Topole pri škole

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Soňa 05. mája 2016

Kedy konečne vyrubete stromy oproti škole?každý deň tadial chodím s dcérou,ktorá je astmaticka a všetko to fuka na skolu.najväčší alergén,ktorý tam nemá čo robiť.

06. máj 2016

Jozefa

Kvôli vašej dcére budeme rúbať stromy. Vy ste asi chorá. Patríte na psychiatriu.
06. máj 2016

Fredy

Tie stromy robia problém s páperím pár dní do roka. Sú mohutné a pokiaľ neohrozujú okolie samovoľným odľamovaním konárov, nevidím dôvod na ich výrub. Ich pozitívny celoročný prínos pre okolie je oveľa väčší.
V silnom vetre sa popod mohutné stromy nechodí, je tam dostatok alternatívnych trás.
06. máj 2016

trnafcan.tt

Jozefa buď taká láskavá a neurážaj zadávateľku podnetu ! Vyjadruj sa k iba k podnetu a nekomentuj názory druhých. Ak nevieš napísať nič k podnetu, tak tu zbytočne "netrotli". Na alergie, astmy, atď. sa trnavčania liečia celý rok. Tu nejde iba o pár dní toho stromu. Ledva sa alergikovi zdravotný stav ako tak upraví po celoročnom liečení, príde zase obdobie pár dní produkcie toho "alergénneho stromového hnusu" a celý kolotoč behania po lekároch začne znova. Kto to nezažil, nevie o čom píše. Treba aby to vyskúšal na vlastnej koži, alebo koži svojich detí. Potom určite otočí v názore o výlučne pozitívnom pôsobení stromov na trnavčanov. Ja osobne som za výrub všetkých alergénnych porastov v TT . Okrem šírení alergií neprinášajú nič dobré. V TT bolo nedávno nasadených vyše tisícky nových stromov, ktoré majú nahradiť staré, aj alergénne stromy. Preto sa nič nestane, ak pár alergénnych stromov "odídeme do kachieľ ". Soňa dala vážnu otázku otázku, ktorá sa týka zdravia trnavčanov, tak si počkajme na vážnu odpoveď od mesta !
06. máj 2016

Fedor

čo ja viem ,všade sa takéto stromy vyrubujú a nahrádzajú novými Aj v Kamennom mlyne ako rekreačnej oblasti sa vyrubovali .
07. máj 2016

Martina

Jozefa : vy viete ako moze taky alergik/astmatik trpiet. Asi ani nemate predstavu co sa deje ked niekto dostane astmaticky zachvat. Autorka nepatri na psychiatriu. Ja mam tiez astmu a presne viem o co autorke ide. Chrani svoje dieta a tieto stromy su asi to najhorsie co moze byt. Som kazdopadne za vyrub a nahradit ich.
08. máj 2016

Gusto

Moja dcera je tazky alergik najma na brezy...vyrubeme aj tie v celej TT??
08. máj 2016

trnafcan.tt

Áno ! ! ! A nahradíme ich inými, nealergénnymi drevinami. Alebo chceš nechať svoju dcéru naďalej trpieť ?
08. máj 2016

Gusto

Trnafcan, to by bolo sice pekne, ale ona je alergicka aj na vsetky travy :-D proste na vsetko co kvitne pocas celeho roka...tak neviem ake riesenie este vymyslis :-D :-D :-D a moja dcera netrpi, dostava adekvatnu liecbu formou antihistaminik (pocas sezony) a desenzibilizacnych pripravkov (cez zimu)
08. máj 2016

trnafcan.tt

Gusto, práve si trnavčanom oznámil, že dávaš prednosť alergénnym drevinám a burinám pred zdravím Tvojej dcéry ! ! ! Si skutočne "skvelý ocko".
09. máj 2016

Gusto

Trnafcan, "clovek" ako ty, ma nemoze urazit...
09. máj 2016

Jozef Šúst

su tie topole naozaj az tak na vine?

Topoľ – vypeľuje sa v marci až apríli, ale jeho peľ, z hľadiska zastúpenia medzi alergénmi, nemá žiadny význam – alergénom sú trávy kvitnúce v období úletu semien topoľov, uložených vo vatovom obale (tie môžu dráždiť dýchacie cesty). Výrub topoľov alergikom nepomôže.

http://www.zdravie.sk/choroba/49843/pelova-alergia
http://topolcany.sme.sk/c/5937365/chumace-z-topolov-nesposobuju-alergie.html
http://diagnosis-sk.bestmed.in.ua/alergie/27814-anti-alergia-topo%C4%BE-pperie.html
http://kosice.korzar.sme.sk/c/4422707/biele-chumaciky-z-topolov-nie-su-alergenmi.html
09. máj 2016

trnafcan.tt

Jozef, topole sú alergénne dreviny, to neprerobíš, to je fakt. A kvitnúce trávy prerastené burinou tiež. Práve preto je OPS plný podnetov trnavčanov aj na častejšie kosenie tráv a buriny. Práve pred ich rozkvitnutím, aby sa nemohli šíriť alergény. Ja viem, že Gustovi je to jedno. On jednoducho "nacpe" svoju dcéru antihistaminikami (počas sezóny) a desenzibilizačnými pripravkami (cez zimu) a hotovo, vybavené. Samá chémia. Dúfam, že jej skvelý ocko Gusto konzumuje výlučne zdravé prírodné produkty bez chemikálií. Pre dcérku "chémia", pre ocka "bio". Skvelé !
09. máj 2016

Jozef Šúst

neviem, toto je tema, co nema ziadne idealne riesenie. Vyrub stromov neni idealne riesenie, lebo alergenov je tolko ze potom by trebalo vyrubat vsetko. no bacha existuje aj alergia na slnko.

Neviem poskytnut riesenie, jedine co ma napada, tak ako ludia v pekingu aj tu sa mozu zacat ludia nosit vnajhorsich obdobiach rusky na tvar.

Ak som s tych clankov aj z inych zdrojov pochopil topolove paperie neni alergen, to je fakt :) Je to skor prenasac roznych inych alergenov. Proste nech mesto a ty co to maju na zodpovednost rozhodnu, a kto enbude suhlasit sa bud prisposobi alebo sa pojde sudit, ideal neexistuje. Stryko v ravi ze na alerrgiu pomaha domace palene, ale treba byt od mala
09. máj 2016

Peto

Trnafcan, zabudol si na jeden fakt.. otec s dietatom sa nemusi pohybovat LEN a VYHRADNE po Trnave ;) Takze vyrubme cely svet a pravidelne kosme komplet celu plochu zeme.. ma to logiku ;)
09. máj 2016

Gusto

...a schovajme slnko a vyhubme zvery...ved aj to su alergeny :-D A co taky prach? A roztoce? K tomuto "panovi" uz len tolko : ostal tym, cim ho otec robil...nema zmysel sa k nemu viac vyjadrovat.
09. máj 2016

Maja

Mám alergiu na topole, na brezy, na všetky trávy, na jelše a aj na kopec iných vecí. Ak začnú lietať chumáčiky z topoľov - začína kýchanie, smrkanie, slzenie. Beriem lieky a za tých 30 rokov viem, že si nepomôžem. Ale stromy vyrúbať n e c h c e m - tie za to predsa nemôžu, Gusto má pravdu. Za dva tri mesiace to prejde. Mojou jedinou záchranou je auto a nechodiť von - vyhýbať sa exteriéru. Musím všade chodiť autom, dokonca aj "do mesta", pretože ak som vonku viac ako 5 minút, potom pol dňa kýcham a tečie mi z nosa. Taký je život.
09. máj 2016

trnafcan.tt

Maja nám tu krásne vykreslila ďalšie negatívum alergénnych porastov : Nutnosť alergika používať auto a znečisťovanie ovzdušia výfukovými splodinami ! Nedávno sa na OPS viedla vášnivá debata, či treba, alebo netreba budovať parkoviská. Teraz nám tu Maja poskytla veľmi relevantný dôkaz, že parkoviská budovať určite treba. Aj na úkor zopár vyrúbaných stromov, ktoré sú nahraditeľné novou výsadbou. Dúfam, že Maja podporuje budovanie nových parkovacích plôch ( ktorých je nedostatok a stále ubúdajú ) keď ich musí používať doslova existenčne tak, ako to popísala.
09. máj 2016

Peter

Preco chcete hned vsetko vyrezat? Cital som studiu o topoloch a okrem chumacov, ktore su neprijemne do prveho dazda na nich nic nie je, treba pod nimi pokosit travy ktore aktualne kvitnu, to je alergen ktory je teraz aktualny
09. máj 2016

Janka M.

tento topolový park je v bezprostrednej blízkosti školy. Kompetentní by mohli aspoň začať sadiť mladé stromy v tomto parku, ktoré by časom mohli nahradiť tieto topole ;-)
10. máj 2016

Flego

V minulosti som počul, že existujú nejaké plány na postupnú likvidáciu topoľov na území mesta. Neviem nakoľko je to aktuálne, ale je fakt, že mladé topole sa na území mesta už dávno nevysádzajú. Tie staré pochádzajú zo 60-tych rokov a pomaly dožívajú a odstraňujú sa.
10. máj 2016

Peto

Flego, spominalo sa to minimalne v suvislosti s topolmi na Rybnikovej ceste. Cca 4-6 rokov dozadu tam bol vyrub niekolkych kusov.
11. máj 2016

begus

2jozefa: ste neskutočná chudera. vyjadrujete sa ako 60 ročný spotený autobusar. 2gusto: áno, vyrubat všetky brezy ako najsilnejšie alergény by naozaj malo zmysel. hlavne v okolí školy do ktorej chodí 650 detí. a že vám to nedáva zmysel - to nie je problém tých, čo chcú situáciu riešiť, nie sa s ňou iba zmieriť.
11. máj 2016

trnafcan.tt

Súhlasím s begusom.
12. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
v prípade priaznivého počasia (pokiaľ nebude pršať), zabezpečia zajtra, t. j. 13. 5. 2016, pracovníci menších obecných služieb vyhrabanie trávnika a pozametanie chodníka.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
16. máj 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
dnes, 16. mája 2016, pracovníci menších obecných služieb v rámci možností pozametali a vyhrabali chumáče plodov topoľov. V priebehu tohto týždňa sa čistenie ešte raz zopakuje.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
15. august 2016

Matúš G

Na porovnanie. Ako ďalej s týmto podnetom?
14. jún 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
mesto neplánuje výrub týchto topoľov. Ak by obyvatelia chceli, treba si podať podnet na výrub drevín, tlačivo na výrub sa nachádza na dolnej lište na stránke www.trnava.sk.

Odbor dopravy a komunálnych služieb

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania