Ulica Františkánska-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Marie Majerčíkova 10. marca 2024

Odvoz separovaného odpadu na Františkánskej ulici bol ešte nedávno 2x týždenne. Súčasne je odvoz iba v piatok. Fotografiu s preplnenými kontajnermi, ktorú prikladám, je už z pondelka. Pokiaľ príde vietor, odpadky budú rozfúkané po celej ulici, ktorá patrí do historického centra Trnavy.

15. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vyjadrenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? odbor komunálnych služieb

Mesto Trnava
18. marec 2024

Trnavčan

Kontajnery boli odstránené, odpad sa začína hromadiť uložený priamo na ulici na mieste, kde boli kontajnery. Toto asi nebude " riešenie"..
18. marec 2024

Trnavčan

Riešením bude len povinné umiestnenie kontajnerov pre separovaný odpad na pozemkoch rezidentov, v zmysle platného VZN. Obyvatelia by nemali jednoducho vykladať smeti na ulicu. Je to smutná ukážka " kultúrnosti".
19. marec 2024

Viktor Križan

Kým sa nezmenila frekvencia problém nebol, resp. ja som ho nezaznamenal. Akonáhle začali kontajnery vyprázdňovať len v piatok, už v sobotu boli kontajnery napoly plné a v pondelok už po poklop.

Trnavčan: Prosím, kde v platnom VZN č. 596 alebo 624 je povinnosť rezidentov mať kontajnery na svojich pozemkoch? Práve naopka, Čl. 9 ods. 3 písm. b ) VZN č. 624 ustanovuje: bytové domy - papier, plasty, kovy, VKM a terapaky sa zbierajú prostredníctvom 1100 l zberných nádob rozmiestnených pri bytových domoch. Frekvencia zberu nádob je 2x týždenne. Sklo sa zbiera samostatne do nádob s objemom 1100 l až 1300 l s frekvenciou zvozu podľa potreby alebo minimálne 1x mesačne. Zber triedeného odpadu je zabezpečený pri niektorých bytových domoch aj polopodzemnými nádobami s objemom 2,4 m³,3 m³ a 5 m³ s frekvenciou 2x týždenne alebo podľa senzorov.

Čím si obyvatelia Františkánskej zaslúžili, že platia rovnaké poplatky za odpad ako napr. na Vajanského, ale mali by mať povinnosti navyše?
19. marec 2024

Trnavčan

"papier, plasty, kovy, VKM a terapaky sa zbierajú prostredníctvom 1100 l zberných nádob rozmiestnených pri bytových domoch. "
Ide o to množné číslo, každý bytový dom by mal mať svoju nádobu PRI DOME. Nie jednu nádobu pre 5 domov alebo celú ulicu, to kapacitou nemôže stačiť.. Chcete mať celú ulicu lemovanú kontajnermi ? Alebo kontajner pre celú ulicu pred Vašim domom?Jediné riešenie je tie kontajnerý nejako upratať z ulice, tak ako kontajnery na komunálny odpad. Je to možno nepohodlné, ale ak nechceme žiťv odpadkoch rozfúkaných po ulici, tak je nutné pre to niečo urobiť . Alebo sa obrátit na odbor komunálnych služieb aby to " nejako" vyriešili.
20. marec 2024

Viktor Križan

Nechytajte sa prosím slovíčok, z toho textu nevyplýva, že kontajner musí byť pri každom jednom dome - kým bol tento jeden kontajner na celú ulicu a kým bol vyprázdňovaný pravidelne dvakrát do týždňa ako sa má, problém s kapacitou nebol a nebol ani rozfúkavaný odpad po ulici.
A kam tie kontajnery upraceme? Do stojísk v domoch, ktoré na to nie sú kapacitne uspôsobené?

Pokiaľ ide o poznámku "obrátiť sa na odbor komunálnych služieb, aby sa to nejako vyriešilo", tak vedzte, že vedenie meste Vás skôr vypočuje cez tento portál, ako cez podnet na príslušný odbor alebo cez výbor mestskej časti - sám predseda VMČ-stred sa tak vyjadril.
20. marec 2024

Trnavčan

Je zbytočné, aby sme sa takto dohadovali, obidvaja chceme to isté, odvoz odpadu bez problémov a smetí po ulici. Kontajner prístupný na ulici všetkým a kedykoľvek sa proti vandalizmu ( prehľadávanie " zberačmi") a rozhadzovaniu po ulici zabezpečiť nedá. Rovnako sa nedá zabezpečiť proti dovozu odpadu z iných ulíc a z prevádzok, často bez triedenia papier/plasty/komunál .. Viackrát sa stalo, že tesne po vyprázdnení kontajnerov sa tu zastavili autá, dodávky a okamžite boli kontajnery skoro plné aj zmiešaným odpadom... Strážnika ku kontajneru nikto nedá. A miesto na dva kontajnery na triedený odpad niekde vo dvore sa snáď nájde, bez dramatického zníženia komfortu bývania, väčšina domov na Františkánskej to tak má. Papier a plasty nesmrdia, kľudne môžu byť vo dvore, nemusia byť v stojisku prístupnom priamo z ulice ako komunálny odpad. To nie je až taký diskomfort. :-)
21. marec 2024

Trnavčan

Ešte dodatok, https://www.trnava.sk/sk/vseobecne-zavazne-nariadenie/624
čl.2, špeciálne bod10..
(10)Miesto stáleho i dočasného umiestnenia zberných nádob na odpad pri bytových
domoch určí mesto po prerokovaní s vlastníkom, správcom, užívateľom
nehnuteľnosti a zberovou spoločnosťou.
23. marec 2024

Vladimír

MsÚ tým, že takýto odpad vždy odstráni na náklady nás, daňových poplatníkov, priamo podporuje, aby občania nadrozmerný odpad nevozili do zberných dvorov, ale dávali ho k najbližšiemu stojisku kontajnerov na odpad.
15. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet je vyriešený. Nakoľko sa v okolí nádob hromadil v zvýšenej miere odpad a nádoby využívali aj okolité prevádzky mesto sa rozhodlo nádoby stiahnuť. V zmysle platného VZN 624 o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na území mesta Trnava sa zberné nádoby sa nesmú preplňovať ani preťažovať odpadom nad nosnosť nádoby stanovenú výrobcom nádoby. Nádoby, ktoré sú opatrené krytom, sa musia po vložení odpadu uzavrieť. Každý bytový má mať pridelené svoje nádoby na triedený odpad. Miesto stáleho i dočasného umiestnenia zberných nádob na odpad pri bytových domoch určí mesto po prerokovaní s vlastníkom, správcom, užívateľom nehnuteľnosti a zberovou spoločnosťou.
Kto? odbor komunálnych služieb

Mesto Trnava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania