Neporiadok okolo zberného dvora - Sasinkova ul.

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Beata Marušíková 23. apríla 2017

Pred zberným dvorom (ZD) na Sasinkovej ulici je už niekoľko mesiacov narastajúca halda pneumatík, ktorá by mala byť vo vnútri objektu. Vyzerá to hrozne a navyše deti sa s nimi hrajú a potom ich nechávajú po sídlisku.
Tiež pred bránu ZD obyvatelia ukladajú odpad, ktorý vietor roznáša po okolí a znečisťuje mám to ulicu a sídlisko. Nemohla by mestská polícia v čase, keď je ZD zatvorený, občas prejsť okolo a pokutovať ľudí, ktorých​ pristihnú pri vykladaní či rozhadzovaní odpadu? Ďakujem.

24. apríl 2017

Karol Kamenár

Pridavam sa k podnetu. Byvam v 8, zberny dvor mam rovno pod oknami a balkonom. Pneumatiky uz raz zmizli (asi nejaky hromadny zvoz), ale znovu sa tam nakopili.. a navyse, ako pise Beata, obyvatelia tam ukladaju odpad, ktory je casto roznasany po okoli.. MP (dokonca raz pokutovali aj statni) moze prejst okolo, ale musela by to byt nahoda, aby zrovna v tom case vykladali odpad.. pre mna by bolo riesenie uplne presunutie ZD :)
24. apríl 2017

Fredy

Konečne sa ľudia naučili odvážať odpad do zberných dvorov (poprípade, keď sú zatvorené, k ich bráne).

Principiálna otázka je,

či chceme, aby ľudia odpad vozili do zberného dvora (a v čase jeho zatvorenia tolerovať,resp. vytvoriť podmienky na jeho uloženie napr.pri bráne, následne spracovať) alebo sankciami pri zbernom dvore dosiahnuť, že sa ľudia budú zbavovať odpadu kade-tade, kdekoľvek.

V konečnom dôsledku je zrejme výhodnejšie a najmä na spracovanie lacnejšie , keď sa odpad koncentruje na určitom mieste ako nekonečné vyhľadávanie a odvážanie odpadu „odkiaľkoľvek“.

Nový spôsob „ne-odoberania“ starých pneumatík na zbernom dvore je zrejme dôsledok úpravy príslušného zákona a ten, čo to vymyslel, nevedel čo činí.
25. apríl 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
znečisťovanie verejných priestranstiev v blízkosti zberných dvorov, ale i na iných miestach v celom katastri mesta registrujeme a venujeme mu adekvátnu pozornosť. Hliadky okolo takýchto miest prechádzajú a v prípade, ak znečisťovanie verejných priestranstiev konkrétnou osobou zaregistrujú, vyvodia voči znečisťovateľovi príslušnú zodpovednosť. Takéto prípady sú však zriedkavé, nakoľko k ukladaniu odpadu celkom prirodzene nedochádza za prítomnosti hliadky polície. Nie sme a ani nikdy nebudeme z personálnych dôvodov schopní zabezpečiť na všetkých miestach fyzickú prítomnosť hliadky v čase, keď dochádza k znečisťovaniu verejných priestranstiev.

Mestská polícia mesta Trnava
23. august 2017

Peter M.

a ta obrovitanska, velicizna kopa pneumatik pri zbernom dvore, ktora sa stale len zvacsuje a zvacsuje, a to napriek tomu, ze z nej uberaju deti a rozkotulavaju pneumatiky po sirokom okoli a takisto aj bezdomovci, ktori si z pneumatik robia sedenie apod., tak ta kopa tam bude teraz uz nafurt, az kym sa prirodzene nerozlozia v prirode? doba rozkladu 1 pneumatiky volne pohodenej v prostredi sa vraj pohybuje okolo 265 rokov. to sa da, nie?
22. september 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
podnet bol vyriešený 28. augusta 2017, kedy bola odstránená táto kopa pneumatík spolupracujúcou firmou.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
22. september 2017

Beata Marušíková

Prajem dobrý deň,
musela som sa pousmiať nad odpoveďou samosprávy. Áno, zakročili, za čo sme im boli veľmi vďační, ale pravdepodobne netušia, čo sa deje ďalej. Skutočne boli pneumatiky v jeden krásny deň odvezené a miesto ich skládky bolo vyčistené. Vzápätí tam pracovníci zberného dvora však začali ukladať nové pneumatiky a kopa opäť "utešene" rastie. A pôvodný problém vrátane hniezd potkanov medzi pneumatikami je tu zasa.
Vidím, že pneumatiky sú takto ukladané aj pred inými zbernými dvormi (napr. na Mikovínyho ul.). Pýtam sa teda, načo sú zberné dvory, keď je odpad oficiálne ukladaný na voľných priestranstvách mesta?!
Veľmi pekne prosím samosprávu, aby bol vydaný zákaz na voľné ukladanie pneumatík pred zbernými dvormi, inak náš problém vyriešený nebude nikdy. Ďakujem.
So srdečným pozdravom Marušíková
22. september 2017

Matúš G

Beata tento problém je dosť komplikovaný a mesto o ňom velice dobre vie, ale nie je to také jednoduché lebo sa zmenil v roku 2016 zákon o odpadoch. Tento rok sa to ale začína posúvať smerom dopredu.
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/44005/skladka-pneu-pred-zbernym-dvorom-na-mikoviniho
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/25526/odpad-pred-branou-zberneho-dvora
https://www.odkazprestarostu.sk/trnava/podnety/42196/skladka-pneumatik
Zberné dvory nemôžu prijímať odpadové pneumatiky tak preto ich dávajú pred dvory - hrozí za to pokuta. Už sa chystá novela zákona.
22. september 2017

Beata Marušíková

Ďakujem za ozrejmenie. To som netušila, no na druhej strane ma vôbec neprekvapilo, že bol u nás opäť prijatý nedomyslený zákon. Nuž čo, budeme čakať...
Ešte raz ďakujem. Beata

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania