Odborníci a "odborníci" alebo hranica dvoch svetov

Zodpovednosť za riešenie: Trnava

Vyriešený
meno
Flego 16. novembra 2013

Cesta na obrázku tvorí hranicu medzi dvoma svetmi. O svet na obrázku vpravo sa stará odborná záhradnícka firma "A". Ako sami vidíte kríčky sú tam ostrihané tak, že ani podľa pravítka neodhalíte chybičku. O svet za cestou (na obrázku vľavo) sa stará odborná záhradnícka firma "B". Nepotrebujete žiadne pravítko aj voľným okom je vidieť ako "odborne" je živý plot ostrihaný: začína výškou 2,20 metra, potom v nepravidelných vlnovkách klesá až na 1,20 metra a za schodmi sa prudkým skokom dostáva zase na 2,20 metra. To je taký problém natiahnuť si špagát v rovnakej výške od obrubníka cesty, ten je predsa rovný, alebo si spraviť drevenú šablónu a priebežne si strihanie merať? A HLAVNE, NECHAJTE CELÝ PLOT VYRÁSŤ NA ROVNAKÚ VÝŠKU 2,20 METRA. Ten živý plot je tam nato aby oddeľoval bytovky od cesty po ktorej denne prejde 24000 áut, kríčky sú miestami mizerné, lebo ich nikto nehnojí ani nepolieva a keď ich ešte aj na nízko ostriháte tak sú tam úplne zbytočné. Najlepším riešením by bolo, ak by starostlivosť o tento živý plot prevzala firma "A", ktorá robí druhú stranu cesty, lebo vidím, že tá svoju prácu berie vážne a nefláka to hala-bala, len aby vykázala nejakú činnosť.

18. november 2013

Odpoveď samosprávy

Ďakujeme za podnet. O jeho riešení vás budeme informovať.

Gmitterová, ÚKaM
20. november 2013

Zuzana Ďurišová

Dobrý deň, moje meno je Ďurišová a som z firmy B teda z firmy DELTASPOL, ktorá vykonáva údržbu zelene na strane vysokého živého plotu. Nedá mi, aby som nezareagovala na uvedený podnet. Na kruhovej križovatke je vysadená zeleň , kde sa celoplošne strihajú vysadené kry minimálne 4 krát ročne , nakoľko je to ,, intenzívne" udržiavaná zeleň. Či sa aj prihnojujú , to neviem , ale pokiaľ mi je známe , v Trnave máme rozpočet iba na hnojenie letničiek , a stromy a kry sa polievajú iba do 3 , prípadne do 5 rokov po výsadbe. Živý plot z hlohyne a vtáčieho zobu, ktorý je na našej strane bol vysadený ako ,, VOĽNERASTÚCI ŽIVÝ PLOT. To znamená, že zo strany mesta máme požiadavku strihať plot iba 2 krát, na jar a v polovici leta. Prírastky hlohyne a vtáčieho zobu sú počas roka rôzne. Na dlhšej časti výsadby hlohyne je vidieť, že plot je v rovnakej výške , až v miestach , kde sú terénne nerovnosti sa výška plotu mení. Tiež bol plot na niektorých miestach dosádzaný a je mladší. Mesto tiež požadovalo , aby živý plot nebol rezaný podľa pravítka , ale prirodzene, nahornej časti do oblúku , aby pôsobil ako voľnerastúci. V obdobiach medzi rezom , čo je tak 4 - 7 mesiacov pôsobí živý plot strapato. Ak mesto dá inú požiadavku, na viac rezov , prípadne úpravu výšky , urobíme tak. Neviem síce, kto podnet podal, ale sa mi zdá trochu pritiahnuté za vlasy aby niekto posudzoval dve firmy Deltaspol a Tvorsad podľa rezu živého plota bez zistenia informácií , že jedna firma robí rez 4 krát a druhá 2 krát. A keď už porovnávame , všimnite si trávnik, na jednej strane pokosený a na druhej nie / iba burina/. A keď už naozaj chcete porovnávať , pozrite sa na starý živý plot na Dohnányho ulici pred kvetinárstvom / ktorý sa tiež reže 4 krát do roka , ako vyzerá/ a robí to firma A. To je podľa mňa na porovnanie , a z toho môžete usudzovať, kto ako robí odborne svoju robotu. Nezvyknem poukazovať na iných , ale nedali ste mi na výber. Ak nám mesto prikáže robiť ten vysoký plot inak, budeme to tak robiť a Vás na budúce poprosím o objektívne posúdenie údržby zelene v meste . S pozdravom Ing. Zuzana Ďurišová, Deltaspol / firma B/
20. november 2013

Flego

Vy si snáď robíte srandu pani inžinierka! Napíšte meno toho človeka z mestského úradu, ktorý vám to prikázal takto strihať. To, že je plot voľne rastúci a strapatý vôbec nevadí, pokojne by stačilo strihať aj jedenkrát ročne v lete až vyzrejú jarné prírastky. Ale to že je vo výške plota rozdiel celý jeden meter, to sa mi nezdá normálne. A zdôvodniť to terénnymi nerovnosťami, no prepáčte, obrubník cesty je predsa absolútne rovný. Správne píšete, že plot bol vysádzaný postupne a tak kríčky nie sú rovnako staré, ale to snáď nemyslíte vážne, že vám niekto prikázal strihať staré kríčky navysoko a mladé na nízko a nenechať ich dorásť na rovnakú výšku. Z etických dôvodov som nepísal názvy firiem a nemám ani ambíciu posudzovať iné živé ploty. Témou tohto podnetu je tento jeden konkrétny živý plot, ktorý je strihaný od výšky 2,20 metra do výšky 1,20 metra a zase späť na výšku 2,20 metra. Takže ešte raz, prosím meno toho človeka, ktorý vám to prikázal TAKTO strihať. Rád by som poznal jeho vysvetlenie prečo vydal príkaz strihať ten plot krivo podľa terénnych nerovností a mladé kríčky nenechávať dorásť. Ďakujem.
20. november 2013

Flego

PS: Aby nedošlo k nedorozumeniu, pri podávaní podnetu som mal na mysli výšku živého plotu vzhľadom k obrubníku cesty a nie jeho hladkosť, ktorá sa dosiahne jedine častým strihaním. Ak by sa niekomu zdali moje údaje nepravdivé, plot je voľne prístupný, môže si to kedykoľvek premerať.
Okrem toho kríčky boli dosádzané ešte pred vybudovaním kruhového objazdu, čo je päť rokov. takže bolo dosť času vypestovať plot do vhodnej výšky a hustoty.
21. november 2013

Zuzana Ďurišová

Zúžili ste problém živého plotu už iba na jeho výšku. Takže, zálievka, hnojenie, opakovanie rezu, druhovosť , rôzne prírastky sú vyriešené. Ak dostaneme z mesta príkaz , že máme rezať plot na rovnakú výšku vzhľadom k obrubníku cesty , určite to dokážeme aj k Vašej spokojnosti. Vo Vašom komentáre ste napísal , že nemáte ambíciu posudzovať iné živé ploty , lebo ide o tento jeden konkrétny. A na základe tohoto jedného požadujete vymeniť firmu. Určite sa Vám k tomuto problému vyjadrí starosta mesta . A však postaviť teraz problém živého plotu na príkaz jedného človeka , tiež nie je objektívne. Problém sa určite vyrieši aj k Vašej spokojnosti a prepáčte , už sa k danému problému vyjadrovať nebudem. A ja sa opäť podpíšem - Zuzana Ďurišová
21. november 2013

Ing. Stanislav Benkovský

Veľmi ma prekvapuje, čo sa to tu rieši, otázka živého plotu je predsa dávno vyriešená. 20.mája som pozval pána viceprimátora na návštevu našej ulice, aby ako náš poslanec za Trnavu juh osobne spoznal problémy v ulici. 23.mája pán viceprimátor Stanko našu ulicu skutočne navštívil a jedna z vecí s ktorou som ho oboznámil bol aj katastrofálny stav zeleného pásu, ktorý vôbec neplní svoju ekologickú funkciu. Pán viceprimátor prisľúbil, že požiada zodpovedných pracovníkov MÚ aby situáciu riešili. Týmto prísľubom som považoval danú vec za vybavenú.
Aby bolo jasné o čo sa jedná pripájam 5 obrázkov z rôznych častí živého plotu, každú s príslušným komentárom. Prepáčte zníženú kvalitu obrazu, je to fotené v daždi.
Obrázok 1/5
Na tomto obrázku je najkvalitnejšia časť živého plotu pri bytovke číslo 13. Plot tu má výšku strihu 200 cm + 30 cm nové prírastky. Šírka plotu je v týchto miestach 170 cm a je dostatočne hustý, takže človek ani nevie, že stojí pri frekventovanej ceste. Takéto parametre kvality a rozmerov plotu požadujeme dosiahnuť u plotu v celej jeho dĺžke, teda aj pri bytovkách číslo 12, 14 a 15.
21. november 2013

Ing. Stanislav Benkovský

Obrázok 2/5
Plot pri bytovke číslo 14 je neviem prečo strihaný na výšku 140 cm, nové prírastky nemá žiadne, je viditeľne užší a redší.
21. november 2013

Ing. Stanislav Benkovský

Obrázok 3/5
Za bytovkou číslo 15 je už stav plotu veľmi zlý. Kríčky hlohyne tu už skončili a začínajú kríčky vtáčieho zobu. Tento plot je strihaný už len na výšku 120 cm, prírastky nemá žiadne, jeho šírka je len 75 cm, čo je menej ako polovica šírky pri bytovke 13. Z pôvodnej výsadby prežil len asi každý tretí či štvrtý kríček, v plote sú veľké diery, takže bytovku od cesty vôbec neoddeľuje. Kríčky sú tu určite viac než desať rokov a evidentne o ne nie je dobre postarané. Úroveň terénu tu nieje pôvodná, cesta tu bola zdvihnutá asi o meter násypom zo žltej ílovej zeme, takže kríčkom chýba výživná ornica. Práve tu začína najproblémovejšia časť plotu, pretože autá tu jazdia vo výške okien bytovky, čo v spojení s nekvalitným živým plotom významne znižuje komfort bývania. Tu už je potrebné plot buď zahustiť alebo celý vymeniť za iný druh a nechať vyrásť na šírku a výšku ako je pred bytovkou číslo 13.
21. november 2013

Ing. Stanislav Benkovský

Obrázok 4/5
Tento obrázok je pred bytovkou číslo 15. Plot tu bol odstránený pred rokom pri rekonštrukcii horúcovodu a nahradený novou výsadbou. Tu by bolo namieste ak by mesto zverejnilo, ako je postavená zmluva s predmetnou firmou o starostlivosti o zeleň. Z obrázku vidieť, že tráva je čerstvo pokosená ale mladé kríčky sú obrastené vysokou burinou. Pritom firma má v starostlivosti aj trávu aj živý plot. Bolo by vôbec možné, že keď mesto objedná u firmy kosenie, firma vtedy nieje povinná odstrániť burinu zo živého plota a môže nechať mladé kríčky jednoducho zadusiť?
21. november 2013

Ing. Stanislav Benkovský

Obrázok 5/5
V tejto časti bol živý plot skoro až po výjazd zo Šípovej ulice. Plot bol odstránený pri rozšírení cesty na štvorprúdovku a tá zabrala pás, kde tento živý plot rástol. Napriek tomu, že odvtedy uplynulo 5 rokov, odstránený plot nebol doteraz nahradený novým. Podobná situácia je pri bytovke číslo 12, tam po rekonštrukcii horúcovodu bol odstránený plot síce nahradený novým ale za rok prakticky vôbec nenarástol. Nemienim tu komentovať príspevky pani Ďurišovej, to si vyriešte s mestom, kto je za tento stav zodpovedný. Každopádne starostlivosť o živý plot počas 10-15 rokov nebola zvládnutá a pôvodný zámer oddeliť bytovky od frekventovanej cesty sa nepodarilo ani za toľké roky zrealizovať.
V tejto súvislosti by ma zaujímalo, či má firma zmluvne podchytenú komplexnú starostlivosť o tento živý plot a teda zodpovedá aj za jeho zdravotný stav a prosperitu alebo je úlohou firmy len odrezať prírastky a tým starostlivosť končí a zodpovednosť za vzniknutý stav nesie mesto.
Aby neprišlo k nedorozumeniu: ŽIADAME ABY BOL ŽIVÝ PLOT V CELEJ DĹŽKE OD ULICE STREDNÁ PO ULICU ŠÍPOVÁ DOPESTOVANÝ DO ROVNAKÝCH PARAMETROV AKÉ MÁ V OKOLÍ BYTOVKY ČÍSLO 13. To znamená výška najmenej 220 cm, šírka najmenej 170 cm a hustota v celej výške, teda aj pri zemi taká aby človek ani nevedel že žije pri ceste.
04. december 2013

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Živý plot na Tamaškovičovej ulici bol vysadený postupne a z dvoch druhov rastlín. To sú dôvody rozdielnej výšky, šírky a hustoty živého plota. Najvyšší a najširší je najstarší. Donedávna to bol nestrihaný, voľne rastúci živý plot. Približne pred dvomi či tromi rokmi sa začal strihať z dôvodu veľkých rozmerov a strihá sa podľa potreby raz až dvakrát do roka. Pri obhliadke živého plota bolo zistené, že úsek, kde je najväčší skok vo výške, je ako keby čerstvo ostrihaný a bez prírastkov, ale spravovateľská firma tento rez nerealizovala. Rez tohto živého plota firma naposledy realizovala v priebehu júla 2013.
Je pravda, že v súčasnosti nie je živý plot orezaný rovnako, preto sa od roku 2014 pokúsime postupne vytvoriť jeho jednotnú výšku. Bude to však obtiažne, pretože časť živého plota je vysadená z vtáčieho zobu, ktorý nedokáže vytvoriť až tak vysoký a zároveň hustý porast. Z tohto dôvodu sa pokúsime doplniť tento živý plot a dosadiť jeho chýbajúce časti tak, aby časom bolo možné vytvoriť z neho hustý a jednotne vysoký živý plot.

Odbor dopravy a komunálnych služieb
28. apríl 2014

Flego

Nezabudnite, že ste sľúbili nechať plot dorásť na jednotnú výšku :-)
Hlohyňa pri bloku číslo 14 rastie uspokojivo, má pekné prírastky, zdá sa, že postačí nechať ju pár rokov voľne rásť a bude v poriadku.
Vtáčí zob pri bloku 15 je na tom podstatne horšie, po dažďoch sa pekne zazelenal, ale prírastky sú minimálne. Bude mu treba trošku pomôcť, dosadiť a možno prihnojiť, pretože v tejto časti je násyp z nekvalitnej zeminy (bolo to vidieť keď nedávno menili teplovodné potrubie)
Ďakujem za spoluprácu!
18. máj 2014

Stano Benkovský

Kríčky po dažďoch krásne prosperujú, len prosím nedovoľte, aby ich spravovateľ zelene znova zničil.
06. máj 2015

Flego

Vybavené.
Nerobím si srandu pani Ďurišová, je to fakt na jednotku. Za jediný rok sa podarilo precíznym strihaním dosiahnuť skoro jednotnú výšku. Pritom pôvodná výška kolísala od 2,20 do 1,20 metra, čo bol metrový rozdiel. Na niektorých problémových miestach sa plot zdvihol až o 70 cm. Musíte tých chlapov jednoducho viac kontrolovať čo stvárajú. Ak to tohtoročným rezom nepokazia, nebude žiadny rozdiel medzi skoršie a neskôr sadenými časťami plota.
Poprosím strihať na výšku 2.20 metra, ďakujem za spoluprácu.
01. júl 2015

Flego

Pre pani Galkovú (? myslím že ona to má na starosti)
Plot aj napriek suchu krásne prosperuje, chyba bola naozaj v nadmernom rezaní. Podľa posledných zverejnených sčítaní tu chodí 24tisíc áut denne, takže plot musí byť čo najvyšší, najširší a najhustejší.
Ďakujem, že sa to rieši k našej spokojnosti.
13. august 2015

Stano Benkovský

V poslednom čísle Rešpektu sa objavila kritika, že bujný živý plot bráni vo výhľade chodcom na Tamaškovičovej 15. Upozorňujem, že fotka je účelovo skreslená, pretože chodec sa má rozhliadať z okraja chodníka a nie spoza kríčka. Výhľad je z okraja chodníka viac než dostatočný. Kríčky za posledné dva roky konečne vyrástli, takže nech nikoho ani nenapadne ich zase zničiť. Kopúnek nech sa stará o zeleň pod svojimi oknami.
Ďakujem za pochopenie :-)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania