Tatranské Matliare-výrub stromov

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený

Popri modrej trase z Tatrianskych Matliarov na Razcestie nad Matliarmi je velke mnozstvo vyrubanych a rozhadzanych stromov po obidvoch stranach. Mam pochybnosti o tom ci je takyto vyrub a ponechanie stromov v poriadku, hlavne kvoli tomu ze je to v NPR Dolina Bielej vody.

28. marec 2019

Ján Protič

Desiatky roznych stromov...
28. marec 2019

Ján Protič

Hlavne v hornej casti trasy
29. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň

Váš podnet sme preposlali na ŠL TANAP Tatranská Lomnica nakoľko sa jedná o pozemky v ich správe.

S pozdravom

Mesto Vysoké Tatry
04. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Výrub na ktorý ste upozornili bol bežný pestovný zásah a to prečistka, ktorá sa vykonáva vo fáze mladiny, kvôli zlepšeniu stability a kvality mladého lesného porastu. Vyrezané stromy sa nechávajú na mieste z dôvodu ich nevyužiteľnosti. Porasty v ktorých sa vykonával zásah sa nachádzajú v 3 stupni ochrany.

S pozdravom

Ing. Ivan Šoltys
odbor starostlivosti o les
Štátne lesy TANAPu
04. apríl 2019

Ján Protič

Dobry den, dakujem pekne za odpoved a vysvetlenie, takyto zasah som videl prvy krat. Nebol som si isty o ktory stupen ochrany sa jedna kedze podla map sa zda ze takmer cela modra TZT spada pod NPR Bielej Vody. https://www.biomonitoring.sk/InternalGeoportal/ProtectedSites/NationalSiteMap?ID=744&CATEGORY=1
23. máj 2019

Ján Protič

OK, tak zistil som ako to je:
Skratka NPR ani PR už dávno nič neznamená, a zvlášť nie v TANAPe. Ideálny stav bol vtedy, keď pre tieto skratky platil jednotne 5. stupeň ochrany, v ktorom je ťažba zakázaná. Potom začali čachre machre a NPR a PR boli znižované stupne ochrany. Ak v celej začal platiť 3. alebo štvrtý stupeň (v oboch je ťažba prípustná) dalo sa to ešte skontrolovať. Ale čachre machre pokračovali a NPR alebo PR rozzónovali - niekde nechali 5, v ďalšej časti zaviedli 4. a aby nebolo málo tak prihodili aj 3. stupeň. V teréne si bez šance vedieť, v ktorom stupni si. Čachre machre ideálne pre ťažby. A aby toho v TANAPE nebolo málo, tak tam kde zostal 5. stupeň, ešte neznamená, že sa tam nemôže ťažiť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania