Trstínska cesta-krík-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Dobry den, tento aj minuly rok riesil TAVOS nejaku havariu na A.Kubinu. Ani by mi nevadili vyjazdene kolaje, ale vyklcovali kriky medzi chodnikom a rusnou cestou. Okrem paradneho tienu v lete, sluzili aj ako ochrana pred hlukom a autami z cesty. Do povodneho stavu to uz asi nedaju, ale mohli by tam vysadit nahradnu zelen. Dakujem

21. február 2024

Citizen

Filip, nie len mohli ale je to vyslovene ich povinnosť zo zákona dať miesto do pôvodného stavu to sa týka aj vyklčovanej výsadby. Ale tiež by som rád videl stanovisko samosprávy.
27. február 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
predmetný živý plot bol vysadený na podnet obyvateľov odizolovať obytný súbor A. Kubinu od intenzívnej dopravy na Trstínskej ceste. Zelená vizuálna a hygienická bariéra bola umiestnená do priestorovo veľmi obmedzeného „zeleného pásu“ medzi chodník a komunikáciu tak, aby v maximálnej miere rešpektovala ochranné pásma existujúcich podzemných inžinierskych sietí súbežných s chodníkom. „Zelený pás“ križujú aj prípojky plynu a kanalizácie prebiehajúce kolmo na chodník.
Zelená bariéra bola vysadená s vedomím, že pokiaľ dôjde k poruche alebo rekonštrukcii niektorej zo sietí, bude odstránené nevyhnutné množstvo kríkov s tým, že dosadba môže, ale aj nemusí byť zrealizovaná.
Bezchybné prevádzkovanie objektov a zariadení verejnej kanalizácie, ktoré boli v dotknutom území opravené a zrekonštruované, má podľa platného zákona o verejných vodovodoch a verejných kanalizáciách prednosť pred výsadbou zelene.
Stiesnený priestor „zeleného pásu“ s husto uloženými podzemnými inžinierskymi sieťami neumožňuje bezkolízne umiestnenie kríkov v opravenom úseku kanalizácie, preto sa s ich dosadbou nepočíta.
Kto? odbor územného rozvoja a koncepcií

Mesto Trnava
27. február 2024

Filip

Co tak to vyriesit zelenou stenou? Dat do zeme zopar kolov, potiahnut ocelove lanka a nasadit nejaky popinavy plevel? bude to fungovat a nebude to ani take drahe. Toto mi nepride ako vyrieseny podnet. dakujem
27. február 2024

Citizen

Stanovisko mesta považujem taktiež v tomto prípade ako nepochopiteľné a čiastočne aj v rozpore so stanoviskom a neskoršom verejnom prísľube mestsa samotného občanom v súvislosti so stratégiou adaptácie mesta Trnava na dopady zmeny klímy.
Nakoľko mesto má v rámci stratégie vyprcované aj mapy, ktoré aj v totmo konkrétnom prípade poukazujú na koncentráciu obyvateľstva so zvýšenou citlivosťou na horúčavy. Aj v celkovej súhrnnej mape je tento “štvorec” označený za kritický.

Je teda na mieste otázka či mesto skutočne robí v záujme ochrany obyvateľstva pred zmenou klímy to čo deklaruje. Mám za to, že riešenie situácie možné je no uzavretie podnetu so záverom, že s dosadbou sa nepočíta je krátkozraké aj voči obyvateľom.

Na záver aby to neznelo len ako kritika, ak by malo mesto záujem mám zopár riešení ako inšpiráciu zo zahraniča.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania