K cintorínu-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý

Priestor okolo cintorína v Bánovej. Jedna obrovská skládka odpadu vrátená do zelené. Je to strašný pohľad a k tomu pietne miesto. Treba aj nainštalovať zábrany aby tam nemohli chodiť auta.

25. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Preveríme vlastnícke vzťahy k predmetným pozemkom a podľa zistenia budeme ďalej postupovať. Mesto Žilina.

Kto? Odbor životného prostredia MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
27. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Vzhľadom na to, že ide o pozemky, ktoré sú vo vlastníctve veľkého množstva súkromných osôb (429), kde je problém dosiahnuť, aby svoje pozemky udržiavali v riadnom stave, zabezpečíme vyčistenie uvedenej lokality. Je naozaj nepochopiteľné ako sa správajú niektorí občania a takto znečisťujú priestor. V súčasnosti riešime veľké množstvo podnetov na nelegálne skládky a preto zabezpečujeme tieto požiadavky postupne. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
01. jún 2019

Roman

Aktuálny stav.
Naozaj je až zvrátené, keď ľudia k životnému prostrediu pristupujú tak, ako je aj v tomto podnete uvedené. Možno do budúcna pouvažovať o zberných dvoroch i v mestských častiach, prípadne zmeniť spôsob zberu veľkokapacitnými kontajnermi. Nie každý má možnosť alebo chuť sa presúvať na dohodnuté stanovište niekoľko ulíc. Možno to riešiť tak, ako zber papiera. Bližšie k obyvateľom - viac stanovíšť. No, na bezcharakternosť neexistuje asi žiadne riešenie. Jeden začne a druhí už automaticky prihadzujú bez zábran. Je však otázka, či tieto skládky vytvárajú domáci.
03. august 2019

Roman

Zatiaľ bez zmeny. Dokonca pribudlo. Možno, by pomohlo prehradenie cesty, ale ak sa využíva aj na iný účel, nemôže sa pochopiteľne realizovať.

Je treba však spomenúť aj v podstate tiež skládku oproti bočnému vchodu do cintorína, kde predtým boli odstavené veľké kontajnery. Ľudia tam vyvážajú možno odpad zo záhrad, no sú tam aj odpadky.
03. november 2019

Jan Rzeszoto

Skládka sa sústavne zväčšuje žiaden progres nenastal.
03. november 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
samosprávu sme upozornili na pretrvávanie problému.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
15. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedený pozemok je vo vlastníctve veľkého počtu súkromných osôb, preto nie je možné zabezpečiť ich vyzvanie, aby sa o pozemok postarali. Momentálne nie sú v rozpočte mesta vyčlenené ani finančné prostriedky na tento účel a nie je možné zabezpečiť likvidáciu tejto skládky. Podnet evidujeme do ďalšieho obdobia a bude sa riešiť v závislosti na finančných možnostiach samosprávy. Zároveň prosíme občanov, aby v prípade, že sú svedkami znečisťovania verejného priestranstva, kontaktovali mestskú políciu na bezplatnom tel. č.: 159, ktorá daný podnet preverí a prerieši priamo na mieste, v zmysle platnej legislatívy. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
15. november 2019

Jan Rzeszoto

Ďakujem za opakovú informáciu. Rozumiem ze je ťažké poslať výzvy všetkým majiteľom ale určite to nie je nemožné. Ide tu o principialnu vec. Kde je malá kopa bude väčšia. Prosím opakovane aby sa tento podnet vyriešil. Je nedôstojne aby v okolí cintorína bola skládka odpadu. Co sa týka nedostatku financií tak tomu nerozumiem, každý občan co platí za odvoz odpadu môže ročne na zberný dvor odovzdať 500kg odpadu. Poznám len v mojom okolí mnoho ľudí čo túto možnosť nevyužili takže logicky mi vychádza ze musí zostať financna rezerva. Žiadam Vás mesto Žilina aby ste vyzvali majiteľov a aby si dali pozemky do poriadku aj ich pokosili a vytali náletové dreviny je to ich zákonná povinnosť. V prípade, ze sa v tejto veci nebude konať podám podnet na inšpekciu životného prostredia, nemôžem sa len nečinne prizerať ako vzniká obrovská skládka za cintorínom v Bánovej. Ja ako občan vždy keď vidím ze niekto nezákonné vyhadzuje odpad okamžite volám políciu. Podal som už aj niekoľko trestných oznámení ak bolo treba. Tak vás prosím aby ste konali a hľadala spôsoby ako vec vyriešiť a nie dôvody preco ich neriešit. Osobne očakávam od vedenia mesta že veci bude meniť tak ako bolo sľúbené pred voľbami.
27. december 2019

Matej

K cintorínu-neporiadok a odpadky-čierne skládky

neporiadok okolo cintorina
08. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
28. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v danom podnete ide o súkromný pozemok, ktorý eviduje cez 400 podielových vlastníkov. Aj keby samospráva odoslala týmto vlastníkom výzvy, nebolo by možné presne určiť, ktorá časť patrí, ktorému vlastníkovi. Podľa platného VZN o odpadoch už nie je definovaná hranica 500 kg odpadu na osobu bezplatne. Občania tak môžu využiť pri vývoze odpadu služby zberných dvorov. Keďže sa nejedná o mestský pozemok, mesto Žilina - odbor životného prostredia, nemá vyčlenené finančné prostriedky na čistenie súkromných pozemkov. Prioritne sa zameriava na čistenie mestských pozemkov. Podnet na danú skládku evidujeme a v tomto roku ju zaradíme na odstránenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ Žilina
28. január 2020

Jan Rzeszoto

Ďakujem pekne, verím ze dôjde k naprave. Skládku určite vytvorili nezodpovedný občania mesta.
07. február 2020

Eva Srncová

Odpadky pod cintorínom v Banovej, smer vystavba D1, po pravej strane
29. marec 2020

Pavel

K cintorínu-neporiadok a odpadky-čierne skládky

Rozširujúca sa čierna skládka nad cintorínom..
29. marec 2020

Roman Šimo

Čo už si o tomto myslieť...
29. marec 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
12. apríl 2020

Roman Šimo

Všimol som si v tých miestach niečo ako kontajner na komunálny odpad. Neviem ale, či to prispeje k zlepšeniu stavu a či vôbec už odpad nepribúda.
13. jún 2020

Matej

ešte väčší bordel ako bol. paráda
13. jún 2020

Roman Šimo

Tiež som sa tam zastavil a musím súhlasiť, že veľa dobrého tam už z pochopiteľných dôvodov nenastalo. Dokonca odpad sa nahromadil aj pri neďalekých kontajneroch. Je potrebné nejako zabezpečiť prístup z cesty, ale tomu zasa môže brániť vlastníctvo pozemkov.
09. november 2020

Roman Šimo

Ak je v týchto miestach veľa vlastníkov, Mesto Žilina by mohlo aspoň v rámci svojich pozemkov osadiť značenie "Zákaz vývozu odpadu" a hlavne sa pokúsiť osadiť zábrany zabraňujúce jednoduchý prístup motorových vozidiel do týchto priestorov vedľa cintorína. Je nedôstojné, že práve vedľa odpočívajú pozostatky ľudí. Samozrejme neviem, aké dôsledky môže mať zamedzenie prístupu k súkromnému pozemku. Tento stav totiž nie je naozaj dobrý. Keby sa aj tento priestor vyčistil, skládka bude opäť obnovená. Krásny kút prírody a takéto "hnojisko"...
09. november 2020

Roman Šimo

Ani náznak zlepšenia. Vyše 400 vlastníkov, môže zorganizovať brigádu. No, je mi jasné, že také jednoduché to nie je.
10. marec 2021

Roman Šimo

Momentálne odpadu v uvedenej lokalite neubudlo. Je však zrejmé, že na najviac zasiahnutom pozemku (č. 161) prebehli práce, ktoré smerujú možno k celkovému vyčisteniu. Dokonca je cesta prehradená, aby autá nemali jednoduchý presun tam.
11. marec 2021

Roman Šimo

Skládka bližšie k cintorínu.
11. október 2021

Roman Šimo

Veľká časť odpadu bola ohradená na súkromnom pozemku. V blízkosti sa pasú aj zvieratá. Nádherný to rodný kraj. Odpadu je ale všade v okolí cintorína veľa.
13. marec 2022

Roman Šimo

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
10. marec 2023

Roman Šimo

Je to stále katastrofa v týchto miestach. Množstvo hlavne cintorínskeho odpadu...
16. marec 2023

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
10. august 2023

Odkazprestarostu.sk

Bol kontaktovaný zadávateľ podnetu v súvislosti s poskytnutím aktualizácie stavu daného podnetu.

S pozdravom.

Admin OpS
22. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Ide o neustále sa opakujúci problém, kedy občania vyhadzujú odpad, čím znečisťujú prostredie. Čistenie lokality prebehlo, avšak kapacitne a finančne mesto nedokáže pokryť pravidelné čistenie skládky. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania