Vysokoškolákov-riešenie dopr. sit.-nebezp. (výjazd z internátov)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Jozef Mičic 19. februára 2019

Na ulici vysokoškolákov pri Europalace (Klientske centrum) pri výjazde z areálu Žilinskej univerzity pravidelne parkujú auta až vo výjazde, alebo na chodníku, alebo na tráve. Pri ceste stoja tak, že pri výjazde nie je vôbec vidno na cestu. Sám som viackrát upozornil mestskú políciu, v poslednom čase občas vidieť, že dávajú papuče, ale zrejme tam stále stáť nikto nemôže. Preto si myslím, že by bolo vhodné umiestniť tam aspoň dve značky zákaz zastavenia, prípadne nakresliť žlté čiary (alebo oboje?) - to nech navrhnú dopraváci. Pod klientskym centrom je parkovisko(zdarma na prvú hodinu?) ale nie je to zvonku dobre značené, tak stoja autá na ceste-chodníku -trávniku? Myslím, že tento problém sa dá riešiť s nízkymi nákladmi, len treba si to viac všímať.

20. február 2019

Jozef

ZRUSZRUSIŤ nevhodne lokalizacne umiestnené KLIENTSKE CENTRUM a hľadať možnosti v rámcii územného plánu, lokalizačne aj v rámci dopravnej infraštruktúry miesto dostupné formou MHD aj individuálnej dopravy. Súčasne miesto dohodené bývalým ministrom vnútra nezodpovedá kvalitatívne pre občanov a už vôbec nie pre pracovníkov - na hranicu dovolenku hodnôt a zamestnanec či občan BUĎ SPPKOJNÝ, lebo kamarát má Biznis..
22. február 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Parkovanie zdokumentované na fotografii je zrejmým príkladom porušenia povinností vodiča v zmysle zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, v platnom znení. Ak by bola v aktuálnom čase na miesto privolaná hliadka Mestskej polície Žilina alebo Policajného zboru SR, mohla by na mieste posúdiť aj ďalšie okolnosti (vzdialenosť od križovatky, šírku vozovky, mieru vytvorenia prekážky na ceste atď.), ktoré sú dôležité pre stanovenie miery zodpovednosti vodiča. Aj tento prípad poukazuje na význam privolania hliadky na miesto. Hliadka nielen posúdi na mieste všetky okolnosti podozrenia zo spáchania priestupku, ale zvolí aj primerané zákonné spôsoby jeho riešenia.

Mestská polícia Žilina predmetný úsek pravidelne kontroluje a priestupky sú riešené priamo na mieste. Z personálnych dôvodov však nie je možné, aby bola hliadka MP na mieste non-stop. Kontroly zintenzívnime, ale chceme apelovať na občanov, ktorí môžu svoje podnety resp. oznámenia na porušenie zákona telefonicky hlásiť na stálu službu mestskej polície (041/5621166) v aktuálnom čase. Ďakujeme za spoluprácu. Mesto Žilina


Kto? Odbor dopravy, Mestská polícia Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
20. marec 2019

Jozef Mičic

Obávam sa, že s označením podnetu ako vyriešený ste sa unáhlili.Po komunikácii chodím každý deň aj viackrát a nikto tm nestojí len keď nie sú úradné hodiny v klientskom centre. A už ma ani nebaví vyvolávať MP, lebo kým prídu situácia sa vždy zmení (volal som už cca 6x). Pravdepodobne tam MP chodí častejšie ako predtým, lebo nie vždy tam stojí toľko áut ako predtým, ale vždy tam niekto je. Z oddeľovacích trávnatých pásov je už len vyjazdená plocha. Ak sa tam nedajú ďalšie zábrany a značky, problém nebude vyriešený nikdy. Zakaždým tam prídu ďalší vodiči niečo vybavovať a len tí ktorí boli už nejako postihovaní si to zapamätajú. A to je len malá časť z tých čo predpisy porušujú....
22. marec 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet sme opätovne odoslali samospráve s prosbou o vyjadrenie k prípadnému novému dopravnému značeniu.

S pozdravom

Martin Kollárik
Odkaz pre starostu
25. marec 2019

Jozef Mičic

Aby to nebolo len tvrdenie, prikladám fotky zo štvrtku 21.3. a dnes 25.3.2019 z ktorých vidno, že sa na situácii moc nezmenilo a nestačia len občasné kontroly, ale zásadné riešenie. Verím, že sa problém vyrieši skôr ako dôjde k nejakému nešťastiu.
25. marec 2019

Jozef Mičic

Aby to nebolo len tvrdenie, prikladám fotky zo štvrtku 21.3. a dnes 25.3.2019 z ktorých vidno, že sa na situácii moc nezmenilo a nestačia len občasné kontroly, ale zásadné riešenie. Verím, že sa problém vyrieši skôr ako dôjde k nejakému nešťastiu.
25. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, stanovisko odboru dopravy je nasledovné: Problém státia, resp. zastavenia priamo rieši § 25 ods. 1, písm. u) Zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, kde sa priamo uvádza, že „Vodič nesmie zastaviť a stáť na iných miestach, kde zastavenie alebo státie môže ohroziť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky alebo obmedziť jazdu vozidiel; osobitne na miestach vjazdov alebo výjazdov z pozemkov, vjazdov a výjazdov z objektov určených na zásobovanie alebo parkovacích miest.“. Ďalej vo vykonávacej vyhláške MV SR č. 9/2009 Z. z. k zákonu o cestnej premávke sa priamo v § 8 ods. 7 uvádza, že „Dopravnými značkami a dopravnými zariadeniami sa spravidla nevyznačuje zákaz alebo príkaz vyplývajúci zo všeobecných ustanovení pravidiel cestnej premávky.“

Nakoľko táto úprava státia a zastavenia vyplýva zo zákona, domnievame sa, aj na základe vyššie uvedeného, že navrhované značenie by bolo dupľovanie zákona. Riešenie tohoto priestupku je v právomoci štátnej, resp. mestskej polície, ktorú môžete kontaktovať. Z uvedených dôvodov neuvažujeme osadiť trvalé dopravné značenie „Zákaz státia“ na navrhovanom mieste.


Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
25. marec 2019

Jozef Mičic

Dobrý deň, tie predpisy samozrejme poznám, toto však nie je situácia, ktorá nastáva občas a štandardné prostriedky stačia na jej vyriešenie. Toto je trvalá situácia, denno-denné porušovanie spolu s ohrozovaním vychádzajúcich áut z areálu univerzity, ohrozovaním chodcov na chodníku a to si myslím vyžaduje aj nadštandardné riešenia. Ak je problém s osadením značiek, tak tam treba osadiť nejaké zábrany, aby sa situácia vyriešila. Alebo tam na dva týždne postavte policajta, ktorý bude zjednávať poriadok, nech sa to aspoň trochu dostane do povedomia vodičov. Kontaktovanie MP v takomto prípade nie je účinné a rieši len prípadné jednotlivé prípady, nie celkovú situáciu.
27. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Podľa vyjadrenia mestskej polície Žilina sa na uvedenom úseku vykonávajú kontroly každý deň, vždy v inom časovom intervale. Hliadka MP nemôže byť non - stop na jednom mieste, pretože je potrebné, aby monitorovala aj ďalšie lokality. Uvedomujeme si problémy s parkovaním, žiaľ niektorí vodiči aj po postihu, sú schopní opakovane porušovať predpisy. Kontroly v predmetom úseku budú pokračovať.
Kto? Mestská polícia Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
11. február 2020

Matúš 👍

Problém sa, predpokladám, stále opakuje. Môže to niekto potvrdiť?
12. február 2020

Jozef Mičic

Naozaj problém sa stále opakuje, dokonca je to stále horšie, minulý týždeň dokonca vytlačila dodávka chodcov z chodníka, len som nestihol nafotiť. V januári som bol osobne situáciu nahlásiť na doprave na meste - majú tam zmeny v organizácii ale sľúbili mi, že to budú riešiť (konkrétne Mgr. Vozárik). Pán Rolko predtým na to zvysoka kašlal. Tak som zvedavý či sa niečo udeje, pôjdem sa pýtať znovu, ak nič, asi zavolám novinárov....
12. február 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
24. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Nakoľko vodiči spomenutých vozidiel nevyužívajú parkovanie v klientskom centre a opakovane nerešpektujú všeobecnú úpravu cestnej premávky, budú na uvedené miesto vo zvýšenej miere velené hliadky Mestskej polície Žilina za účelom častejších kontrol a následného postihu vodičov vozidiel. V prípade zistenia porušovania všeobecnej úpravy cestnej premávky sa môžu občania obrátiť na stálu službu MP na linke č. 159 alebo na čísle 041/5621166. Taktiež môžu kontaktovať operačné stredisko OO PZ SR Žilina - východ, ktoré sídli v bezprostrednej blízkosti klientského centra na linke 0961 403 745.
Kto? Mestská polícia Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
22. máj 2020

Jozef Mičic

5.3.2020mi p. Vozárik z mestského úradu napísal, že chce riešiť problém komplexne a zrekultivovať bývalé trávnaté pásy vedľa cesty a chodníka a od cesty to oddeliť živým plotom hneď ako to počasie umožní. Keďže prišla iná kríza, počkal som trochu dlhšie a v utorok som na mesto znovu napísal čo sa s tým robí. Zatiaľ som odpoveď nedostal, ale verím, že čoskoro sa dočkáme. Alebo?
Teraz aj my chodíme do práce pomenej, takže tam nie som každý deň, ale keď som tam, je to čoraz horšie. Počas pracovných hodín klientskeho centra je tam plno áut vybavujúcich ľudí, mimo tých hodín tam opäť kadejako stoja autá tých čo chodia na poštu. A už som tam zažil aj auto odstavené na zeleni celú noc...
aby to nebolo len opísané, dnes som si zase vyfotil ako to tam vyzerá - skúste si to na aute vyjsť z areálu univerzity, uvidíte je to riadny adrenalín... A na druhej strane za chodníkom na zeleni - trápia niekoho nejaké predpisy?
21. október 2020

Jozef Mičic

Síce to trvalo dlhšie, ale oplatilo sa počkať. Mesto urobilo drevené zábrany okolo chodníka a parkovacie praktiky hneď prestali. Vjazd a výjazd z areálu univerzity je teraz určite bezpečnejší. Na fotkách to síce zatiaľ vyzerá provizórne, dnes som videl už aj vysádzať rastliny popri zábranách, , takže v krátkom čase to bude úplne inak a krajšie. Chcel by som poďakovať pánovi Vozárikovi, za to, že neostalo len pri slovách, ale urobil čo sľúbil.
01. február 2021

Roman Šimo

Na aktuálnej foto to presne nevidieť, no drevený ohradník je už pri výjazde od telocvične nahnutý. V minulosti tam bol opakovane nahnutý stĺpik s dopravnou značkou.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.