Otázka o rozdelení kompetencií úradov

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Uzavretý
meno
Jozef Namor 16. mája 2019

Dobrý deň,

prosím, na základe čoho môže v KU Žilina rozhodovať mesto Bytča o stavbe v cudzom KÚ. Poprosím o presnú špecifikáciu zákona, nakoľko sa domnievam, že o kompetenciach mesta nemôže rozhodovať nikto iný len poslanci mesta ako zástupcovia občanov. ďakuje a citujem : „V januári sme prijali rozhodnutie Okresného úradu v Žiline, v ktorom nám oznámili, že po novom bude vo veci rekonštrukcie objektu bývalej Makyty rozhodovať Stavebný úrad Bytča. Dôvodom bola zmena stavebníka - stavbu už nerealizoval SIRS - Investment, ale Žilinská parkovacia spoločnosť, v ktorej má mesto majetkový podiel,“ vysvetlil primátor." Uvedené v Žilinak, ďakujem vopred za odpoveď.

J.Námor

17. máj 2019

Martin

To by zaujímalo aj mňa. Čierne stavby sa tu rozrástajú ako huby po daždi. Developeri si vôbec nerobia ťažkú hlavu a majú stavebný zákon ako trhací kalendár. Som presvedčený o tom že nový stavebný zákon nechcú prijať práve kvôli ľuďom ktorí na tom parazitujú a ich kontakty siahajú až na vládne miesta. Bohužiaľ sú v tom vo veľkej miere podľa môjho názoru aj skorumpovaní úradníci. Veď si len zoberme koľko tu v Žiline bolo takýchto stavieb za posledné dva tri roky hlásených.
17. máj 2019

Jozef Namor

Zaujímavé, že síce mesto má väčšinový podiel v ŽPS ale rozhodovanie má v rukách menšinový podiel pána Trabelieseho. Tak aká je tu možnosť konfliktu záujmov , pre ktoré sa to presunulo do Bytče. ?
20. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Uvedený podnet sme poslali zodpovedným pracovníkom na vyjadrenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor stavebný MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
20. máj 2019

Jozef Namor

Prosím o konkrétne menovanie zodpovedného pracovníka. Ďakujem.
23. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Vyjadrenie stavebného odboru MsÚ k uvedenému podnetu: Nie je v kompetencii stavebného úradu pôsobiaceho na území mesta Žilina preskúmavať postup Okresného úradu Žilina, odboru výstavby a bytovej politiky so sídlom Vysokoškolákov 8556/33B, 010 08 Žilina. Na predmetnú otázku je príslušný odpovedať ten úrad, ktorý uvádzané rozhodnutie vo veci vydal, prípadne jeho priamo nadriadený orgán.


Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
23. máj 2019

Jozef Namor

... bez komentáru.
05. október 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme preposlali na Okresný úrad Žilina, odbor výstavby a bytovej politiky.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
05. október 2019

Jozef Namor

Ďakujem, ale 5 mesiacov ? A dozviem sa aj odpoveď ?
09. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

k Vašej otázke z portálu "odkaz pre starostu" uvádzame nasledovné:

Určenie stavebného úradu pre prípady podľa § 119 ods. 3 zákona č. 50/1976 Zb. o územnom plánovaní a stavebnom poriadku v znení neskorších predpisov (stavebný zákon) sa nevykonáva rozhodnutím, podľa § 119 ods. 4. na určenie príslušného stavebného úradu sa nevzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní.
Z ustanovenia § 119 ods. 3 stavebného zákona vyplýva: „Ak je na konanie príslušná obec ako stavebný úrad a je zároveň navrhovateľom, stavebníkom alebo vlastníkom stavby, alebo žiadateľom o povolenie terénnych úprav, prác alebo zariadení, ktoré sú predmetom konania, krajský stavebný úrad určí, ktorý stavebný úrad vykoná konanie a vydá rozhodnutie.“
Predmetné ustanovenie sa teda aplikuje z dôvodu, aby nenastala situácia, že by obec rozhodovala o vlastnom návrhu alebo žiadosti. Z uvedeného dôvodu v takýchto prípadoch krajský stavebný úrad určí, ktorý iný stavebný úrad vykoná konanie a vydá rozhodnutie; zákon nešpecifikuje, ktorý iný stavebný úrad má byť určený.

V danom prípade: Žilinská parkovacia spoločnosť, s. r. o., Žilina – ako stavebník - požiadala dňa 27.12.2018 o určenie stavebného úradu z dôvodu, že Mesto Žilina má v nej 60 % majetkovú účasť,
čím sa podľa nej dostalo do právneho postavenia stavebníka a účastníka ostatných správnych konaní vedených stavebným úradom Mesta Žilina a zároveň navrhla stavebný úrad Bytča, ktorý je podľa jej názoru schopný a aj veľkosťou primeraný /skúsenosťami/ na posúdenie a rozhodovanie o stavbe. OÚ Žilina po posúdení žiadosti a dôvodov v nej uvedených tejto vyhovel.
Určenie bolo konzultované s niektorými pracovníkmi stavebného úradu a majetkoprávneho odboru MsÚ Žilina, oznámenie o určení stavebného úradu bolo zaslané na vedomie aj mestu Žilina.

S úctou

RNDr. Ivana Žureková
Okresný úrad Žilina
odbor výstavby a bytovej politiky
vedúca odboru
Vysokoškolákov 8556/33B, 010 08 Žilina
09. október 2019

Jozef Namor

Ďakujem za odpoveď ale nie je v konflikte záujmov skutočnosť, že síce jedna strana má väčšiu majetkovú účasť ale rozhodovacie právo má stavebník s menšou účasťou ? Z toho podľa mojích vedomostí práve vznikol tento spor, kde sa stavebník s rozhodujúcim slovom postavil proti väčšej majetkovej účasti .
s úctou
Jozef N8mor

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania