Námestie Slovenského národného povstania-stavby a budovy-zlý stav budovy

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Micro 08. januára 2019

Nekvalitne prevedená práca na rekonštrukcii Dolnej brány - použité tehly sa rozpadajú.

10. január 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
o podnete sme prostredníctvom reklamačného konania informovali dodávateľa prác. Obratom sme dostali informáciu, že o poškodených častiach vie a opravu zrealizuje v čo najkratšom čase, hneď ako to dovolia klimatické podmienky.
Kto? Odbor investičnej výstavby
Kedy? marec 2019

Odbor investičnej výstavby
28. január 2019

Jakub

Okrem toho, že sa múrik rozpadá pôsobením počasia, párkrát som videl na ňom blbnúť skateboardistov, vrátane informačnej tabule, ktorej podoba je evidentne ideálna pre triky. O chvíľu bude omlátený ako kvetináče pri evanjelickej záhrade. Ale to by pamiatkári museli počúvať zdravý rozum, keď im kde-kto hovoril, že náznakový múrik nie je úplne najšťastnejší spôsob rekonštrukcie.
21. marec 2019

Micro

...už majú len 10 dní na opravu
04. apríl 2019

Micro

Keďže nočná teplota nesmie klesnúť pod 12 stupňov, oprava bude pravdepodobne až v máji.
https://www.trnavskyhlas.sk/c/25902-tehly-na-dolnej-brane-sa-drobia-trnavska-radnica-stavbu-reklamovala.htm
11. apríl 2019

Viktor

Keby len na Dolnej bráne, už sa opäť rozpadá aj múr pri City Arene...
28. apríl 2019

Micro

Bez zmeny.
02. jún 2019

Micro

Stále rovnako...
14. júl 2019

Micro

Už je júl...
15. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
zhotoviteľ stavby vykoná výmenu poškodenej tehly na objekte Dolnej brány do konca mesiaca júl 2019.
Kto? Odbor investičnej výstavby
Kedy? júl 2019

Odbor investičnej výstavby
06. august 2019

Micro

Už je august a nič...
03. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
poškodené tehly na prezentácii múrov Dolnej brány a barbakanu boli vymenené zhotoviteľom stavby. Taktiež boli opravené i murivá vedľa padacieho mostu a odstránená systémová chyba v napojení týchto murív na steny barbakanu.

Odbor investičnej výstavby
22. február 2020

Micro

Prosím o ďalšiu výmenu v záruke...
25. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

registrujeme poškodenie niektorých tehál v korune náznakového múru aj po vlaňajšej oprave. Už vtedy sme mali k dispozícii odborné stanovisko renomovanej firmy na stavebné materiály a stavebnú chémiu, ktorá navrhla alternatívnu konštrukčnú úpravu koruny obvodových stien pôvodného barbakanu i návrh stavebných materiálov na finálnu povrchovú úpravu. Prvý rok sme však chceli vyskúšať, či pôvodná koncepcia úpravy múrov bola chybná vplyvom zlého výberu murovacieho materiálu, alebo drolenie tehál spôsobuje systémová konštrukčná a materiálova chyba. Keďže zimná sezóna ešte asi neskončila, budeme sa tomuto problému venovať zrejme v 04-05/2020 i po konzultácii s KPÚ Trnava.

Odbor investičnej výstavby
05. júl 2020

Micro

Venovalo sa uvedenému problému? Nevyzerá to dobre.
28. december 2020

Micro

Mali to nechať pod zemou...
06. jún 2021

Micro

Deštrukcia rekonštrukcie pokračuje...
07. jún 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
spôsob ukončenia torza barbakanu je evidentne zo strany projektanta nevhodne zvolený a preto pravidelne po zimnom období dochádza k degradácii-deštrukcii tehál a spojovacej malty, minimálne v fragmentárnom rozsahu. Oprava povrchu bude znamenať aj zmenu konštrukcie ukončenia muriva i zmenu technologického postupu pri inštalácii finálnej vrstvy múrov.

Návrh nového riešenia budeme konzultovať s KPÚ Trnava i projektantom diela so snahou do zimného obdobia opraviť toto dielo. Mechanické poškodzovanie muriva skateboardistami bude ale deštruovať akúkoľvek konštrukciu.

Odbor investičnej výstavby
07. júl 2021

Viktor

Dva roky sa to neopravilo a postupne sa to rozpadá, ale na vine sú skateboardisti... Ti sa však v okolí hradieb nemajú kde rozbehnúť tak, aby vyskočili až hore. O tom, že tehly vypadávajú najmä vo vnútornej strane (ako je to napr. na foto z 28.12.), kde je kamenivo alebo drevený most, na ktorom sa skateboardom nedá vôbec jazdiť a o tom, že toto miesto je na kamere MsP ani nehovoriac...
17. november 2021

Micro

Ide zimné obobie a nie je to opravené...
18. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Preposlali sme ho na vybavenie na príslušný odbor. O riešení podnetu budeme informovať. Ďakujeme za porozumenie
Kto? Odbor investičnej výstavby

Mesto Trnava
23. november 2021

Odpoveď samosprávy

Napriek tomu, že od odovzdania diela ( september 2018) došlo už 2- násobnej oprave diela pôvodným zhotoviteľom, vplyvom i nevhodného užívania či minimálnej údržby diela dochádza permanentne k lokálnej deštrukcii hlavne obvodovej vrstvy tehál na náznakových murivách barbakanu. V zmysle PD je režné murivo budované zo starej tehly na maltu vápennú s prímesami. Zákonite pevnosť a odolnosť takto vybudovaného muriva hlavne okrajových častí pri nevhodnom namáhaní / skating, chôdza po murive, posedávanie/ spôsobujú postupne uvoľňovanie z maltového lôžka, praskanie tehál a tým postupnú degradáciu konštrukcie. Pevnosť vápennej malty je podstatne nižšia ako malty cementovej či vápenno-cementovej.
Dobrý deň,
vzhľadom na to, že projektant diela i metodik obnovy pamiatky trvajú na pôvodnom koncepte obnovy, dňa 22.11.2021 sme na pracovnom rokovaní dohodli poslednú opravu diela v zmysle schválenej PD a požadovaných technologických postupov, ktorá sa uskutoční hneď na jar 2022, keď klimatické podmienky umožnia pracovať v požadovaných teplotných podmienkach pre prácu s vápennou maltou. Pokiaľ ani následná oprava neprinesie želaný efekt stálosti a plnej funkčnosti diela, bude potrebné zmeniť konštrukciu a tvar koruny náznakového muriva.
Kto? Odbor investičnej výstavby

Mesto Trnava
24. november 2021

Micro

Nie len nevhodné namáhanie, chôdza a sedenie na murive poškodzujú toto dielo. Po každej chladnej zime zostane mrazom poškodených (rozpadnutých) niekoľko tehiel.
Kto uhradí náklady spôsobené zlým návrhom konštrukcie, materiálu a tvaru koruny muriva?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania