Odpad v rieke Trnávka

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Roman 04. júna 2017

V rieke pri ružovom parku sa na jej brehu aj v nej nachádzajú nežiaduce
predmety bolo by vhodné ich odstrániť.

04. jún 2017

Matúš G

Dnes chalani z LT čistili koryto z opačnej strany:
https://www.facebook.com/brockatt/?fref=ts
05. jún 2017

Juraj Fuzák

Cistenie Trnavky bude tym smerom urcite pokracovat. V sobotu sa nam podarilo vycistit tok smerom od Kalvarie po Bernolakovu branu. Takmer 800 kilov odpadu, koberce, pneumatiky, postele, skrine, flase no proste ciste peklo.
05. jún 2017

Peter

Chlapi, neberte to ako vrtanie do vas, ale preco sa to nerobi strojovo, napr s JCB? Volakedy to tak povodie cistilo. Nebolo by to efektivnejsie?
08. jún 2017

Juraj1

Takmer denne chodím okolo Trnávky. Aktuálne v nej tečie úplne čistá voda i napriek tomu koryto vyzerá ako stoka. Stále sa v ňom vytvárajú usadeniny, ktoré postupne zahnívajú a znehodnocujú tok, čo je zapríčinené malým množstvom vody a pomalým prietokom.
Asi by bolo vhodné odstrániť z dna pomocou stroja všetky prekážky ako kamene, kusy betónu a pod., aby sa nezachytávali a nich nečistoty, ktoré slabý prúd nie je schopný spláchnuť. Keďže asi nemôžeme rátať do budúcnosti s nejakým rapídnym zvýšením prietoku vody, bolo by to dobré riešiť zúžením toku ako je to za nemocnicou, čím by sa zrýchlil prietok vody a nedochádzalo by tak k zanášaniu a zahnívaniu koryta.
08. jún 2017

Juraj Fuzák

Mylis sa. Ak by koryto zahnivalo tak by smrdelo a neboli by v nom vidiet ryby a pri cukrovare by nehniezdili kacice. Dokonca sme nasli zive korytko v promenade co je znak ze voda nezahniva, usadeniny su prirodzene. Je vsak pravda ze vacsi prietok by uplne zmenil raz tohto nasho veltoku. Povodie nieje momentalne naklonene nejakym upravam ako napriklad prehradenia a podobne, dufajme ze sa to po par rokovaniach zmeni.
08. jún 2017

Juraj1

Mýlim sa ? No keď myslíš. Prejdi sa na Kollárovu, nakukni pri KR PZ z oboch strán do Trnávky a potom sa ozvi. Netvrdím, že hnije voda, tá je čistá a tečie, hnijú usadeniny !!! Aby som Ti ušetril cestu, priložil by som fotky, ale neviem ako.
08. jún 2017

Juraj Fuzák

Ano mylis, usadeniny su na dne kazdeho toku. Je to prirodzena vec. Ak by tam nieco hnilo tak to bude smrdiet a Trnavka nesmrdi. Jedine co v tej vode nema co hladat je to co tam nahadzu ludia. Posledny nezelany element co tecie do Trnavky je odvod dazdovej vody z Hospodarskej. Usadeniny niesu problem. Problem je bordel v nej a pomerne slaby prietok.
08. jún 2017

navstevnik

Dobrý deň,
zber komunálneho odpadu z koryta toku Trnávka v intraviláne mesta Trnava vykonávame podľa kapacitných možností. Napriek tomu, že za komunálny odpad na území mesta zodpovedá mesto, je snaha našej organizácie odpad z toku odstraňovať, no nie je možné túto činnosť vykonávať každý deň.
V mesiaci máj sme vykonali aj prečistenie dna toku traktorom s radlicou, nakoľko zahajujeme kosbu Trnávky, ktorá sa prevádza z koryta toku.
Pre informáciu uvádzame, že čistenie Trnávky v intraviláne mesta - krytá časť toku v areáli nemocnice a v Ružovom parku bolo vykonané v roku 2011 - 2012. Na najbližšiu skládku A.S.A. Trnava bolo vtedy odvezených spolu 2300 t nánosu, ktorý bol zložený zo zeminy, stavebného a komunálneho odpadu. Na prečistenie a umiestnenie odpadu na skládku boli našou organizáciou vynaložené nemalé finančné prostriedky
Fotodokumentácia - t.j. stavebný odpad pri moste na Zelenom kríčku nie je stavebným odpadom, ale lomový kameň je vyplavovaný z dna toku pri väčších zrážkach, kedy cez odľahčovacie stoky jednotnej kanalizácie TAVOSU dochádza k poškodeniu dna. Tento problém sme riešili so správcom kanalizácie, ale neúspešne a naša organizácia pripravuje opravu poškodeného dna toku v miestach výustí.
Fotografia vyústenia odľahčovacej stoky v lokalite Vajslova dolina - nános v mieste vyústenia je povinný odstrániť správca kanalizácie - TAVOS.
Správca kanalizácie takéto čistenie vyústení už v danej lokalite vykonával a znovu ich upozorníme na povinnosť čistenia.

S pozdravom

Mgr. Pavel Machava
Hovorca

Slovenský vodohospodársky podnik, š. p.
Podnikové riaditeľstvo
Radničné nám. č. 8
969 55 Banská Štiavnica

e-mail: [email protected]
08. jún 2017

navstevnik

Takto sa vyjadrili vodohospodari na moje otazky o cisteni Trnavky

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania