Stavba Modranka

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Lucia 03. augusta 2018

Na Topolovej ulici v Modranke sa stavaju bytovky. Od kedybje dovolene pracovat aj cez vikendy ? Jedna sa hlavne o nedelu. Kazde rano od 5:30 tu nabehne 50 robotnikov tazke stroje atd cez tyzden sa tu nikto nevyspi kvoli kriku a hluku a vikendy totiez ? Podla mna v nedelu je zakaz ...

03. august 2018

Zdenko

Cez víkend nezakazuje pracovať žiaden zákon.Platia sa od mája tohoto roku víkendové príplatky.Ale inak.Pracovať je povolene.
03. august 2018

Zdenko

Maximálne by sa to dalo uhrať na nočný kľud keďže ako sa uvádza robia už od 5:30.
Ale od 06:00 do 22:00 bez problémov.
03. august 2018

kolombo

Lucia prosím ťa,napíš nám aký zákon zakazuje pracovať cez sobotu alebo nedeľu.Aspoň odkaz.Viem,že mesto Trnava,hlavne stavebný úrad vydáva takéto obmedzenia.Vystavuje tým mesto Trnava sankciám.Páni úradníci zo stavebného úradu budú potom musieť cvakať pokuty zo súdu...
03. august 2018

Lucia

Dobry den pan Zdenko , neviem ale asi mate velky chaos v zakonoch ... ano pravda od 01.05. 2018 sa robili zmeny v zakonniku prace kde sa upravilo a stanovili zmeny ktore sa tykaju platobnych podmienkach kde zsmestnavatel je povinny zaplatit zamestnancovi pracu ked pracuje na sviatok nedelu a sobotu je to stanovene % atd a za mocne priplatky dalej sa zmeny tykaju 13.14. Platu ale len na dobrovolnej baze a je tam este ze zamestnavatel ma povinnost zverejnovat ponukannu mzdu v inzeratoch ... kde je tu spominana stavba ? Ci nieco o tom ci sa moze pracovat na stavbe v nedelu? Takze tuna mame na to iny zakon a to je zakon o obyvatelstve proti hluku ... dalej je zakazane pracovat v nedelu na stavbe uplny opak ! Ochrana obyvatelstva pred hlukom je v kompetencii uradu verejneho zdravotnictva . Mame na to zakon o ochrane pred hlukom ktora je v Zbierke zakonov pod cislom 40/2002 a jeho sucastou su aj obsiahle tabulky.A deli sa na dve fazy denny a nocny klud a mate pravdu to je limitovane casom od 6 rano do 22 je to schvalitelne ok to chapem to je v poriadku ale nedela a sviatky je to zakazane . Takze to co ste zanechali ako odkaz je uplna schomolenina ... najprw skusme wygooglit nieco ked uz nemame sajnu ani o com je rec ale teda nepisme tu schomoleniny co ame len tak poculi v tv novinach ...
03. august 2018

Lucia

A Zdravim Vas pan Kolombo vyjadrila som sa k tomu .. ved ako sme tolerantni ludia ... v poriadku nech pracuju nemozem povedat nic na firmu a ich zamestnancov oni za to nemozu riadia sa len zamestnavatelmi ... ale ja som tiez len clovek vobec vsetci na tejto ulici trpia si myslim len nikto proti tomu nic nerobi bo vsak na co ? Zase slovaci nic nespravia bo su lenivi a nechcu ai robit problemy a nerobia hlavne nic na vysse aj ked sme ako obyvatelia v prave .. a aj keby sme neboli proste sa chcem vyjadrit vsak mame demokraciu tak preco nie ? Tak preco nie ??? :D
03. august 2018

Fredy

Kolombo, prečo si myslíš, že by sa mesto Trnava nemalo snažiť chrániť svojich obyvateľov v sobotu a nedeľu (nárok na oddych a regeneráciu) pred obťažujúcim stavebným ruchom a hlukom?

Alebo by sa to mohlo poriešiť dajako takto:
https://www.noviny.sk/slovensko/338613-v-nedelu-si-nepokosia-v-obci-na-severe-slovenska-je-zakazane-vsetko-hlucne
a https://bratislava.dnes24.sk/dubravka-bude-mat-cez-vikendy-pokoj-od-hluku-204717 ?
04. august 2018

kolombo

Lucia aj Vás zdravím.Mne nevadí,že ste sem dali podnet,máte na to úplne právo.Píšete,že úrad kon.hygiena meria hluk a to je pravda.Len oni ho nejako nemerajú...Ale mesto s tým nič nemá,akurát im môže napísať.Fredy jednoducho mesto si nemôže vymýšľať rôzne svoje zákony-VZNká.To čo sme dávaš ako odkaz je totálny prepadák zo strany miest čo to uzatvorili.Jednoducho im to prokurátor zruší a ešte bude aj mesto platiť pokuty.Už takéto podobné VZN zrušil,treba si to tiež vygoogliť.Osobne som za aby bol napr.zákaz robiť v nedeľu hlučné práce,ale musí byť na to riadny zákon z národnej rady.Hlavne musí byť poriadne vypracovaný a potom aj tvrdo pokutovaný!Tuším to aj Matovič navrhoval.Ale dokým nie je,tak mestá nemôžu len tak od brucha si vydávať svoje vymyslené VZNká.Od 06:00 hod.počujem kosačky po Družbe a čo mám robiť?Skrátka ja som za,ale Slovensko bude stále za opicami,ohľadne zákonov.Dobre spracovanými.
04. august 2018

Miro Ostatník

Obmedzenie pracovnej doby na stavbe byva uvedene v stavebnom povoleni, pripadne tam byva odkaz na VZN ktore sa toho tyka. Treba pozriet na stranku mesta - je tam zverejnene urcite.
04. august 2018

Zdenko

Vážena pani Lucia.V Trnave na Podjavorínskej stavali hotel Impiq.Na 3 smeny.Nonstop.Boli sme sa stazovat na meste. Nič sme nedosiahli.V stavebnom povolení mali presne vymedzene co mohli a nemohli kedy robit.Mohli robit bez obmedzení.Jednoducho ked stavebny úrad povolí stavať mimo nočný klud tak smúlka.A btw.napada mi, že dotknuté subjekty musia byť v procese schvalovania stavebného povolenia prizvané aby povedali svoje námietky.Takže zjavne niečo podobné prebiehalo ked sa stavebné povolenie vydávalo aj na spomínanú predmetnú stavbu.Samozrejme môžem sa mýlit.Nie som právnik.Napísal som sem len môj názor na základe vlastnej skúsenosti.A záverom.Pokial fakt stavebník porusuje zákon,tak je to podnet na mesto /asi stavebný úrad /a nie na túto stránku.
04. august 2018

kolombo

Žiadne VZN ohľadne zákazu práce cez víkendy mesto Trnava nemá.Ani taký zákon neexistuje.Áno dá sa nájsť na stránke mesta Trnava rozhodnutia-stavebné povolenia rôznym stavbám.Tiež v určitých stavebných rozhodnutiach píše mesto kedy môže robiť firma a určuje im čas.Práve tu jasne prekračujú pracovníci zo stavebného úradu zákon.Je len otázku času,kedy to prokurátor alebo developer napadne.A bude prúser na svete.Nech potom ale platia pokuty úradníci.
06. august 2018

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
stavebníkovi neboli v stavebnom povolení vydané žiadne obmedzujúce časové podmienky na výkon prác na stavenisku. To však neznamená, že si stavebník môže na stavenisku vykonávať práce, ako sa mu zachce. Stavebný úrad osloví stavebníka a preverí dôvody stavebných prác v nedeľu, zároveň ho upozorní na toleranciu voči okolitým obyvateľom s požiadavkou, aby nedeľa zostala na stavbe dňom pracovného pokoja.

Odbor stavebný a životného prostredia

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania