannej spicke na druhej strane. Dajte vediet, ci ste si sami v zavere v terene nakoniec nepoklepali na celo…
08. december 2023

Lubo

Dajme si to aj graficky alebo obrazok pre vedenie mesta, nezainteresovanych,. i ludi so snizenou schopnostou pochopit pisany text, resp. pre manazment bez schopnosti identifikovat problem v texte. Zlta = povodna trasa novinky 13ky od roku 2012 ranny “skolsky spoj”, Vystup pri cintorine bez nutnosti krizovat dopravne tepny. De facto zrusena na 10. vyrocie. Cervena + Zelena = Aktualne absurdne “riesenie” s prestupom cez dopravnu tepnu bez semafora v rannej spicke s casovou stratou 30min.+ v dosledku nutnosti ist na bus o 25 min. skor, co je rano absolutne neakceptovatelne. Kazda minuta rano ma “cenu zlata”. #ludianiesuzemiaky
08. december 2023

Lubo

A este jedno porovnanie - ako dlho trva cesta: - autom 5min - pesi 31min - mhd priamo 9min. povodne, uz len fikcia - mhd s prestupom 49min = 29min s prestupom + s odchodom skor o min. 20min. voci povodnemu casu (v Bratislave ste skor a v uplnom centre) Co si vyberiete ?
09. december 2023

Lubo

Riesenim je len vratenie 10 rocneho priameho spoja zo 7:17 na povodnych 7:40-46, teda skor na 7:40, kedze cas spoja sa predlzil z 9 na 12 minut bez pridania zastavky, paradoxne s podporou inteligentnym riadenim krizovatiek. Hm, to mi nevychadza. Kludne taktujte, mozno prepojte zo spojom 16 alebo co. Bez vratenia na priamy spoj toto “riesenie” zostane len parodiou na sluzbu obcanom mesta a ludia z najhustejsie zaludnenej lokality v Trnave zostanu alebo budu stale viac vozit deti autami.
09. december 2023

Lubo

Alebo inak, jedinecnu 9min. 13ku ste presmerovali ako 4km vyhliadkovu jazdu, podobne ako za komousov ostatne spoje, resp. pred 10mi rokmi. Sice cez Hlboku, ale teda to uz je uplne iny pribeh, len nazov 13 zostal. Davate teda do laty tu Druzbu, teda Tekela, Slottu zvlast - problemovejsia staticka aj dynamicka doprava ako pred tym, za pomoci pochovavania mhd pre obcanov lokality, nezmyslena uz 2. obnova akoze vnutrobloku v kratkom case 10+ roka, ale obyvatelia najhustejsie obyvanej zony okrem zhorseneho parkovania sa macaju v mlakach bez odtokov a po vydrolenych paneloch - akoze chodnikoch z cias sociku - a uz 6. rok cakaju co i len na aspon naplanovanie opravy, nieto este obnovy ako vnutrobloku zo strany lokalnych poslancov, ktori sa k teme prihlasili este v 2018 roku.
10. december 2023

Lubo

Uzavrete, ok. Ved aj u mna to uz mate uzavrete. Uz ziadne anomalie a cudne zoskupenie s nazvom neviem aka Trnava v buducich volbach nevolim. Uz len standardna politicka strana, kde je aka taka sanca na “reklamaciu”.
13. december 2023

Lubo

Dostal som dnes hint na stranke mesta o prieskume “jazednosti” linek MHD v case 10/2020, zvlast k reklamovanej povodne zrusenej linke 13 a vyslo na pocudovanie nasledovne: - 1., vo vytazenosti od 7 do 8hod vysla 13ka ako 6. v poradi z 10, az s velkym odskokom skoncili linky 14 a 2, ktore nedosiahli ani 50%, ci 25% vytazenosti linky c.13. - 2., vo vytazenosti celkom za cely den vysla 13ka dokonca ako 1.(!) v poradi spolu s linkou 3, s velkym odskokom skoncili ostatne linky, kde len dve dosiahli 55% vytazenost, dalsie tri 44% vytazenost az po 22% linka 14. “Kde jen soudruzi udelali chybu ?” No najskor zmenili casovanie 13ky, zrusili ju a vratili uz uplne iny spoj pod oznacenim 13. (ta presmerovanauz s 2 nasobnou dlzkou 4km namiesto 2km, urcite uz menej efektivna, Poliklinika po Vansovu je uz linka ina). Ako bolo dokazane z dat mesta, od V. Clementisa-Poliklinika po Vansovu bol spoj 13 vytazeny nie ze dostatocne ale maximalne vzhladom k ostatnym linkam. A to stacilo zakomponovat “len” dlzku linky, alebo aj pocet zastavok, ked uz argumentujeme nakladmi. Ako vidno, bolo mylne sa domnievat, ze ked uz 13ka neobsluhuje Biely Kostol, nema uz odpodstatnenie. Kolkoze sme za tu analyzu zaplatili ? Kedy nam konecne vratite ranny skolsky/pracovny spoj ?
22. január 2024

Ján

Lubo > pardon ze naburavam uzavrete starsie vlakno, bolo by dobrym riesenim (sice stale kompromisnym ale lepsim ako terajsi stav) posunutie startu linky z x:52 na napr. x:30? Jazdna doba v jednom smere zostane sice taka ista, lebo oproti povodnemu trasovaniu ide este cez Spartakovsku, ale stale lepsie ako prestupy. Mozem zalozit nove vlakno a dufat v pozitivnu odpoved, alebo pouzit ine komunikacne prostriedky.
22. január 2024

Ján

Takze pozrel som to, disclaimer: 13 som vyuzil fakt malokedy, takze realita moze byt ina.

Varianta s prestupom linka 14 na 2 pocita s prestupom medzi zastavkami Srobarova => Zel. kricok, co stale nie je idealne, ale je to len jeden priechod s ostrovcekom bez semaforu, takze do 30 sekund ste na druhej strane. Tam je na vas, ci to vedia vase alebo ine deti pochopit, ale nejaky velky problem by to byt nemal. Ak nie, v poslednom odstavci som dal mozne riesenie.

Ak by sa presuval cas odjazdu linky 13, musime ratat s tym, aby spolocne s linkami 2 a 14 mali priblizne polhodinovy takt. Co v praxi znamena odjazd z druzby x:20 pre 2/14 a x:50 (aktualne dokonca x:54) pre 13. Tu uz je potom dilema, ze ked sa posunie 13ka na povedzme x:40 alebo x:35, tak vznika v takte viac ako polhodinova medzera, co je neziaduce. Takze treba zase presunut odjazdy liniek 2/14, lenze tie zas dalej nadvazuju na volaco ine...

Este je mozne zaviest skolsku linku (napr. 24) na ten jeden cas, zaplatit sofera a najst nejake volne vozidlo, to by bolo asi idealne, kuk sem mesto? Predsa len MHD je sluzba verejnosti a nemusi byt z nej velky profit. A hura, mame bus na ktory nemusi nic nadvazovat, bez prestupov, vhodne aj pre mensie deti, ideal na dochadzanie.
22. január 2024

Ján

No nasiel som dalsie mozne riesenie, ktore by nic nestalo (mozno minutu casu, financne nic), ale zabezpecil by sa prestup na tej istej zastavke - Srobarova. Kuk obrazok - ruzovou linka 2, na ktorej by sa pridalo zastavenie na zastavke Srobarova - sice by tu boli potom 2 zastavky na 15m, ale rovnako absurdna situacia uz existuje na Prednadrazi linka 5 na krizovatke Botanickej a G. Dusika.
22. január 2024

Lubo

Jan, nehnevajte sa ale prestupovat 1 zastavku pred vystupenim, asi na 1,5km useku, ked dany spoj znovu zaviedli, asi nie. Rovnake odpovede som dostal od mesta. Linka 13 do 8:00, v useku Clementisa - Vansova bola podla statistiky 2020 najvytazenejsia zo vsetkych v TT. Nie porovanie na spoj ale na tieto dva body. Inde taka masa ludi sa nepresuvala. Potom to zacali menit, lebo BK a to bol zaciatok konca a nedavno sa sami na meste VMC vychod cudovali, preco to vlastne zrusili. Tolko k odbornosti.
22. január 2024

Lubo

Jan, absurdna je 1., ne/komunkacia mesta a 2., nekompetetnist riesenia dopravy ako takej. Co zasah, to vedla. Dynamicka (MHD, semafory) ci staticka doprava. Druzba zostava periferiou v obsluznosti.
22. január 2024

Ján

Lubo, snazim sa hladat aspon ake-take riesenie vasej situacie, vidno vasu frustraciu. Suhlasim, ze by bolo najlepsie znovu zaviest linku 13 tak, aby odchadzala okolo x:30 aspon pri tom prvom spoji (tusim to aj tak povodne bolo, ze jeden spoj bol posunuty a nie vsetky, prave kvoli zachovaniu taktu.

A pritom Druzba ma celkom dobre priame spojenia do ostatnych casti mesta... Skoda tohoto pochybenia.
22. január 2024

Lubo

S taktom nech idu do haja, ked im napr. na Prednadrazi idu 4 spoje v jednom case a potom hodinu nic. Ranne spoje pred 8:00 musia mat iny rytmus predsa. 13ka bol na TT revolucny pocin, ked prestali vyhliadkove jazdy okolo hradieb. Fakt sa da dohladat v zapisnici VMC Vychod, ako sa poslanci cudovali, preco nam len 13ku zrusili a hladali dovod, vlastne na zaklade coho. Groteska. Statisti. Fakt clovek postupne zacne verit, ze je to tu o jednom/par ludoch. Nie je mozne ziadat vysvetlenia vo vedeni strany. A nabuduce nam sem nakluse vladnut ina XY Trnava tiez bez struktur. Politicka strana by uz veci riesila a nebolo by jej jedno, ze po nas potopa. V podstate rovnaky vzorec spravania ako na vladnej urovni. Co nam len v TT do tej vody miesaju ;) ?
14. február 2024

Lubo

Dna 7.2.2024 prednesene aj na VMC Vychod, s poziadavkou doplnit linku 13 o zruseny spoj okolo 7:40-45, ktory podla dostupnej statistiky mesta z 10/2020 minimalne medzi zastavkami Clementisa - Vansovej bol najvytazenejsi spomedzi vsetkych spojov MHD v case 7:00-8:00. Inak povedane, mesto nepochopitelne zrusilo sluzbu obcanom, napriek rentabilite. No vratenie spoja nie je mozne lebo “nejsou lidi, busy” a udajne za stav moze este predchadzajuce vedenie mesta - argument mesta v 3. volebnom obdobi…

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania