Označenie cyklochodníka na Hviezdoslavovej

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený

Dobrý deň. Chcel by som sa spýtať, či by nebolo možné doplniť na cyklopruh na Hviezdoslavovej ulici pozdĺžne dopravné značenie na povrchu chodníka. Čas ukazuje, že to vertikálne je nepostačujúce, chodci na cyklistov vôbec neberú ohľad a využívajú cyklopruh ako chodník pre chodcov. Prichádza tak ku nebezpečným situáciám. Pozdĺžne značenie by podľa môjho názoru mohlo pomôcť. Ďakujem vopred za reakciu.

20. október 2015

Fero

To je aký nápad?! Ešte pruhy tam treba vyznačiť a hneď celý pekný výzor centra zrušite.dáko veľa chcete. Mali by ste vy brať ohľad na chodcov a nelietat tadiaľ.
Už to preháňate s tými cyklopruhmi atd
20. október 2015

Juraj Fuzák

tiez si nemyslim ze by sa tam malo znacit nieco aj na zemi. je to proste sposobene tym ze sa ludia navzajom nerespektuju. tak ako by mali cyklisti respektovat chodcov na hlavnej a byt k nim ohladuplni tak by to malo platit aj naopak v tomto alebo inom pripade. chce to len cas aby sa konecne ludia zacali k sebe spravat normalne a respektovat sa navzajom to je cele
20. október 2015

Matúš

Pán Fuzák, možno máte pravdu. Samozrejme sa po tomto chodníku nepreháňam a idem opatrne a pomaly. Bohužiaľ toto nie je len o nedostatku rešpektu zo strany chodcov, ale skôr o ich nevedomosť. Málokto prechádzajúci po tej ulici si uvedomí že ten cyklopruh tam vôbec existuje - na dopravné značky nie sú zvyknutí pozerať a nevýrazný rozdiel v dlažbe si nevšimnú. Mamičky s kočíkmi obzvlášť rady využívajú cyklopruh ako chodník. Píšem iba svoje praktické skúsenosti, od stola to možno takto pôsobí v poriadku.
20. október 2015

Jozef Šúst

mohlo by mesto zamestnant par brigadnicok, co by tam tyzden dva stali rozpravali o tom a rozdavali letaciky napriklad o cyklochodnikoch v TT. alebo to nemusi robit mesto ale nejaky cykloservis si kludne tak moze spravit reklamu.
20. október 2015

Fero

Prosím vás, raz je to centrum mesta, tak sa tam nemá čo premávať ako na ceste.už je toho veľa, čo všetko chcete mať pooznacovane.A rešpektujte aj tie mamičky s deťmi, kadiaľ majú ísť po ceste? Zbadáte keď budete mať svoje, že nebudete kocikovat na bicykli.
20. október 2015

Juraj Fuzák

jasne ze je to centrum mesta preto sa ocakava ze ti co tam pojdu na bicykli budu ohladuplni k chodcom ale tiez sa ocakava ze tam kde je cyklotrasa tak tam budu chodci ohladuplni k cyklistom. Je to presne ako napriklad na poliklinikovom moste, kolko ludi ide peso cez cyklopas? Kopec. A to je tam aj vyznacene na zemi.

@ Fero ja mam deti dve, ked idem s nimi peso, idem po chodniku, ked idem s nimi na bycikli idem po cyklotrase a kde nieje cyklotrasa davam pozor na chodcov, uplne jednoduche a funguje to :)
20. október 2015

Matúš

@Fero - diskutujme normálne, netreba do toho vnášať emócie a osočovanie. Inak to nemá zmysel. Vaše argumenty sú v tomto kontexte irelevantné. Pokiaľ viem, je tam cestička pre cyklistov, na ktorú je vstup chodcom zo zákona zakázaný a v tomto kontexte aj nebezpečný. Preto sa prihováram za zvýraznenie pásu pozdĺžnym značením, ktorým sa na kráse mesta neuberie.

@Juraj Fuzák - Samozrejme je ohľaduplnosť na prvom mieste. Rozdiel medzi poliklinikovým mostom vidím výrazný, chodci tam rozlišujú medzi svojim chodníkom a cestičkou pre cyklistov. To že to pár ľudí ignoruje je len výnimka. Na Hviezdoslavovej je tomu presne naopak - ľudia takmer vôbec nerozlišujú a ja sa im ani nedivím. Na dopravné značky chodec nie je zvyknutý pozerať, slabý vizuálny rozdiel v dlažbe tiež vôbec nepomáha.
20. október 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vodorovné značenie bude doplnené pri vhodných poveternostných podmienkach.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
20. október 2015

kolombo

Tu treba jednoznačne povedať,že chýba vodorovné dop.značenie.Také Košice majú vyhradený pruh pre cyklistov na pešej zóne.Keď to ide v Košiciach,prečo by to nešlo v Trnave.Nemôžme sa stále pozerať,že to by bolo škaredé.Je iná doba.Tu chcem povedať,že buď povolme cyklistom vstup na pešiu zónu alebo im to zakážme.Ja nemám problém so vzájomnou toleráciou,ale povedzme si na rovinu,že Slováci nie su tolerantní národ!To máte isté aj s parkovaním na Nám.sv.Mikuláša,parkovalo sa tam vždy,tak nevidím problém,prečo by sa nemohlo parkovať aj na ďalej.Poviem to takto,keď tam parkuje vozidlo s označením ako invalid,tak im MP nič nemôže a minule tam parkovali,tak štyri autá s kartičkou pre invalida.To môj názor chlapci.
20. október 2015

Katka

Určite je lepšie, ak sú jasne vyznačené pruhy pre cyklistov a chodcov, je to oveľa bezpečnejšie, ale tu to zjavne nemá význam - "pruh" by končil po pár metroch (je tam značka) - a čo ďalej po námestí?
20. október 2015

Flego

Neverím, že to pomôže, chodci bežne chodia aj po červených cyklochodníkoch a tie sú teda už dosť výrazné :-)
20. október 2015

Juraj Fuzák

jasne ze to nepomoze :) jedine ze by vymysleli znacku "Spravajte sa normalne" :)
20. október 2015

kolombo

Nevidím dôvod,prečo by na Trojičnom námestí alebo na pešej zóne nemohla byť vyznačená cestička pre cyklistov.Tak ako je to v Košiciach.Treba si pozrieť fotky.
21. október 2015

Katka

No, dôvody by boli - napríklad je ťažko vysvetliť dvojročnému dieťaťu, že holuba nesmie naháňať za žltú čiaru. Námestie je už viac ako 20 rokov pešia zóna, nie zóna bez áut. Pešia, to by malo znamenať pre peších. Ale je dnes oveľa viac "in" starať sa cyklistov ako o peších...
21. október 2015

Juraj Fuzák

@ Katka, nic nieje viac "in" :) viac in by bolo keby sa ludia navzajom respektovali namiesto toho aby na seba poukazovali prstom pri takej banalite ako je vztah chodec-cyklista
21. október 2015

jozef

Katka palec hore, pešia zóna je pešia zóna, nič proti cyklistom, ale nevidím problém zísť na pešej zóne z bicykla a peší, či ísť popri Balakove, v letnom období ako Katka hovorila deti behajú hore dole popri sedení na Hlavnej. A p. Fuzákovi , malo by to tak byť,ale sa mi javí, že s tými cyklistami sa to už prehána, cesty a chodníky opravte!!!!!!!!!!!!!!
21. október 2015

Juraj Fuzák

ja nemam nic proti cestam ani chodnikom ani cyklochodnikom, ale ked tvrdite ze sa s niecim prehana tak budte konrektny v com sa kde prehana, nemyslim to nijak ironicky ale budte konkretny potom sa lahsie diskutuje
21. október 2015

Jozef Šúst

ale no tak, pesia zona znamena chodit pesi. Potom ake behanie deti, ake behanie ludi? Ved to nedava zmysel, ak sa tam cyklista pomaly prestrikuje je ok. Ak ide rychlo, tak to je jeho arogantnost, no to zakazy a prikazy nevyriesia. Trend je vytlacat auta prec, tak snad nezacneme vytlacat aj bicykle :)
21. október 2015

Matúš

Zbytočne sa hádate. Cyklochodník tam už je, jeho označenie môže bezpečnosti len napomôcť. Argumentovanie že pešia zóna patrí len chodcom alebo že všetko sa robí pre cyklistov je zbytočné, lebo o to sa v tomto podnete vôbec nejednalo. Išlo iba a len o vyznačenie UŽ EXISTUJÚCEHO cyklochodníka.
21. október 2015

Juraj Fuzák

vsetko je to o vzajomnej tolerancii, v holandsku, dansku a hocikde inde ludia spolu chodci a cyklisti normalne funguju aj bez prikazov, zakazov a nariadeni. Len u nas robime zo vsetkeho strasnu vedu
21. október 2015

kolombo

Pani Katka,jednoznačne s vami nesúhlasím.Ja mám dvojročné dieťa a dávam naňho maximálny pozor.Určite ho nepustím na cestu alebo ho nenechám povedzme preskočiť nejakú žltú čiaru,keď viem,že by tam mohlo byť nejaké nebezpečenstvo.Je veľmi zaujímavé,že cyklisti na pešej zóne sa neriešili za bývalého vedenia!Jednoznačne treba spraviť vyznačené cyklotrasy a potom treba tvrdo riešiť či chodcov alebo cyklistov.Keď v Košiciach a v iných mestách sú na pešej zóne vyznačené cyklochodníky,tak nevidím dôvod prečo by nemohli byť v Trnave.Je to tam rozlíšené len farebnou dlažbou.Treba si to hlavne pozreť na fotkách.A mám aj v Košiciach veľa známych,ktorý sú s tým aj spokojní!
21. október 2015

kolombo

Mne sa jedná len o to,aby boli všetci spokojní.Vyriešilo by to takéto nezhody.
21. október 2015

Katka

Pár poznámok: všetci nebudú nikdy spokojní. Čo je dobré v Košiciach, nemusí automaticky fungovať aj v Trnave - košické Hlavné námestie je úplne dispozične inak riešené. Cyklisti sa na pešej zóne fakt neriešili, mali všetci (na základe dopravného značenia) ostávať pokuty za porušenie zákazu vjazdu. Ale čo má človek čakať, ak ten zákaz porušovali aj najvyšší predstavitelia mesta? Že zrušia pešiu zónu...
A aby sme sa vrátili k podnetu - navrhujem pred poštou cez cyklochodník nakresliť prechod pre chodcov, aby chodci idúci na poštu od jednoty nemuseli cyklochodník obchádzať....
22. október 2015

Fredy

Sú to odvolávky na Košice, ale ukazuje sa, že akosi ani tamojšie značenie nie je zárukou spokojnosti :
http://www.noviny.sk/c/krimi/zrazka-cyklistu-a-chodkyne-zena-je-v-kome
http://www.kosicednes.sk/cyklisti-kontra-chodci-kto-z-koho/
http://www.noviny.sk/c/slovensko/policia-si-posvieti-na-cyklistov-vytahuje-radary

Myslím si, že všetko je to o vzájomnej ohľaduplnosti a tolerantnosti.
Stačí dodržiavať zásadu: „Nerob druhým to, čo nechceš, aby oni robili tebe“.

V celom meste bez problémov akceptujem pomalú jazdu cyklistov po chodníku popri nebezpečných cestách. Bežne urobím úkrok, gesto alebo kratučké zastavenie, ak je to vhodné pri vzájomnom míňaní sa s cyklistom. Veľmi často pritom počujem od cyklistu „Ďakujem“. A obaja sme spokojní.
22. október 2015

kolombo

Ja nemám problém sa vzájomne rešpektovať,chodím s malým synom často na pešie zónu.Bicyklisti boli vždy a dúfam aj ostanú na pešej zóne.Len je veľa neprajníkov,ktorí stále bezhlavo útočia na cyklistov.Je ale veľmi zaujímavé,že to nerobili za čias bývalého vedenia.A nastúpil Bročka,tak poďme kameňovať všetkých cyklistov.Preto som navrhol ísť cestou ako Košice.A to,že nejaký chodec skočí do cesty cyklistovi na cestičke pre cyklistov je hlavne jeho chyba.Tak isto je,keď chodec skočí do cesty autu.Mám osobnú skúsenosť,keď mi bratranca zrazilo auto na ceste.Nikto nedával vinu vodičovi.Proste sa nepozrel a prebehoval ces cestu.
22. október 2015

Matúš G

Tiež sa mi úplne nepozdáva značenie na zem, ale dajme tomu. Ja osobne keď jazdím po cyklochodníku (napr. V. Clementisa, Park J. Kráľa, Hospodárska, aj tu,..) tak upozorňujem ľudí idúcich po ňom a ešte na nich aj zvoním, či už sú to mamičky s kočíkom, dôchodci alebo len deti. Ľudia reagujú rôzne: od nič, cez prepáčte až po vulgarizmy. Na druhej strane ak sa ocitnem na chodníku s bicyklom, napr. za kočíkom s mamičkou tak nezvoním, netlačím sa a idem pekne za nimi, alebo až zosadnem z bicykla. Tu som Ja bicyklista v menšine. Toto keď si ľudia nezačnú uvedomovať tak sa to nikdy nezmení. Ono to bude ešte pekných pár rokov trvať.
22. október 2015

Katka

Ak by všetci cyklisti (a chodci, motoristi, psíčkari, korčuliari, vozíčkári, mamičky s kočíkmi atď.) boli disciplinovaní a ohľaduplní, tak by sme nič takéto nemuseli riešiť. Ale nie sú - a preto sa vymyslia pravidlá a obmedzenia, ktoré tí ohľaduplní dodržujú, tí nedisciplinovaní ani náhodou, tak sa pravidlá sprísňujú a aj tak na ne doplatia tí slušní a ohľaduplní... A asi jediné, čo s tým - a trvá to dlho (preto to v Holandsku funguje a u nás nie) - je výchova, kontrola, pokuty a najmä žiadne výnimky
23. október 2015

Jozef A

Ja si nemyslím, že za bývalého vedenia neboli sťažnosti na cyklistov na pešej zóne - boli celkom určite. Ale takisto bolo tolerovanie takýchto cyklistov zo strany mestdkej polície - a stále je. Viackrát som na vlastné oči videl, ako tie superkočky, ktoré dávajú pokuty, videli cyklistu na ulici v protismere (Hollého ul.) a nič neriešili. Keby aspoň hubu otvorili a slušne mu povedali, aby zosadol. To isté aj morizovaná hliadka. Cyklistický chodník na pešej zóne jednoznačne treba, škoda, že sa to nepresadilo pri rekonštrukcii. Ak to nie je značkou dovolené, cyklisti tam jednoznačne nemajú čo robiť. To isté ale platí j pre chodcov, korí idú po cyklistickom chodníku. Treba to jednoznačne riešiť - a nemyslím tým automaticky pokutu. Veľká väčšina ľudí nie je arogantná, len si človek 1. jenoduho neuvedomí situáciu alebo 2. V tej nezmyselnej spleti neoficiálnych výnimkek to už nerieši. Neoficiálne výnimky tu nemajú miesto, rovnako ako dvojročné deti na cyklistickom hodníku. Na to je tam rodič, aby to nedopustil.
Cyklistický chodník nestačí, podľa mňa, odlíšiť len typom dlažby, treba tam aj piktogramy. Nehodí sa to do centra? Ja som presvedčený, že vizuálny zážitok je vedľajší.
24. október 2015

Matúš

Už tri dni je pekné počasie, ale náprava asi mešká...
26. október 2015

Eduard Trnavský

Ja som proti oznaceniu cyklochodnika pokial viem chodnik je vyznaceny INOU dlazbou, INEJ farby a okrem toho este znackami. Som pri tomu aby este aj nejakou kriklavou farbou (bielou,zltou) vyznacovali cestu a tam celkom zmenili vyzor historickeho centra. Tak isto som proti tomu ako vyznacovali parkovacie miesta na kapitulskej , vzdy sa to robilo tak ze do zamkovej dlazby sedej farby sa davali dlazdice inej vyraznej farby aby to nespatilo, a argument ze to nieje vidiet je podla mna uz dovod ci by nemal ist vodic k ocnemu alebo nemal zvazit odovzdanie vodicskeho preukzu.
26. október 2015

Peter

To Eduard Bridnan: Neodpustim si poznamku, ze popred skvost nasho mesta ktorym je posta moze byt namalovane cokolvek, to asi s historickym centrom spolu s Kralom Ludovitom a ROHom asi nema vela spolocne
04. november 2015

Matúš G

Stále neoznačené. Ale nevadí mi to.
11. november 2015

Martin Šimo

vazeni cyklisti, zacnite byt ohladuplni voci chodcom na chodnikoch a na pesej zone, kde mate vobec zakazane jazdit a nekompenzujte si neohladuplnost motorovych vozidiel voci vam na chodcoch. pouzivajte vystrazny klakson pokial vam chodec na cyklochodniku vojde do cesty, a postupne sa ludia naucia na cyklochodnik. kolki z vas na konci tohoto cyklopruhu pred postou na zaciatku pesej zony zosadnu z bicykla? ale aby boli chodci voci vam ohladuplni, to uz ano, vsak..? na cervenom pruhu na lavke druzba to bolo na zaciatku ovela horsie, lebo ludia boli zvyknuti chodit po pravej strane z mesta a zvyk sa meni tazko. ale po par rokoch je to ovela lepsie. takze treba byt trpezlivy a ohladuplny.
04. december 2015

Matúš G

Tak ako? Nechá sa to tak či pri jarnej obnove sa to vyznačí?
14. december 2015

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
vedenie mesta rozhodlo, že vodorovné značenie nebude doplnené.

ÚKaM
14. december 2015

Viktor

Dnes som šiel po Hviezdoslavovej a pozerám po ako pekne ju vynovili. V polovici ulice zdvihnem hlavu od dlažby a uvedomil som si, že som šiel celý čas po časti pre cyklistov. Naozaj je taký problém označiť že je to cyklopruh aj piktogramom na zemi?
15. december 2015

Jozef A

to Viktor - problém to nie je. Pamiatkari a aj dosť bežných ľudí majú svoj názor, ja zdieľam ten váš.Ono je tu celkovo vidieť dosť veľká nekoncepčnosť - najprv sa mesto vyjadrilo, že sa značenie doplní, potom sa vyjadrilo, že sa nedoplní. Najprv sa bicykle na bežných chodníkoch a pešej zóne tolerujú, potom netolerujú a potom zasa áno, ale (možno) iba niekde. Jedna cestička pre cyklistov vyzerá tak, druhá inak. To je to, o čom som hovoril v mojom príspevku hore - milión písaných a nepísaných výnimiek, ani svätý sa v tom nevyzná. A áno, aj tie parkovacie miesta sa dajú vyznačiť inou farbou dlažobných kociek, ale vieme, ako to po čase vyzerá. Alebo nevyzerá? V každom prípade sa vždy nájde estét, kto vás pošle na vyšetrenie k očnému - viď pán Brodňan. Ja osobne keď idem pešo, tak som väčšinou zamyslený a pozerám na cestu pred sebou, značky ako chodec na chodníku veľmi nevnímam. Veď idem po chodníku, nie? S piktogramom na zemi je šanca, že sa niekto zbadá, väčšia. A nie, neposielajte ma k očnému, na Hviezdoslavovej viem, kde je chodník. Ale aj tak sa možno v budúcnosti pozabudnem.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania